|

Yemen bölünüyor

Yemen’de, Birleşik Arap Emirlikleri destekli Güney Hareketi, bağımsızlık ilanına hazırlanıyor. Ayrılıkçı Güney Hareketi lideri Aydarus ez-Zubeydi, Siyasi Geçiş Konseyi’nin sözde meclisini toplayarak bağımsızlık ilan edeceğini açıkladı. BAE’nin stratejik müttefiki Suudi Arabistan konu hakkında sessizliğini korurken, Suudi-BAE ittifakının ömrü hakkında soru işaretleri doğdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2017 Pazar
Güncelleme: 01:04 - 24/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
BAE destekli ayrılıkçılar bağımsızlık ilanına hazırlanıyor
BAE destekli ayrılıkçılar bağımsızlık ilanına hazırlanıyor

Suudi Arabistan ile müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri arasında gün yüzüne çıkmamış siyasi çatlaklar belirginleşiyor. Yemen’de, Birleşik Arap Emirlikleri destekli Güney Hareketi, bağımsızlık ilanına hazırlanıyor. Yemen’deki ayrılıkçı Güney Hareketi lideri eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydi, Siyasi Geçiş Konseyi’nin sözde meclisi toplayarak bağımsızlık ilan edeceğini açıkladı.

ZORAKİ İTTİFAK

BAE’nin stratejik müttefiki Suudi Arabistan konu hakkında sessizliğini korurken Suudi-BAE ittifakının ömrü hakkında soru işaretleri doğdu. Katar’ı bölgede dışlayarak ittifak kuran Riyad ve Abu Dabi’nin, Ortadoğu vizyonlarında belirgin farklılıklar var. Suudi Arabistan’ın vizyonu, görünürde büyük ölçüde mezhep temelli. Riyad, İran’ı bölgesel istikrarın başlıca tehdidi ve İran yanlısı Şii aktörleri de düşman güçler olarak görüyor. BAE’nin vizyonu ise Suudi Arabistan’ın mezhep eksenli yaklaşımını reddediyor. Abu Dabi emirliğinin veliaht prensi Muhammed bin Zayid kontrolündeki BAE, Ortadoğu’daki laik güçleri destekledi ve Sünni İslamcı grupları bölge istikrarını İran’dan daha çok tehdit olarak gördü.

ZIT YÖNDE İLERLİYORLAR

Suudi Arabistan ile BAE’nin stratejik vizyonları arasındaki çatışma, her iki ülkenin Yemen krizine verdikleri zıt cevaplarla kendini gösterdi.Yemen’de Suudi Arabistan’ın askeri operasyonları esas olarak Yemen sınırındaki Husilerle mücadele etmeye odaklandı. Suudi ordusu ayrıca sürgündeki Sünni devlet başkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi’nin gücünü tahkim etme hedefine de destek olmaya devam ediyor.

BAE’NİN LAİK DİKTATÖRLERİ

Hadi’nin konumunu güçlendirmek için Suudi Arabistan, Yemen’in Müslüman Kardeşler ayağı Islah ile uyumlu hale geldi ve BAE’nin Güney Yemen’de bir nüfuz alanı meydana getirme girişimlerine direndi. 2015’in Mart ayında Yemen’deki Husilerle Körfez İşbirliği Konseyi arasında savaşın patlak vermesiyle, BAE, Yemen’de yeniden laik otoriter bir yönetim kurulmasına odaklandı. Suudi Arabistan’dan farklı olarak, Abu Dabi, Yemen’in yeni liderinin mezhepsel bağlantısıyla ilgilenmiyor.

RİYAD’IN DOSTLARINI VURUYOR

BAE’nin, Yemen’in geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e askeri desteği ve Suudi yanlısı tavır alan Islah üyelerine karşı güç kullanma konusundaki istekliliği, Yemen’deki stratejik hedefler konusunda Riyad ile Abu Dabi arasında bir uçurum olduğunu gösteriyor.

#Yemen
#Suudi Arabistan
#BAE
6 yıl önce