|

Bazı Arap ülkeleri korkuyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Golan’da İsrail hakimiyetini tanıyan ABD kararına sessiz kalan Arap ülkelerini kınadı. Çavuşoğlu “AB bile tepki gösteriyor ama bazı Arap ülkeleri Amerika ve İsrail korkusundan sesini çıkaramıyor” dedi. Golan kararına BM ve AB’nin yanısıra İngiltere, Rusya, Kanada da tepki gösterdi.

Haber Merkezi
04:00 - 27/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 01:21 - 27/03/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Mevlüt Çavuşoğlu
Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da yaptığı açıklamada, işgal altındaki Golan’da İsrail hakimiyetini tanıyan ABD kararına sessiz kalan bazı Arap ülkelerini kınadı.

Çavuşoğlu, “ABD Başkanı, Suriye’nin Golan Tepeleri’ni, yani topraklarını, işgalci İsrail’in toprakları olarak tanıdığını imzaladığı o belge karşısında, bölgedeki Arap ülkelerinden bir ses çıktı mı? İlk tepkiyi kim gösterdi? Türkiye gösterdi. Avrupa Birliği bile tepki gösteriyor da bazı Arap ülkeleri Amerika ve İsrail korkusundan sesini çıkaramıyor” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, bazı Arap ülkelerinden kastının, “Kudüs’ün hamisi Ürdün’e, Filistin Devlet Başkanı Abbas’a ve Filistin yönetimine ‘Siz de sesinizi fazla çıkarmayın, biz Amerika’ya, İsrail’e karşı direnemiyoruz’” diyen ülkeler olduğunu belirtti. Türk Dışişleri Bakanı, “Kimse sahip çıkmazsa bile, sesini çıkarmasa bile Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları, Devlet Bahçeli ve arkadaşları, Cumhur ittifakı olarak her zaman sesimizi çıkaracağız” vurgusunu yaptı.


  • Dünyadan karara ret
  • ABD ve İsrail yönetimlerinin uluslararası hukuka aykırı Golan adımı, küresel tepkiye neden oldu. İki ülke bir kez daha uluslararası alanda yalnız kaldı. Birleşmiş Milletler, ‘’Golan Tepeleri’nin statüsü değişmedi” açıklamasını yaparken, Avrupa Birliği (AB) sözcülüğünden, “Golan Tepeleri dahil İsrail’in 1967’den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz” açıklamasında bulunuldu. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, ABD’nin Golan Tepeleri’ne ilişkin kararını eleştirerek “Olumsuz sonuçlara neden olacak bu kararı üzüntüyle karşılıyoruz. Washington, uluslararası hukuku çiğneyen yeni bir adım daha atmıştır” dedi. Arap Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Söz konusu karar şekil ve konu bakımından geçersizdir, batıldır” ifadelerine yer verildi. İngiltere ve Kanada Dışişleri Bakanlıkları, Golan Tepeleri’ni İsrail’in işgali altındaki toprak olarak gördüklerini ve İsrail’in ilhakını tanımayı planlamadıklarını duyurdu. Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada, söz konusu adımın Ortadoğu’daki barış sürecinin yanı sıra bölgenin güvenliği ve istikrarı üzerinde de ciddi olumsuz etkileri olacağı uyarısında bulundu.

Esed’den İsrail’e siyasi rüşvet


Suriye muhalefeti, Golan Tepeleri’ndeki İsrail işgalinin ABD tarafından tanınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Muhalifler, kararın aynı zamanda Esed rejimi tarafından İsrail’e verilen bir rüşvet olduğunu savunarak rejimin 52 yıldır Golan’ı geri almak için tek kurşun dahi atmadığına dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gün Beyaz Saray’da attığı imza ile Suriye toprağı Golan Tepeleri üzerindeki İsrail hakimiyetini tanıdığını ilan etmesine Suriye muhalefetinden çok sert tepki geldi. Suriye Ulusal Cephesi komutanlarından Ebu Huzeyfe, Golan Tepeleri’nin Esed rejimi tarafından göz göre göre İsrail’e bırakıldığını belirtti. Ebu Huzeyfe, “Esed rejiminin Golan Tepeleri için bir mermi sıktığı görülmemiştir. Oysa rejim 8 yılı aşkın zamandır kendi halkına karşı savaşmaktadır. Bu süreç şunu ispatlar ki bu topraklar rejimin kendisini iktidarda tutmak için zamanında İsrail’e verdiği bir rüşvettir” dedi. Trump, 52 yıldır işgal altındaki Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıyan başkanlık kararını dün imzalamıştı.

VATAN TOPRAĞINI GERİ ALACAĞIZ

Ebu Huzeyfe, yaptığı açıklamada, “ÖSO olarak Golan Tepeleri’ni işgal edilmiş bir vatan toprağı olarak görüyoruz. Suriye ana vatanına döneceğini düşündüğümüz bu topraklar için gereken mücadeleyi vereceğiz. Suriye toprağıyla ilgili bir kararın ise başka bir ülke veya başkanı tarafından verilmesi söz konusu bile olamaz” diye konuştu.

