|

Buça’da ne oldu? Katliam görüntüleri dünyayı ayağa kaldırdı

Rus ordusunun çekildiği Buça’da 410 sivilin katledildiğinin ortaya çıkması, sokakların cesetlerle dolu olması ve toplu mezar görüntüleri dünyayı ayağı kaldırdı.

Dış Haberler
00:00 - 5/04/2022 Salı
Güncelleme: 23:07 - 4/04/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Buça'da sokaklar cesetlerle dolu.
Buça'da sokaklar cesetlerle dolu.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeyinde Rus işgalinden kurtarılan Buça kentinde, sokaklarda infaz edilmiş siviller ve toplu mezar görüntüleri, dünya çapında büyük tepkiye neden oldu. Dünya medyası sivil katliamını manşetlere taşıdı.Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, kurtarılan bölgelerde çok sayıda sivilin cesedinin bulunması üzerine, bu ölümlerin araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Batılı ülke liderleri faturayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ordusuna kesti. Buça’daki görüntüler “savaş suçu” olarak niteledi.

BATILI LİDERLER TEPKİ GÖSTERDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Buça’daki görüntülere ilişkin, “Bu bir savaş suçu. Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulayacağız” açıklamasında bulundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Twitter’dan paylaştığı mesajda “Rusya’nın İrpin ve Buça’daki sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna’da savaş suçu işlediğinin yeni bir kanıtı” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise “Bunlar bakması çok güç görüntüler. Uluslararası adalet mekanizması işletilmeli. Bu suçları işleyenler karşılık görmeli” sözleri ile Rusya’yı hedef gösterdi.

YENİ YAPTIRIMLAR YOLDA

  • Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “Kiev’in kurtarılmış bölgesinde Rus ordusunun neden olduğu vahşetin görüntüleriyle şoke olduğunu” belirterek Bucha katliamının ardından yeni yaptırımların yolda olduğunu söyledi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter’dan yaptığı açıklamada, dehşete düştüğünü belirterek, “Acilen bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç var. Savaş suçu faillerinin hesap verecek” dedi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de, Putin’in savaşı yeniden Avrupa’nın kapısına getirdiğini belirtti ve diğer liderlerden farklı olarak Rusya’yı “soykırımla” suçladı.

ULUSLARARASI BASIN MANŞETE TAŞIDI

Kan donduran görüntülerin ortaya çıkması dünya basınında da büyük yankı uyandırdı. İngiliz Mirror gazetesi, gelişmeyi ‘soykırım’ manşeti ile okurlarına duyurdu. Amerikan New York Times, ‘Bu Gerçek Barbarlık’: Rus İşgali Altında Yaşam ve Ölüm başlığı atarken, Times manşetinde ‘Siviller sokaklarda kurşuna dizildi” ifadesini kullandı. Bucha’dan gelen bir görüntüye manşetinde yer veren Guardian, ‘Bucha’da Korku: Rusya, işkence yapmak ve sivilleri katletmekle suçlanıyor’ başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Financial Times ve The Telegraph ise katliam sonrası olası yaptırımlara odaklandı.

SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Putin’in ‘savaş suçları’ nedeniyle yargılanması gerektiğini öne süren Biden’a yanıt verdi. Zaharova, “ABD’ye savaş suçlarıyla ilgili soruşturmalara öncelikle Yugoslavya ve Irak’tan başlamalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Buça’daki görüntülerle ilgili Rusya’ya yönelik “sahte haber saldırısı” düzenlendiğini ileri sürdü. Rus askeri birliklerinin söz konusu şehirden 30 Mart’ta çıktığına işaret eden Lavrov, 31 Mart’ta Bucha Belediye Başkanının şehirdeki durumun iyi olduğuna dair açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekti.


Sivil cenazeler toplu mezarlara gömülüyor

Ukrayna’nın Buça kentinde hayatını kaybeden ve günlerce sokakta kalan sivillerin cansız bedenleri, Ukrayna güçleri tarafından toplanmaya başladı. Cansız sivil bedenleri, ceset torbalarına konularak bir minibüse yüklendi ve kilisenin bahçesine açılan toplu mezarlara götürülerek gömüldü.


#Rusya
#Ukrayna
#Buça
#katliam
#Joe Biden
#ABD
#İngiltere
#Boris Johnson
#Birleşmiş Milletler
#Antonio Guterres
2 yıl önce