|

İçte ve dıştaki kamuoyu baskısı geri adım attırdı: Mecburen müzakereye dönüyor

Hamas’ın 6 Mayıs’ta Kahire’deki müzakerelerde ateşkesi kabul etmesine rağmen Gazze’ye saldırılarını sürdüren İsrail şimdi masaya dönmek istiyor. İsrail’in karşılaştığı sert direniş ve uluslararası toplumda yalnızlaşmasının bunda büyük etkisi oldu. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre Savaş Kabinesi, 5 saat süren toplantının ardından müzakereleri yeniden başlatma kararı aldı.

16:00 - 24/05/2024 Cuma
Güncelleme: 03:27 - 24/05/2024 Cuma
Yeni Şafak
İşgalci İsrail ordusu Refah ve Cibaliye'deki çatışmalarda ağır kayıp veriyor.
İşgalci İsrail ordusu Refah ve Cibaliye'deki çatışmalarda ağır kayıp veriyor.

Hamas'ın 6 Mayıs'ta Mısır başkenti Kahire'de gerçekleştirilen müzakerelerde ateşkesi kabul etmesine rağmen Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail, karşılaştığı sert direniş ve uluslararası toplumun baskılarının ardından masaya dönmek zorunda kaldı. İsrail hükümetinin, müzakere heyetine, Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası anlaşması yapılması için görüşmelere devam etme talimatı verdiği bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, Savaş Kabinesi yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından fikir birliğine vararak müzakereleri yeniden başlatma kararı aldı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 6 Mayıs'ta Katar ve Mısır'a, ateşkes önerilerini onayladığını bildirmişti. Buna rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ateşkesi reddederek Gazze'nin güneyindeki 1.4 milyon sivilin sığındığı Refah bölgesine askeri harekat başlatmıştı. Netanyahu, Hamas liderlerinin Refah'ta saklandığını iddia ederken iki haftadır süren harekata rağmen İsrail ordusu herhangi bir Hamas liderine ulaşamazken herhangi bir esiri de kurtaramadı.

DİRENİŞ VE ULUSLARARASI BASKI

Gazze'nin güneyindeki Refah'ın yanı sıra çeşitli bölgelerde kara harekatı başlatan İsrail ordusu, iki haftada en az 35 askerini kaybetti. İsrail ordusu son iki günde 4'ü ağır 30 askerin yaralandığını ve toplam yaralı sayısının 349'u ağır olmak üzere 3 bin 573'e ulaştığını bildirdi. Sahada verilen kayıpların ardından çok sayıda ordu yetkilisi İsrail yönetimine eleştiriler yöneltti. Esir aileleri ise yakınlarının askeri yollarla kurtarılamayacağını belirterek Netanyahu'nun istifasını istedikleri sayısız protesto eylemi yaptı. İsrail'in katliamları seçmesi uluslararası toplumun da tepkilerine sebep oldu. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında işlenen katliamlar nedeniyle tutuklama talebinde bulundu. Avrupa ülkeleri de İsrail'e tepki gösterirken son olarak İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin devletini tanıdıklarını ilan etmişti. İsrail'in bu gelişmelerin ardından müzakerelere geri dönme kararı alması geri adım olarak nitelendiriliyor.



#Soykırım
#İsrail
#Hamas
#Müzakere
24 gün önce