"Beyaz Bayrak"ın ilk sahipleri açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikalı işletmelere verilen Beyaz Bayrak Ödülleri için bir otelde düzenlenen törene katıldı. Bakan Bilgin törende Beyaz Bayrak uygulaması hakkında bilgi verdi ve Beyaz Bayrak alan 20 işletmeyi açıkladı. Peki ‘Beyaz Bayrak’ uygulaması nedir? Beyaz Bayrak alan işyerleri hangileri? Beyaz Bayrak almanın şartları neler? İşte soruların cevapları.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Beyaz Bayrak uygulaması nedir? Beyaz Bayrak alan işyerleri hangileri?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikalı işletmelere verilen Beyaz Bayrak Ödülleri için bir otelde düzenlenen törene katıldı. Bakan Bilgin, "Beyaz Bayrak ile işletmeler devlet işlemlerinde bir adım öne geçecek. Daha önemlisi sosyal güvenlik destek primine ilave 1 puan vereceğiz." dedi.

BEYAZ BAYRAK UYGULAMASI NEDİR?

Belirli koşulları sağlayan işletmelere Beyaz Bayrak verileceğini ve bu işletmelere belirli faydalar sağlanacağını bildiren Bilgin, şunları ifade etti:

"Beyaz Bayrak uygulaması sendikal örgütlülüğe katkı yapacak bir uygulama. Örgütlü işletmelerimize ciddi katkılarımız olacak. İŞKUR projelerinden öncelikle onlar faydalanacak. Hem üretim sürecine katılım projesinde hem iş başı eğitim projesinde Beyaz Bayraklı işletmeler öncelikle yararlanacak. Bunun dışında ihracatçı firmalarımız, ihracat sürecindeki bütün prosedürleri aşmada bir adım önde olacak. Beyaz Bayrak ile birlikte vereceğimiz sertifika kendilerini devlet işlemlerinde bir adım öne geçirecek. Daha önemlisi sosyal güvenlik destek primine ilave 1 puan vereceğiz. Emekçilerimiz örgütlüyse, o iş yerinde toplu iş sözleşmesi mekanizması işliyorsa, işletmelerimiz düzgün iş yapıyorsa onların yanındayız. Türk devleti sosyal bir devlettir. Emekçilerin hukukunu savunmak, düzgün iş yapan işletmelerin hukukunu savunmak da sosyal devletin Çalışma Bakanının görevidir. Ben bu görev bilinciyle Beyaz Bayrak uygulamasının devletimize, milletimize, iş yerlerimize ve çalışma hayatına katkı yapacağına inanıyorum."

700 binden fazla kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne de değinen Bilgin, "TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile cuma günü bir defa daha ele alacağız. Bir uzlaşmaya zaten yaklaştık. Bunu da çözüm yoluna sokacağız." bilgisini verdi.

BEYAZ BAYRAK ALMANIN ŞARTLARI NELER?

İşletmelerin Beyaz Bayrak Ödülü alabilmesi için belirli koşullara sahip olması gerekiyor. Bunlar; kayıtlı istihdam, idari para cezası uygulanmaması, toplu iş sözleşmesi olması, 50 ve üzerinde çalışanı bulunması, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olmaması, iş sağlığı ve güvenliği koşullarını yerine getirmesi ve işletmede iş kazası yaşanmaması.

BEYAZ BAYRAK ALAN İŞLETMELER HANGİLERİ?

Konuşmaların ardından Bakan Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Beyaz Bayrak Ödülleri'ni kazanan işletmelerin temsilcilerine sertifikalarını takdim etti.

Ödül alan şirketler şöyle:

  1. Ford Otomotiv,
  2. Tat Gıda,
  3. Kordsa Teknik Tekstil,
  4. Alarko Carrier,
  5. Türkiye Şişe ve Cam,
  6. NG Kütahya Seramik Porselen Turizm AŞ,
  7. Socar Türkiye,
  8. Siemens, Bosch,
  9. Kale Radyatör,
  10. İstikbal Mobilya,
  11. Tetra Pak Paketleme,
  12. Borusan Mannesmann Boru,
  13. Pınar Süt,
  14. TÜPRAŞ,
  15. Vakko,
  16. Kolin İnşaat,
  17. Sanko Tekstil,
  18. Sarkuysan Elektrolitik
  19. Oyak Çimento.


3600 ek gösterge son durum ne?

Milyonları ilgilendiren açıklama: Çalışma süreleri kısalacak mı?