|

Son 6 ayın en düşüğü

Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 10,35 ile son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış %16,02 ile ulaştırmada gerçekleşti. Analistler, kur ve gıda fiyatlarının olumlu seyrinin sürmesiyle bu yıl içinde tek haneli enflasyonun görüleceğini belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2018 Salı
Güncelleme: 00:29 - 6/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Enflasyon da tüketici fiyatlarında son 6 ayın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 10,35 oldu.
Enflasyon da tüketici fiyatlarında son 6 ayın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 10,35 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocakta aylık bazda beklentilerin altında yüzde 1,02 olurken, yıllık enflasyon da tüketici fiyatlarında son 6 ayın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 10,35 oldu. TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 16,02 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Bu grubu ev eşyası (yüzde 13,49), giyim ve ayakkabı (yüzde 12,63) ile lokanta ve oteller (yüzde 11,42) izledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, harcama grupları itibariyle ev eşyasında yüzde 2,44, sağlıkta yüzde 2,42, konutta yüzde 2,34, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,67 artış yaşandı. Aylık en fazla düşüş yüzde ise 6,02 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşirken, düşüş gösteren bir diğer grup yüzde 0,99 ile haberleşme oldu.

Öte yandan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise, ocakta bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 4,38, imalat sanayisinde yüzde 1,63 artarken, elektrik ve gazda yüzde 8,87, su sektöründe yüzde 1,15 düşüş gösterdi.

KÖPRÜ VE OTOBAN ÜCRETLERİ İLK ÜÇTE

Bunun yanında tüketici fiyatları bazında ocakta bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 25,11 ile salatalıkta oldu. TÜİK verilerine göre, fiyat artışında ikinci sırayı yüzde 25 ile köprü geçiş ücreti, üçüncülüğü de yüzde 23,17 ile otoban geçiş ücreti izledi. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14,41 ile karnabaharda gerçekleşti. Bunu yüzde 13,94 ile internet ücreti ve yüzde 13,52 ile kadın ceketi izledi. Türkiye’de ocakta yıllık bazda tüketici fiyatlarının en fazla arttığı bölge, %11,55 ile “Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye” oldu. En düşük fiyat artışı ise %8,88 ile “Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir” bölgesinde gerçekleşti.


BİR PUAN DAHA DÜŞER

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, manşet enflasyonda baz etkisinin nisan sonuna kadar olan dönemde lehte olacağını belirterek, “Söz konusu dönemde 2017 yılı aylık gerçekleşmelerinin uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde olması potansiyel olarak ocak sonuna göre 1 puan daha düşüş imkanı vermektedir” dedi. Enerji grubunda artışın yüzde 2,4 ile geçen yılın altında gerçekleştiğini kaydeden Bürümcekçi, mobilya ve ev aletleri ile kurlara hassas olan diğer gruplarda fiyat artışlarının sürmesinin ise düşüşü sınırladığını söyledi.

'MANŞET' GERİLECEK

Bürümcekçi, gelecek dönemin seyri açısından gıda fiyatlarının belirsizliği ve oynaklığı dışında ham petrol ve diğer emtia fiyatlarının görünümü, döviz kuru hareketleri ve kamu fiyat/vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki riskleri belirleyeceğini ifade ederek, “Manşet enflasyonda baz etkisi nisan sonuna kadar olan dönemde lehte olacak” dedi.

YIL İÇİNDE TEK HANE OLUR

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise şunları söyledi: “Şubat özelinde, yıllık enflasyonun tek haneye inmesi için aylık artış oranının yüzde 0.5’in altında kalması gerekiyor. Kur ve gıda fiyatlarının olumlu gelişmesi halinde mümkün ancak kalıcı tek haneli seviyelerin ancak yılın son çeyreğinden itibaren görülebileceği beklentimizi ve yıl sonu için yüzde 8.7’lik tahminimizi koruyoruz.”

  • Gıdadan daha çok ulaştırma etki ediyor
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yıllık bazda TÜFE'de gıdanın payının 1,91, ulaştırmanın payının ise 2,61 puan olduğunu belirterek, “Enflasyonda ulaştırma esas sorumlu durumda” ifadesini kullandı. Bayraktar, yazılı açıklamasında, şunları kaydetti: “Gıdada yıllık enflasyon bir ayda yüzde 13,79’dan yüzde 8,76’ya indi. Ulaştırmada enflasyon yüzde 16,02’yi buluyor. Gıda harcama grubunun toplam harcamalardaki payı yüzde 21,77. Buna rağmen, enflasyondaki payı yüzde 18,45’de kalıyor. Ulaştırmanın harcamalar içindeki payı yüzde 16,31 ile gıdanın altında ama enflasyondaki payı yüzde 25,22’yi buluyor.”

Tek hane çabaları artacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun ocak ayında 157 baz puan gerilediğini, enflasyonu en kısa zamanda tek haneli seviyelere çekmek için çabaları artıracaklarını gerekli adımları atmaya devam edeceklerini söyledi. Şimşek, ocak ayı tüketici fiyatları enflasyon verilerinin ardından yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: “Enflasyonla mücadelede gösterdiğimiz kararlılığın meyvelerini almaya başladık. Enflasyon Ocak ayında yıllık yüzde 10.35 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, geçen yıl enflasyonun zirve seviyesinden 263 baz puan ve yıl sonu seviyesinden 157 baz puan daha düşüktür.”

#TÜFE
#Enflasyon
6 yıl önce