|

Buça'da korkunç katliam: Ruslardan kurtarılan şehirde kan donduran görüntüler

Kiev çevresinde yeniden Ukrayna kontrolüne geçen Buça, İrpin ve Gostomel’de sokaklar öldürülen sivillerin cesetleriyle dolu. Rusların bir ay kaldığı Buça’da 280 sivilin gömüldüğü bir toplu mezar da bulundu. Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, bölgede toplam 410 cansız bedene ulaşıldığını açıkladı. Ukraynalı yetkililer sivillerin elleri arkadan bağlı şekilde kafalarından vurularak infaz edildiğini aktardı.

00:00 - 4/04/2022 Pazartesi
Güncelleme: 01:12 - 4/04/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Buça, İrpin ve Gostomel’de sokaklar öldürülen sivillerin cesetleriyle dolu.
Buça, İrpin ve Gostomel’de sokaklar öldürülen sivillerin cesetleriyle dolu.

Ukrayna’da Rus ordusunun işgali kırkıncı gününe girerken Ukrayna ordusu başkent Kiev’in çevresindeki kentlerde yeniden kontrolü sağlıyor. Özellikle Buça ve İrpin’den kan donduran görüntüler dünyanın gündemine oturdu. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Ukrayna ordusunun tekrar kontrolü sağladığı Buça şehrinde elleri arkadan bağlanarak katledilmiş sivillere rastlandığını bildirdi. Yine Buça’da 280 sivilin gömüldüğü bir toplu mezar da bulundu. Önceki gün Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, İrpin, Buça, Gostomel ve Kiev bölgesinin tamamının Rus işgalinden kurtarıldığını açıklamıştı. Buça bir aydır Rus askerlerinin kontrolü altındaydı.

ONLARCA CESET SOKAKLARDA

Savaş kırkıncı gününe girerken Podolyak, Twitter hesabından, elleri arkadan bağlı şekilde yerde yatan ceset fotoğrafı paylaşarak, “Rus askerlerince vurularak öldürülen elleri bağlı insanların cesetleri sokaklarda yatıyor. Bu insanlar asker değildi, silahları yoktu. Şu anda işgal altındaki topraklarda buna benzer kaç vaka daha yaşanıyor” ifadesini kullandı.

410 KİŞİNİN CESEDİ BULUNDU

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Kiev bölgesindeki şehirlerde sivillere ait toplam 410 cansız bedene ulaşıldığını açıkladı. Venediktova, Aralarından 140 tanesi ben ve diğer uzmanlar tarafından incelendi, DNA örnekleri alınıyor” dedi.

Sosyal paylaşım sitelerinde, Buça’da sivillerin katledilerek toplu mezarlara gömüldüğünü, kuyulara atıldığını gösteren fotoğraflar da paylaşıldı.

280 KİŞİLİK TOPLU MEZAR

  • Buça Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk da kentin Rus güçlerden geri alınmasından snra sokaklarda birçok sivilin cesedine rastlandığını aktardı. Fedoruk, hepsi başlarından vurularak öldürülmüş, 280 kişinin gömüldüğü bir toplu mear bulunduğunu kaydetti. Buça Belediye Başkanı, öldürülmüş kişilierin, kadın ve erkeklerden oluştuğunu, aralarında 14 yaşında bir çocuğun da olduğunu kaydetti.

YÜZDE 80’İ YOK EDİLDİ

Öte yandan Ukrayna’nın Harkov bölgesinde bulunan İzyum kenti Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Matsokin, “Rus saldırıları nedeniyle İzyum’da sivil yerleşim alanlarının yüzde 80’i yok edildi” dedi.

#Ukrayna
#Kiev
#Buça
#Rusya
#Mihail Podolyak
#İrpin
#Gostomel
#emine Ceppa
2 yıl önce