NETANYAHU’YA HİZMET EDİYOR

ÖSO komutanı, skandal Golan kararının da zamanlamasına, ”Trump’ın, İsrail’deki seçimler öncesinde başbakanlık ofisinde gerçekleşen yolsuzluk soruşturmasını bastırmaya yönelik olarak, Netanyahu için almış olduğu bir karar olduğunu düşünüyoruz. Sadece Netanyahu’ya hizmet eden bu imzayı tanımıyoruz. Tüm Suriye topraklarını kurtarmak için elimizden geleni sonuna kadar yapacağız” sözleriyle dikkat çekti.

BABADAN OĞULA GEÇEN İHANET

Suriye İslam Konseyi de yaptığı açıklamada, skandal Golan kararında Beşşar Esed rejiminin ihmalinin de payı olduğunu belirtti. Konsey’in açıklamasından, “(Hafız) Esed, İsrail’e karşı tek bir kurşun sıkmadı. Golan’ı geri almak için de herhangi bir operasyon yapmadı. Ondan sonra oğlu Beşşar gelip bu rolü devam ettirdi” ifadeleriyle babadan oğula geçen Golan ihanetine dikkat çekildi.

  • Kadim Türkmen yurdu
  • Suriye Türkmen Meclisi de karara sert tepki gösteren bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Golan tepelerinin “Kadim Türkmen yurtlarından biri olduğu” vurgusu yapılarak, “Bugün de bu topraklar uluslararası hukuka aykırı şekilde gasbedilmeye çalışılmaktadır. Asla unutulmamalıdır ki ‘yaptım, oldu’ tarzındaki dayatmalar, yalnızca ve yalnızca bölgedeki var olan çatışmaları daha da körükleyecektir” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca “Golan Türkmenlerinin temsilcisi olarak bizler, Suriye Türkmen Meclisi, bu kararı asla tanımıyoruz, tanımayacağız” ifadesine yer verildi.

Alt yapıyı hedef aldı


İsrail’in önceki akşam saatlerinden dün sabaha kadar Gazze Şeridi’ne yaklaşık 50 hava saldırısı düzenlediği, saldırılarda 10 Filistinlinin yaralandığı açıklandı. Gazze’deki Hükümet Ofisi’nden yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze’deki farklı bölgelere yaklaşık 50 hava saldırısı düzenlediği belirtilirken, şehirdeki kritik binaların ve alt yapının hedef alındığı dikkat çekti. Açıklamada, “Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin ofisi, Multezim Sigorta Şirketi binası, Nasır Mahallesinde iki apartman, bir sürücü kursu, Han Yunus’taki balıkçı limanı ile 20 tarım alanı vuruldu” denildi. Açıklamada ayrıca Gazze’deki direniş gruplarına ait 9 askeri noktanın da hedef alındığı kaydedildi.

İsrail güçleri, dün sabah abluka altındaki Gazze Şeridi’nden atılan bir roketin Tel Aviv’in kuzeyindeki bölgede bir eve düşmesinin ardından akşam saatlerinde Gazze’yi vurmaya başlamıştı. Günün ağarmasıyla saldırılar nedeniyle Gazze’de yaşanan yıkım daha da belirginleşirken, Filistinli öğrencilerin birçoğu yeni saldırı olabileceği endişesiyle okula gitmedi. Öte yandan Gazze sınırına çok sayıda İsrail tankı ve zırhlı aracının konuşlanması dikkat çekti.

Yolsuzluk batağında


Genel seçimin eşiğindeki İsrail’de, iktidar için sıkı bir yarışa giren Başbakan Binyamin Netanyahu’yu üç yolsuzluk dosyası bekliyor. Netanyahu hakkında, 4000 numaralı “rüşvet aldığı ve görevi kötüye kullandığına”, 1000 ve 2000 numaralı “yolsuzluk ve görevi kötüye kullandığına” ilişkin dosyalar nedeniyle iddianame hazırlanması beklenirken, İsrail Başbakanı 3000 numaralı yolsuzluk dosyasından ise aklandı. Seçime sadece 2 hafta kala Başbakan hakkında yeni suç dosyası açılabileceği belirtiliyor. İsrail Başsavcısı Avichai Mendelblit, Netanyahu soruşturmasında iddianameyi mahkemeye sunmadan önceki son aşama olan “ifade” işlemini seçim sonuçlarını etkilememek adına 9 Nisan sonrasına erteledi. Netanyahu’un, askeri kurumlara haber vermeden Alman denizaltılarının Mısır’a satışına onay verdiği de son dönemde ortaya çıkan bir gelişme.

#Mevlüt Çavuşoğlu
#Golan Tepeleri
#ABD
#İsrail
#Suriye
5 yıl önce