|

25 bin kişilik ‘ölüm’ listesi

Almanya’da, 8’i Türk 10 kişiyi öldüren NSU’yla gündeme gelen “ırkçı terör” tehlikesinin sanılandan çok daha büyük olduğu ortaya çıktı. Neonazilere yönelik 2011’den bu yana devam eden operasyonlarda 25 bin kişilik “düşman listesi” ele geçirilmiş. Listede, “düşmanlar”ın telefon numaraları ve adresleri de yer alıyor. Vahameti artıran Alman polisinin “ölüm listelerini” gizlemesi. Polis 25 bin kişiden sadece 3’üne tehlike altında olduklarına dair bilgi vermiş. Sol Parti skandala tepki gösterirken, hükümetin ırkçı terör tehlikesini görmezden geldiğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:48 - 1/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Neonazilere  yönelik 2011’den bu yana devam eden operasyonlarda  25 bin kişilik 'düşman listesi' ele geçirilmiş.
Neonazilere yönelik 2011’den bu yana devam eden operasyonlarda 25 bin kişilik 'düşman listesi' ele geçirilmiş.

Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne ait yeni belgeler ortaya çıktı. NSU’nun 25 binden fazla kişinin isim ve bilgilerinin yer aldığı “düşman” listesi hazırladığı belirlendi. 2011’de polis baskınıyla ele geçirilen belgeler, Almanya hükümeti tarafından gizlenmiş.

Almanya'da 2011'den sonra aşırı sağcı oluşumlara yönelik polis aramalarında 25 binden fazla kişinin bilgilerinin yer aldığı "düşman" listelerinin ele geçirildiği bildirildi. "Redaktionsnetzwerk" adlı gazeteciler ağının haberine göre, Sol Partinin verdiği soru önergesine Alman hükümetinin verdiği cevapta, aşırı sağcı oluşumların 25 binden fazla kişinin isimlerinin yer aldığı "düşman" listeleri hazırladığı aktarıldı.

2011 YILINDA POLİS BULDU HÜKÜMET GİZLEDİ

Listelerde kişilerin isim, adres ve telefon numaraların yer aldığı belirtilen cevapta, listelerin 2011'den sonra aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü, "Nordkreuz" oluşumu ile 3 aşırı sağcı gruba yönelik yapılan aramalarda ele geçirildiği kaydedildi. Cevapta, Alman güvenlik makamlarının bu listelerde isimleri yer alan kişilerden sadece 3'ünü bilgilendirdiği aktarıldı.


SOL PARTİ’DEN ELEŞTİRİ

Sol Parti Milletvekili Martina Renner, aşırı sağcı terör tehlikesinin güvenlik makamları tarafından görmezden gelindiğini belirterek, Federal Kriminal Dairesinin sadece 3 kişiyi bilgilendirmesini de eleştirdi. Federal hükümetin Sol Parti soru önergesine verdiği cevaplar, çeşitli aşırı sağcı grupların "düşman listeleri"nde yer alan tehdit altındaki 25 bini aşkın kişiyle ilgili federal ve eyalet birimlerinde ortak bir kayıt sisteminin bulunmadığını ortaya çıkardı. Sol Parti Federal Meclis Grubunun sağ radikalizm uzmanı Martina Renner koalisyon hükümetini sağcı terör tehlikesini görmezden gelmekle suçladı.

GERÇEK BİR TEHDİT

Aşırı sağcı cinayet ve saldırıların gerçek bir tehdit olduğunu vurgulayan Renner, "Terör soruşturmalarını Federal Başsavcı yürütürken tehdit altındaki şahısların Federal Emniyet Teşkilatı tarafından bizzat bilgilendirilmemesini aklım almıyor. NSU örneği ortadayken ele geçirilen düşman listelerinin merkezi bir şekilde kayıt altına alınması gerekir" diye konuştu.

#Almanya
#NSU
6 yıl önce