|

Vahşi dünya düzeni

ABD ve İsrail, dünyayla alay edercesine hem Suriye hem de Filistin’de provokatif adımlar attı. Gazze’de siviller bombalanırken, ABD Başkanı Trump canlı yayında kahkahalar eşliğinde İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri üzerinde egemenliğini tanıdı. İki adım, bölgede yeni gerilim ve çatışmaların önünü açacak.

Haber Merkezi
04:00 - 26/03/2019 Salı
Güncelleme: 01:44 - 26/03/2019 Salı
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump, 'Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in işgalini ABD'nin resmen tanıdığını' ilan eden başkanlık kararını imzaladı.
ABD Başkanı Donald Trump, 'Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in işgalini ABD'nin resmen tanıdığını' ilan eden başkanlık kararını imzaladı.

ABD Başkanı Donald Trump, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararına imza attı. Beyaz Saray’da bir araya gelen Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in Gazze’yi hedef alan saldırıları ve Golan Tepeleri konusunda canlı yayında açıklamalarda bulundu. Trump “İsrail’in kendini savunma hakkı var” diyerek bombardımana destek verirken, İsrail’in Golan üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan eden başkanlık kararını imzaladı. Kararı alkışlayan Netanyahu ise Beyaz Saray personeline bir kasa şarap getirdiğini söyledi. Türkiye, BM, AB ve Rusya, Golan kararını tanımadığını duyurdu.

GÖSTERE GÖSTERE YAPTILAR

Suriye’ye ait Golan’in ilhakı ve Gazze’nin işgal planı bir haftadır gündemde tutuluyordu. Düğmeye Netanyahu ABD’deyken basıldı. İsrail, Tel Aviv’e atılan bir roketi bahane edip Gazze sınırına 2 ek birlik gönderdi. Hamas, roket saldırısıyla bir ilgisi olmadığını duyurdu. Ancak Gazze akşam saatlerinde bombardımana tutuldu.


YARIM YÜZYILDIR BEKLİYORDUK

Netanyahu imza sonrası Trump’a birçok kez teşekkür ettiği konuşmasında, “İsrail sizden daha iyi bir dost görmemiştir.” yorumunu yaptı. Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri konusundaki yaklaşımlarını, “İki savaşı kazandıktan sonra bugüne kadar yaklaşık yarım yüzyıl boyunca askeri zaferimizin diplomatik bir zafere dönüşmesini beklemek zorunda kaldık.” sözleriyle dile getirdi. ABD Başkanı Trump, 21 Mart’ta Twitter’dan yaptığı açıklamada, “52 yılın ardından ABD için İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

KARARA TEPKİ YAĞDI

Trump’ın attığı skandal imzaya Türkiye ve bütün dünyadan sert tepkiler geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamasında, “Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayrimeşrudur ve gayriinsanidir” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Bu karar, İsrail’in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu’daki barış çabalarını engelleyerek bölgede gerilimi daha da artıracak.” mesajını paylaştı.

TANIMADIK TANIMAYACAĞIZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de “Hiçbir zaman bu kararı tanımayacağız, tanınmaması yönünde de elimizden gelen gayreti hep beraber göstereceğiz” şeklinde konuştu. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric Golan Tepeleri’nin statüsünün değişmediğini vurguladı. Rusya, uluslararası hukuka aykırı bu kararın Orta Doğu’daki gerginliği artırabileceği uyarısını yaptı. AB Sözcülüğü de, İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımadıklarını duyurdu. İngiltere ise İsrail’in 1981’deki ilhakını tanımadıklarını ve tanımayı da planlamadıklarını açıkladı.

Gazze’ye eş zamanlı saldırı


  • İsrail güçleri abluka altındaki Gazze Şeridi’nden atılan bir roketin dün sabah Tel Aviv’in kuzeyindeki bölgede bir eve düşmesinin ardından Hamas’a ait hedefleri vurmaya başladı. Saldırı imza töreniyle eş zamanlı yapılırken, İsrail savaş uçakları Gazze’nin kuzeyinde Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’na ait bazı noktaları ve Han Yunus ile Refah kentlerindeki bazı tarım arazilerini vurdu. İsrail savaş uçakları, Gazze kentinin batısındaki Er-Rimal Mahallesi’nde bazı noktaları ve Gazze kentinin orta kesiminde bulunan Multezim Sigorta ve Yatırım Şirketi binasını da bombaladı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze’ye hava saldırılarına başlayan İsrail’i Filistin’in “kırmızı çizgileri” konusunda uyardı. Hamas, İsrail’in kendilerini sorumlu tuttuğuna dair açıklamalarına karşılık, saldırı düzenlemediklerini ve sorumluluk kabul etmediklerini açıklamıştı.
  • ATEŞKES YAPILDI
  • Bombardıman sırasında, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Gazze’deki ofisi de vuruldu. Bina tamamen yıkılırken, saldırı anında Heniyye’nin ofiste olmadığı bildirildi. Öte yandan gece saatlerinde açıklama yapan Hamas, Mısır’ın ara buluculuğunda Gazze’de ateşkes sağlandığını duyurdu.


#ABD
#İsrail
#Filistin
#Golan Tepeleri
5 yıl önce