|

Güney Kore marketlerde poşetleri yasakladı

Güney Kore, tek kullanımlık plastik alışveriş poşetlerinin kullanımını durdurmaya çalışan ülkeler listesine katılıyor.

Yeni Şafak
12:36 - 2/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 14:06 - 2/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Avustralya, İngiltere, Fransa, Çin, Yeni Zelanda ve Hollanda da dahil olmak üzere tek kullanımlık plastik torbalara yasak ya da vergi uyguladı.
Avustralya, İngiltere, Fransa, Çin, Yeni Zelanda ve Hollanda da dahil olmak üzere tek kullanımlık plastik torbalara yasak ya da vergi uyguladı.

Güney Kore Çevre Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, başlıca süpermarketlerin doğal kaynakları korumak ve geri dönüştürülebilir atıkları yönetmek amacıyla plastik torba kullanımının yasaklanacağını söyledi

Mevcut yasanın değiştirilmesinin bir parçası olarak getirilen yasak Salı günü yürürlüğe girdi. Bu yasak, 2 bin civarında büyük süpermarketi kapsıyor.

  • Marketlerin şu anda müşterilere ücretsiz plastik torba tedarik etmeleri yasak. Bununla birlikte, yeni kurallar, balık ve et gibi ıslak ürünler bulundurmak dışında, tek kullanımlık plastik poşetleri kapsıyor.

Süpermarketler, müşterilere yeniden kullanılabilecek veya geri dönüştürülebilen bez veya kağıt torbalar gibi alternatifler tedarik edecek. Yasağı ihlal edenler, yaklaşık 2.700 dolar kadar cezaya tabi tutulacak.

Yasa, para cezasıyla destekleniyor

Bakanlık ayrıca, içme kamışları dahil olmak üzere diğer tek kullanımlık plastik eşyaların kullanımını engellemeye çaba göstereceğini de belirtti.

Avustralya, İngiltere, Fransa, Çin, Yeni Zelanda ve Hollanda da dahil olmak üzere tek kullanımlık plastik torbalara yasak ya da vergi uyguladı. Kenya'nın belki de en sert yasası ise yasağı ihlal edenler dört yıl hapis ya da 39.000 dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalıyor.

Geçen yıl Çin, Avrupa'ya kendi atıklarıyla başa çıkma baskısı vererek, plastik ve sınıflandırılmamış kağıt türleri de dahil olmak üzere 24 çeşit katı atık ithalatını yasakladı.

2018 yılının ekim ayında, Avrupa Parlamentosu payet, pamuklu çubuk ve çatal bıçak takımı gibi bir dizi tek kullanımlık plastik malzemenin yasaklanmasına ve çoğu şişenin okyanus kirliliğini engellemek için geri dönüştürülmesini sağlamak için oy kullandı.

2050'de denizlerde balıktan çok poşet çıkacak

Dünya Ekonomik Formu, denizlerinde yaklaşık 150 milyon ton plastik olduğunu tahmin ediyor. 2015 yılında Science’da yayınlanan bir araştırma, her yıl 5 milyon ila 13 milyon ton arasında daha fazla akış olduğunu ortaya koydu.

  • Araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya okyanuslarında ağırlıkça balıktan daha fazla plastik olacağını gösteriyor.

Bununla birlikte, bu yılın başlarında yayınlanan bir araştırmada, kuzey Avrupa'daki deniz tabanındaki plastik torbalarda% 30'luk bir düşüş bulundu, bu da bilim insanlarının plastik yasaklama ve kısıtlamaların yaygın şekilde kullanılmasına bağlı olduğunu belirtti.

#Güney Kore
#Çin
#Yeni Zelanda
#Fransa
#İngiltere
#Avustralya
#Hollanda
5 yıl önce