FED faiz artırımına ara verecek mi?

ABD Merkez bankası (FED) faiz kararı toplantı takvimi belli oldu. Buna göre; FED faiz kararı toplantısı 14 Haziran tarihinde yapılacak ve akşam saat 21.00'da Amerika Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı açıklanacak. Fed üst düzey yetkilisi Loretta Mester, başka bir faiz artışı uygulamadan önce beklemek için zorlayıcı bir neden olmadığını söyledi. Peki FED faiz beklentisi ne yönde? FED faizi artıracak mı, indirecek mi? İşte detaylar.

Haber Merkezi Yeni Şafak
FED faiz toplantısı tarihi

Dünya piyasalarını etkileyen FED faiz kararı haziran ayında açıklanacak. Dolar, altın ve kripto para yatırımcıları, yatırımlarını şekillendirmek için FED faiz kararını bekliyor. İşte FED faiz toplantı tarihi.

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?

ABD Merkez bankası (FED) faiz kararı toplantı takvimi belli oldu. Buna göre; FED faiz kararı toplantısı 14 Haziran tarihinde yapılacak ve akşam saat 21.00'da kritik faiz kararı açıklanacak.

FED faiz beklentisi ne yönde?

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugüne kadar attığı adımlara karşın özellikle konut piyasasının sıcak kalmaya devam ettiğini ifade ederek, bu durumun Banka'yı "şahin" adımları atmayı sürdürmeye zorlayabileceğini bildirdi.

Oxford Economics ABD Başekonomisti Ryan Sweet de Fed'in, haziran toplantısında faiz oranını sabit tutmasının beklendiğini kaydetti. Sweet, "Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), bu haftaki toplantısında faiz artırımını pas geçmesi bekleniyor ancak gelecekteki artışlara kapıyı açık bırakacak. Çünkü enflasyon ve iş gücü piyasasına ilişkin görünüm belirsizliğini koruyor ve Banka, tam istihdam ve istikrarlı fiyat hedeflerini yerine getirmekten hala çok uzakta." değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in, "dot plot (noktasal)" grafiğini içeren ekonomik tahminlerini de açıklayacağını anımsatan Sweet, bu toplantıda Banka'nın iletişiminin önemli olacağını vurguladı.

Sweet, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ise toplantı sonrası düzenleyeceği basın toplantısını, "para politikası seyrinin gelecek iş gücü piyasası ve enflasyon verilerine bağlı olacağını" vurgulamak için kullanacağını ifade etti.

Ryan Sweet, "Fed'in para politikasındaki sıkılaşmanın ekonomi üzerinde nasıl bir baskı yarattığını değerlendirmesi gerektiği için haziran ayında bir duraklama uygun." dedi. Banka'nın kredi standartlarındaki son sıkılaşmadan destek aldığını belirten Sweet, ancak işletme yatırımı ve tüketici harcamaları üzerindeki etkinin boyutunun belirsiz olduğunu söyledi.

Faiz artışlarını durdurmak için zorlayıcı neden yok

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay 25 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentiler yüzde 63 seviyesine çıkarken, Banka'nın sene sonuna doğru faiz indirimine gidebileceğine yönelik fiyatlamalar da ortadan kalktı.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Financial Times’a yaptığı açıklamada, yeni faiz artırımları uygulanması için beklemeyi gerektirecek “ikna edici bir neden” görmediğini söyledi.

Mester, “Faiz artırımlarını durdurmak için ikna edici bir neden gerçekten görmüyorum. Ekonominin nereye doğru gittiği konusunda daha az belirsizliğe ulaşana kadar faizleri orada tutmak için daha fazla ikna edici neden görebilirim” dedi.

2023 diyanet vekalet kurbanlık fiyatları belli oldu

Vergisiz telefon ve bilgisayar kaç para olacak? İşte marka marka vergisiz telefon fiyatları