|

Atatürk''ün kürt politikasındaki kadrosu ve öcalan

Rauf Orbay''ın kız kardeşi Kürt aşireti Bedirhanlıların gelinidir. Doğu''nun değişik bölgelerinde umumi müfettişlik dahil birçok görevde bulunan İbrahim Tali, Mustafa Kemal ile birlikte Samsun''a çıkmıştır. Birecik, Halfeti, Nizip, Antep ve Adıyaman''ın şiveleri benzerlik göstermektedir.

Ramazan Topdemir
00:00 - 16/06/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:07 - 15/06/2014 Pazar
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelmiş olan Kazım Karabekir''in Ağrı''daki izlerinin silinmesi konusu ile ilgili yaptığım tespitleri paylaşmak, tarihi süreçlere ışık tutacaktır. Bölgedeki Kürt politikasını sadece Kazım Karabekir belirlememiştir. Kazım Karabekir, Atatürk''ün Kürt politikasını uygulayan A takımı kadrosundadır. Konunun anlaşılması için Atatürk''ün Kürt politikasından satırbaşlarını paylaşmak gerekir:

İŞTE ATATÜRK''ÜN KÜRT POLİTİKASINDAKİ KADROSU

İsmet İnönü, Celal Bayar, Rauf Orbay, Fevzi Çakmak, Şükrü Kaya, Abdullah Alpdoğan, İbrahim Tali, Kazım Karabekir, Kazım İnanç, Diyap Ağa.

Kazım Karabekir, 11 Nisan 1919''da İstanbul-Şişli''deki evinde Mustafa Kemal''i ziyaret eder. Mustafa Kemal''e ''Paşam vatanın kurtuluşu Doğu''dadır. Siz Doğu''ya giderseniz, halk sizi destekleyecektir'' diyen Karabekir Paşa, Mustafa Kemal''in yanında olduğunu ifade eder.

Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı olan, Diyarbakırlı Kazım İnanç Paşa, Mustafa Kemal''e 3 Maysı 1919''da Anadolu''ya geçmesi için 9. Ordu müfettişlik yetkisini vererek ülkenin kurtuluşu için destek verir. 1919''da Erzurum''a gelen Mustafa Kemal''e, Kürt halkı büyük destek verir. Diyarbakır, Van, Doğubeyazit, Siverek, Viranşehir, Silvan, Urfa ve Bitlis''in Kürt müftüleri Mustafa Kemal''in yanında olduklarını beyan eden fetvalar yayınlamışlardır.

Dersim Mebusu Diyap Ağa, Nisan 1920''de Meclis''teki konuşmasında birlik ve dayanışmaya sürekli vurgu yapar: ''Yüzyıllar boyunca Kürtler ve Türkler bir bütün olarak yaşamıştır. Ülke geleceği için ortak duygular paylaştıkları için düşman devletler, ulusumuzu yenememiştir.''

ÖCALAN''IN ATATÜRK İLGİSİ:

Annesinin Türkmen olduğunu ifade eden Öcalan, Şanlıurfa''nın Halfeti ilçesindendir. Şanlıurfa''dan çok Gaziantep ve Birecik''in sosyal, kültürel etkisi altında kalarak yetişmiştir. Öcalan, şimdiye kadar Atatürk''ün Kürt politikasındaki ''A'' takımı hakkında olumsuz bir görüş ifade etmemiştir. Öcalan, Atatürk''ün sözlerini zaman zaman referans göstermektedir. Öcalan''ın Nisan 2014''te Atatürk''ün şu sözlerine atıf yaptığını görmekteyiz. Atatürk, Nisan 1920''de : ''Anavatanın sınırları içinde yaşayan... her İslami topluluğun soyunu, geleneklerini, ve özel koşullarını samimi bir şekilde tanıma ve kabul etme taraftarıyız.''

Kurtuluş Savaşı''ndan dolayı Antep nüfusunun bir kısmı Oğuzeli ve Halfeti''ye yerleşmiştir. Atatürk''ün A takımından olan Doğu müfettişlerinden Abdullah Alpdoğan 1924''te Birecik''te kaymakamlık yapmıştır. İnönü, 1935''te Kürt Raporu''nu hazırlarken, Birecik ve Halfeti çevresinde incelemelerde bulunarak bugünkü Birecik Köprüsü''nün yapımını raporuna eklemiştir. Adnan Menderes de Birecik Köprüsü''nün yapımını başlatmış ve faaliyete geçirmiştir. Rauf Orbay''ın kız kardeşi Kürt aşireti Bedirhanlıların gelinidir. Doğu''nun değişik bölgelerinde umumi müfettişlik dahil birçok görevde bulunan İbrahim Tali, Mustafa Kemal ile birlikte Samsun''a çıkmıştır. Birecik, Halfeti, Nizip, Antep ve Adıyaman''ın şiveleri benzerlik göstermektedir. Halfeti, mesafe olarak Gaziantep''e daha yakın olduğu için, ticaret ve sosyal işlerde Gaziantep ile ilişkileri daha yaygındır. Öcalan''ın İmralı görüşmelerine sıkça katılan, HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Adıyaman Türkmenlerindendir. Öcalan ile kısa bir zaman diliminde diyaloğunun geliştirmesinde, Öcalan''ın Nevruz mektubunu okumasında ortak kültürün paydası bulunmaktadır

10 yıl önce