|

Tuzak imha timi

Burseya’da METİ görevlilerinin çalışmalarına mayın arama köpeği 5 yaşındaki ‘Zati’ de destek veriyor. Özellikle mayınların bulunmasında başarılı olan ‘Zati’, bugüne kadar onlarca mayının yerini tespit ederek, ekiplerin işini kolaylaştırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:19 - 15/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Burseya Dağı’nda örgüt mensuplarınca tuzaklanan patlayıcılar, uzman ekiplerce temizleniyor.
Burseya Dağı’nda örgüt mensuplarınca tuzaklanan patlayıcılar, uzman ekiplerce temizleniyor.

Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında teröristlerden arındırılan Burseya Dağı’nda örgüt mensuplarınca tuzaklanan patlayıcılar, uzman ekiplerce temizleniyor. Terör örgütü PKK’nın yaklaşık 4 yıl boyunca işgal ettiği beton blok ve tünellerle adeta kaleye dönüştürülen dağda, Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha Timi (METİ), özel eğitimli köpeklerle aralıksız çalışıyor. Aralarında anti tank mayınları ile cep telefonu ve telsiz gibi cihazlar yardımıyla uzaktan kontrol sağlanabilen el yapımı patlayıcıların da (EYP) bulunduğu mühimmatı imha eden ekipler, arama tarama çalışmaları sırasında patlayıcı tespit dedektörleri ve sinyal kesici jammer da kullanıyor. Dağın farklı noktalarına tuzaklandığı belirlenen patlayıcılar, bölge güvenliği sağlandıktan sonra kontrollü infilak ettiriliyor. Özellikle askeri birliklerin geçiş güzergahlarına tuzaklanmış patlayıcıların imhası sürerken, bölgede bol miktarda yabancı menşeli anti tank mayını bulunması dikkati çekiyor.

TESPİT VE İNFİLAK

Bölgede harekâtı takip eden basın mensupları Burseya Dağı’nda METİ’nin çalışmalarını kayda aldığı sırada teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcının imhasını da görüntüledi. Yaklaşık 4 kilogram ağırlığındaki EYP’nin dedektörler yardımıyla yerinin tespit edilmesinin ardından bomba imha ekipleri bölge güvenliğini sağladı. İncelemenin ardından EYP’nin imhasına karar veren uzman ekip, bölgeyi boşalttıktan sonra zamanlamalı fitil kullanarak bombayı infilak ettirdi.


Mayın tarlası

Mehmetçik ve ÖSO güçlerinin PKK’lı teröristlerden arındırdığı bölgelerde, Ottawa Antlaşması ile kullanımı yasaklanan çok sayıda anti-personel mayını ele geçirildi. Tespiti zor olan anti-personel mayınları, bölgede yaşayan sivilleri de tehdit ediyor. TSK ve ÖSO birliklerine, yasaklanan sözkonusu mayınla zayiat verdirmeyi hedefleyen kanlı örgütün, insani hiçbir hassasiyeti olmadığı da bir kez daha gözler önüne serildi. Yasaklanan anti-personel mayını, çoğu masum ve korunmasız sivillerle özellikle çocuklardan oluşan yüzlerce kişinin ölümüne ya da sakatlanmasına neden oluyor. Bu mayınlar, mültecilerin ve iç göçe maruz kalan kişilerin yurtlarına dönmelerine mani olduğu gibi yerleştirildikten sonra yıllarca diğer vahim neticelere de yol açabiliyor.


Yağmurdan ancak korur!

Afrin’in dağlık kesimlerinde PKK’lı teröristlerin terk edip kaçtıkları birçok barınak, sığınak ve beton mevzi dikkat çekiyor. Teröristlerin bazı sığınakların girişlerine yaptığı gizlenme yöntemi ise ekipleri şaşırttı. Teröristlerce kazılan sığınakların özellikle İnsansız Hava Araçları (İHA) tarafından tespitinin önlenmesi için girişlerinin ağaç altlarına yapıldığı, ayrıca bu sığınakların girişlerinin de mavi renkte naylon branda ile kapatılarak kamufle edilmek istendiği saptandı. Ancak bu önlemlerin hiçbirisi teröristlerin milli İHA’lardan kaçışını sağlamadı.

#Afrin
#TSK
#Mayın
#Zati
6 yıl önce
default-profile-img