|

Aliyev'den Putin'e mektup: Ermenistan'ın İskender füzesi kullandığı belgelendi

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını geri almak için Dağlık Karabağ'a başlattığı operasyonlarda bozguna uğrayan Ermenistan, sivil halkı Rus yapımı İskender-M füzeleri ile hedef almış, fakat füzelerin "etkisiz" olduğunu açıklamıştı. Söz konusu açıklamanın ardından Rusya, Dağlık Karabağ'da İskender füzelerinin kullanılmadığını öne sürmüştü. İşgalden kurtarılan topraklardaki enkazda, Ermenistan'ın İskender füzelerini kullandığı ve savaş suçu işlediği kanıtlandı. Konuya ilişkin açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü açıkladı.

18:09 - 13/04/2021 Salı
Güncelleme: 18:23 - 13/04/2021 Salı
IHA
İlham Aliyev.
İlham Aliyev.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları geri almak için operasyon başlatan Azerbaycan ordusu, yaklaşık 44 gün süren çatışmalar sonrasında Ermenistan'ın bölgeden çekilmesiyle zafere ulaştı.

Cephede bozguna uğrayan Ermenistan, Rus yapımı füzeler ile Azerbaycan topraklarında yaşamını sürdüren sivilleri hedef aldı. Saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybederken yüzlercesi de yaralandı.

Ermenistan'ın sivil vatandaşları kullanımı yasak olan İskender-M füzeleri ile hedef aldığı açıklandı. Ermenistan, füzelerin "etkisiz" olduğunu savunurken Rusya ise Dağlık Karabağ'da füzelerin kullanılmadığını öne sürmüştü.

Savaşın ardından bölgede enkaz temizleme çalışmalarını sürdüren Azerbaycan, İskender füzelerine ait kalıntıları buldu.

"Putin'e belgeleri sunduk"

Konuya ilişkin açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Ben halkımdan hiçbir şey saklamıyorum, Azerbaycan halkının her şeyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum. İskender-M füzesiyle ilgili konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştük. Azerbaycan Savunma Bakanlığı benim talimatım üzerine fotoğraf ve delillerin de bulunduğu resmi bir mektup gönderdi. Ancak şu ana kadar herhangi bir yanıt almadık” dedi.

Azerbaycan, Ermenistan’dan resmi açıklama bekliyor

Ermenistan’ın füzelerle ilgili açıklamasını tuhaf olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Aliyev, “Onlar kah patlamamış füzelerden bahsediyor kah da bunun sır olduğunu söylüyorlar. Demek ki kullanılmış. Ermenistan’dan resmi bir cevap bekliyoruz. Yeterli bilgiye sahip olduğumuzu söyleyebilirim ancak resmi bir açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.



#Azerbaycan
#Ermenistan
#İskender
#füze
#Rusya
#İlham Aliyev
#Vladimir Putin
3 yıl önce