|

1,2 milyar dolarlık imza

Rönesans ve Cezayirli Sonatrach 1,2 milyar dolar yatırımla Ceyhan’da polipropilen üretim tesisi kurmak için imza attı. İlk üretim 2023 olarak öngörülüyor. Türkiye ithalatının yüzde 25’inin karşılanacağı yatırımla ithalata ödenen 2,2 milyar dolar da ülkemizde kalacak. Yatırımın inşasında da 2 bin 500 kişi çalışacak.

Haber Merkezi
04:00 - 29/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:04 - 29/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cezayir çıkarması ilk meyvesini verdi
Cezayir çıkarması ilk meyvesini verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yılın şubat ayında gerçekleştirdiği Cezaiy seyahatinin ilk somut yatırım imzası dün atıldı. Rönesans Holding ile Cezayirli petrol ve doğal gaz üreticisi Sonatrach, Türkiye’nin neredeyse tamamını ithal ettiği petrokimya ürünü polipropileni üretmek için 1,2 milyar dolar yatırımla tesis kuracak. Ortaklık anlaşması imza töreninde konuşan Sanayi Bakanı Mustafa Varank, yeni yatırımla yılda 450 bin ton polipropilen üreteceğini ve tesisin inşaatının bu yıl başlayacağını söyledi. Üretim ise 2023’te gerçekleşecek. Varank, yatırımla birlikte yıllık 2,1 milyon tonluk polipropilen ithalatının yüzde 25’inin karşılanacağını ve ithalata ödenen 2,2 milyar doların ülkemizde kalacağını da aktardı.

2 bin 500 kişi isdihdam edilecek

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, söz konusu yatırımla Türkiye'nin dış ticaret açığının her yıl 450-500 milyon dolar azaltılacağını söyledi. Tesisin inşaat aşamasında 2 bin ila 2 bin 500 kişi çalışacak. İnşaat tamamlandıktan sonra 500-600 kişi istihdam edilecek. İnşaat, Rönesans Endüstri Tesisleri tarafından yapılacak. Yatırımın yaklaşık üçte biri özkaynak, geri kalanı ise yabancı bankalardan sağlanan kaynakla finanse edilecek. Ilıcak, finansmanı 2019 sonuna kadar temin edeceklerini belirterek, "Yaklaşık 750-800 milyon dolar kredi temin edeceğiz, 400 milyon dolar civarında özkaynak ihtiyacı olacak. Projeye kaynak Japonya ve Kore başta olmak üzere Uzakdoğulu ülkelerin bankalarından, ihracat kredisi ve proje finansmanı yöntemleriyle sağlanacak” dedi. Ilıcak, projeye daha sonra ortak olarak teknoloji transferinde beraber çalışacakları Güney Kore ve Japonya'dan iki yatırımcının katılacağını, dolayısıyla Rönesans'ın payının azalacağını söyledi. Ancak her zaman Türk tarafında yüzde 51'in korunacağına da dikkat çekildi.


DİĞER TESİSLER İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde masterplan çalışmaları tamamlandı. Bin 341 hektar alanda kurulacak petrokimya tesisleri için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmeler ise tüm hızıyla devam ediyor. Kurulacak fabrikalarla plastik ve kauçuk sektörünün en temel ham maddelerinin üretilmesi amaçlanıyor. Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin tam olarak faaliyete geçmesiyle yaklaşık 10 bin kişiye iş imkanı da oluşturulacak. Bakan Varank, “Bölgenin tam olarak faaliyete geçmesiyle ithal ettiğimiz kimyasal ürün çeşitlerinin yüzde 80’ini ülkemizde üretebileceğiz. Tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle yıllık 1 milyar dolarlık katma değer üretilebilecek” dedi. Yatırımın tam anlamıyla hayata geçmesiyle büyümeye katkısının da yıllık binde 2 ila binde 4 arasında olması hesaplanıyor.

#Rönesans
#Sonatrach
#Cezayir
#Yatırım
5 yıl önce