|

May hükümeti Suudi Arabistan’a silah satışını durdursun

The Guardian gazetesi, İngiltere’deki 5 muhalefet partisinin, May hükümetinden Suudi Arabistan’a silah satışının durdurulmasını istedi. Yemen’deki yıkım ve ölümlerden Suudi Arabistan’ın sorumlu olduğu söylendi.

Yeni Şafak
10:36 - 25/03/2019 Pazartesi
Güncelleme: 12:06 - 25/03/2019 Pazartesi
Diğer
İngiltere Başbakanı Theresa May.
İngiltere Başbakanı Theresa May.

The Guardian gazetesi, İngiltere'deki beş muhalefet partisinin Yemen'deki savaşın dördüncü yıl dönümünde Suudi Arabistan'a silah satışlarına son verilmesi çağrısında bulunduğunu bildirdi.

  • Beş muhalefet partisinin liderleri, İşçi Partisi, İskoç Milliyetçi Partisi, Liberal Demokratlar, Yeşil Parti ve Blaed Camry Partisi, Theresa May hükümetinin Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmasını talep eden bir mektup yazdı.

‘SUUDİ ARABİSTAN'A BASKI UYGULANMAMASI UTANç VERİCİ'

Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'a yazılan mektupta, Ulusal İlerici Parti lideri Ian Blackford, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbin ve Liberal lider Vince Cable da dahil olmak üzere muhalif liderler, İngiliz hükümetinin Suudi Arabistan üzerindeki otoritesini ve baskısını kullanmamasının utanç verici olduğunu söyledi.

Mektupta, temel insan hakları yasalarına uymak için, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun uyguladığı baskı sonuc Almanya, İspanya, Danimarka ve Kanada'nın Suudi Arabistan'a silah satışını askıya aldığı hatırlatıldı.


Suudi Arabistan, pervasız ve barbar

Parti liderleri, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki davranışını pervasız ve barbar olarak nitelendirerek, tüm silah satışlarının bağımsız bir soruşturma yapılmasını beklemeksizin askıya alınması gerektiğini söylediler.

Mektup, İngiltere hükümetinin acilen harekete geçip, Yemen'deki kirli savaşın yıkıcısı Suudi Arabistan'a silah satışının durdurulmasını istedi.

Alman hükümeti, Yemen savaşında Suudi Arabistan ve BAE tarafından Alman silahlarının ve teknolojisinin kullanılmasını defalarca reddetti.

#İngiltere
#Suudi Arabistan
#BAE
5 yıl önce