|

Çin'de bilanço artıyor

Çin’de gizemli virüs vakaları önlenemez bir biçimde artıyor. Ülke genelinde vaka sayısı 300’e yaklaşırken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 6’ya çıktı. Çin’e uçuş yapılan farklı ülkelerin havalimanları da alarma geçerek önlemlerini artırıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 22/01/2020 Çarşamba
Güncelleme: 03:38 - 22/01/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Çin
Çin
ÖLENLER VUHAN’DAN

Çin’de ortaya çıkan ve zatürreeye benzetilen “gizemli hastalık” nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6’ya çıktı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkenin Vuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsün 77 kişide daha teşhis edildiğini, ülke genelinde vaka sayısının 291’e çıktığını bildirdi. Zatürree benzeri hastalığa yol açan yeni koronavirüsten kaynaklanan salgında ölen 6 kişinin Vuhan kentinden olduğu kaydedildi.

MİLYONLAR RİSK ALTINDA

Yeni vakaların 72’sinin Hubey eyaletinde, 2’sinin Şanghay’da, 3’ünün Pekin’de yaşadığı ifade edildi. Virüsten etkilenenler ile temasa geçen 1739 kişi de hastanelerde müşahede altına alındı. Bunlardan 817’si taburcu edildi, 922’sinin müşahedesi ise sürüyor. Virüs, ülkede 25 Ocak itibarıyla başlayacak Bahar Bayramı dolayısıyla tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen milyonlarca kişi için de risk oluşturuyor.

İNSANDAN İNSANA BULAŞIYOR

Ulusal Sağlık Komisyonu’nca salgını araştırmak üzere görevlendirilen uzman ekibin lideri Zhong Nanshan, virüsün, insandan insan geçebildiğini açıkladı. Guangdong eyaletindeki 2 kişiye virüsün aile üyelerinden bulaştığının tespit edildiğini aktaran Zhong, söz konusu iki kişinin, hastalığın ortaya çıktığı Vuhan kentine gitmediğini ancak aile üyelerinin bu kentten dönmesinin ardından hastalığa yakalandıklarını ifade etti.


  • ABD’ye sıçradı
  • ABD’nin Washington eyaletinde gizemli hastalığa neden olan koronavirüsü tespit edildi. Durumu ağır olduğu ifade edilen kişinin kimliği açıklanmadı. Öte yandan Çin ana karası ile seyahatlerin yoğun olduğu Hong Kong, Japonya, Güney Kore gibi diğer ülke ile bölgelerin de daha katı tarama önlemleri aldığına işaret edilirken, ABD’de en az üç havalimanında da Çin’den gelen yolcuların sağlık taramasından geçirilmeye başlandığı belirtildi.
  • DSÖ acil toplanacak
  • Çin’de ortaya çıkan tanımlanamayan virüs Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) de harekete geçirdi. DSÖ virüs nedeniyle çarşamba günü Cenevre’de kriz zirvesi düzenlenmesi çağrısı yaptı. Açıklamada Acil Durum Komitesi’ndeki uzmanların Çin’deki virüs nedeniyle uluslararası alanda acil durum ilan edilip edilmeyeceğine karar vereceği belirtildi.
  • İstanbul’da önlemler artırıldı
  • Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan “gizemli hastalık” nedeniyle İstanbul Havalimanı’ndan bu ülkeye sefer yapan hava yolu ve yer hizmetleri şirketlerini önlem almaları konusunda uyardı. Şüphel bir yolcu gördüklerinde hemen kendilerinin bilgilendirilmesini isteyen yetkililer, bu konuda yapılacak işlemleri şirket görevlilerine anlattı. Havalimanında virüslü yolcu tespit edildiği takdirde özel kıyafetli ekipler hastayı hemen karantina odasına götürecek. Hasta, buradaki işlemlerin ardından sağlık kurumlarına sevk edilecek.

#Çin
#Virüs
#İstanbul
#ABD
4 yıl önce