|

5 yılın zirvesine ulaştı, vatandaşı evinden etti

Kira artış oranları son 5 yılın zirvesine ulaşınca kiracılar kara kara düşünmeye başladı. Mal sahipleri ile anlaşmaya çalışan bir çok kiracı anlaşma sağlayamayınca yeni ev arayışına girdi. Uzmanlar ise kira sözleşmesine, 'Kanuni artış oranının yüzde 10'u aşması durumunda altı uygulanacaktır.' gibi bir madde konulabileceğine dikkat çekiyor.

Yeni Şafak
09:17 - 6/02/2018 Salı
Güncelleme: 09:40 - 6/02/2018 Salı
Diğer
Konut kiralarındaki artış son 5 yılın zirvesine ulaştı.
Konut kiralarındaki artış son 5 yılın zirvesine ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları ile belirlenen kira artışları vatandaşın yeni sorunu oldu. Enflasyon rakamları ile açıklanan Yİ-ÜFE'nin on iki aylık ortalamasına göre belirlenen kira artış oranının son aylarda yüksek çıkması kiracıları kara kara düşündürürken, şimdiden yeni ev arayışları başladı.

REKOR KİRA ARTIŞI

2018 itibari ile kira fiyatlarına yansıyan rekor kira artışı kiracıları yerinden ediyor.
Ocak ayında yüzde 15.82, Şubat ayında yüzde 15.66 ile yüksek oranda artan kira artış oranları son 5 yılın zirvesine ulaştı.

YENİ EV ARAYIŞLARI BAŞLADI

Son iki aydır yüzde 16'ları bulan kira zam oranı kiracıları yeni ev arayışına itiyor.2017 Ocak ayında yüzde 4.30 olan kira artış oranı Şubat ayı ile beraber yükselişe geçti. Ağustos ayında çift haneleri gören artış yüzde 10.94'e ulaştı ve devamında yükselişini sürdürdü. Yeni yılda rekora ulaşan kira zam oranı yüzde 15.82 ile son 5 yılın zirvesine çıktı.
Mal sahipleri ile anlaşmaya çalışan kiracılar, anlaşma sağlayamayınca yeni ev arayışına girdi.

2+1 FİYATINA 3+1

EmlakPencerem'in haberine göre, son bir yıldır yüzde 20-25 gerileyen kiralık fiyatları da kiracı adayları için çıkış yolu oldu. Hemen hemen her sokakta kiralık ve satılık evlerin fazla olması, kira fiyatlarının ise geçmişe ve mevcut kira fiyatlarına göre düşük olması nedeniyle ev değiştirmek daha kolay hale geldi.
Örnek vermek gerekirse, Kadıköy'de devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarından dolayı yaşanan konut arzı sebebiyle 2 oda 1 salon için verilen kira fiyatına 3 oda 1 salon daire kiralanabiliyor.
Bu da mal sahibiyle anlaşma sağlayamayan kiracılar için bu dönem önemli bir alternatif olarak görülüyor.

ÜST SINIR KONULABİLİR

Kira sözleşmesine kira zammı ile ilgili bir üst sınır konabilir diyen Av. Rıdvan Yıldız, "Kira zam oranının illa kanuni oranda olması gerekmez. Kira sözleşmesine, kanuni artış oranının yüzde 10'u aşması durumunda altı uygulanacaktır gibi bir madde konabilir.Bu madde yüksek kira artışından kiracıyı koruyacaktır.İstikrarsız ani kira artışından kiracılar kendilerini bu şekilde sözleşmeye üst bir bir sınır belirleyerek kendilerini koruma altına alabilirler" dedi.

YENİ KİRACI 6 AYDA BULUNUR

Son 5 yılın zirvesine çıkan rekor kira zammı konusunda değerlendirme yapan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Başkanı Nizameddin Aşa
, "Mal sahibi kiracısından memnunsa, kiracı ödemesini günü güne yapıyorsa, cüzi miktarda veya hiç zam yapmasın çünkü kiracı çıktıktan sonra evin tekrar kiraya verilmesi 5-6 ayı bulabiliyor. Yeni kiracı bulunsa bile en son aldığı kira rakamının altında dahi kiraya verilebilir. Mal sahibinin bunu iyi analiz etmesi lazım. Güncel kira fiyatları ne kadar, kiracı çıkarsa ne kadara kiraya verilebilir. Kayıpları göz önüne alarak hareket etmekte fayda var"açıklamasını yaptı.
#Konut kira
#Kira zamları
#Kira
#Nizamettin Aşa
#İstanbul Emlakçılar Odası
#TÜİK
#Enflasyon
6 yıl önce