|

Suriye’de anayasa için geri sayım

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, İsviçre’nin Cenevre kentinde Suriye krizine siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde yeni anayasayı yazacak komite için bir araya geldi. 150 kişiden oluşacak komitede rejim ve muhaliflerden 50’şer kişi yer alacak.

Yeni Şafak
04:00 - 19/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:41 - 19/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Cevad Zarif, Sergey Lavrov ve Mevlüt Çavuşoğlu
Cevad Zarif, Sergey Lavrov ve Mevlüt Çavuşoğlu

Cenevre’de bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, Suriye için Anayasa Komitesi kurulması konusunda uzlaştı. Oluşturulacak Anayasa Komisyonu, 2019’un başında toplanacak.

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, Suriye krizine siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde Anayasa Komitesi konusunu ele almak üzere İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, Birleşmiş Milletler Cenevre ofisinde buluştu. Toplantı sonrası üç ülke arasında Suriye’ye yeni anayasa hazırlanması konusunda uzlaşı sağlandığı duyuruldu. Uzlaşıya dair açıklamayı üç ülkenin bakanlarını temsilen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptı. Lavrov, Anayasa Komisyonu’nun 2019’un başında toplanacağını söyledi.


ÖNEMLİ BİR AŞAMAYA GELDİK

  • “Suriye anayasa komisyonu çalışmalarında önemli bir aşamaya geldik” diyen Çavuşoğlu da, rejimin ve muhalefetin komisyon için önerdiği isimlerin yer aldığı listede anlaşmazlık olmadığını belirtti. Çavuşoğlu, “Fakat sivil toplumla ilgili listede farklı görüşler olabilir. Bu konuda garantör ülkeler olarak ve BM olarak birlikte çalışıyoruz.” diye konuştu. İsimler dışında anayasa komisyonunun usul kurallarını da görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, Yani yüzde kaçla karar alması gerekiyor, başkan olacak mı veya yardımcıları mı olacak, eş başkan mı olacak, buna benzer konuları ele aldık” ifadelerini kullandı.

ÇABALARIMIZ YOĞUNLAŞACAK

Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Bu komisyonun ilk toplantısını da önümüzdeki yılın ilk ayında yapmasını öngörüyoruz. Astana garantörleri olarak kendi aramızda bu çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ettireceğiz. Bugünkü toplantı Astana ve Soçi sürecinin Suriye’de siyasi çözüm için ne kadar önemli olduğunun ve somut neticeler getirmeye başladığının da bir göstergesidir. O bakımdan bugünkü toplantı son derece verimli geçti”

150 KİŞİLİK KOMİSYON PLANLANIYOR

  • BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında “Üç bakan bana anayasa komitesi ile ilgili önemli bir ortak veri sundu” dedi. “Gidecek ekstra bir mil olduğuna inanıyorum” ifadesini kullanan Mistura, güvenilir, dengeli ve kapsayıcı bir komitenin kurulmasını amaçladıklarını dile getirdi. BMGK kararı çerçevesinde Suriye Anayasası’nın yeniden yazılması ve bu amaçla 150 kişilik komisyon oluşturulması öngörülmüştü. Komitede rejim ve muhalifler 50’şer kişi belirlerken, De Mistura da son 50 kişiyi Suriyeli aydın ve sivil toplum temsilcileri arasından seçecek.
#Suriye
#BM Güvenlik Konseyi
#Anayasa
#Mevlüt Çavuşoğlu
5 yıl önce