|

Asya-Pasifik’in köprüsü Türkiye

2009 yılında Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) üyesi olan Türkiye, sanayideki üretim kapasitesi gücüyle bölgesinde hızlı yükselişini sürdürüyor. Konfederasyonun 28 ülke 3 milyar insan, 3 milyon şirket ve 5 trilyon dolarlık pazarı bir araya getirdiğini ifade eden CACCI Başkanı Jemal Inaishvili, “Türkiye, Asya-Pasifik bölgesinin birbiriyle entegre olmasında ulaşım alt yapısıyla köprü vazifesi görüyor” dedi.

Şuaiyp Alabay
04:00 - 24/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:34 - 24/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) iş birliğiyle İstanbul'da Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi gerçekleştiriliyor.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) iş birliğiyle İstanbul'da Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi gerçekleştiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) iş birliğiyle İstanbul'da Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi gerçekleştiriliyor.

Zirve kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya-Pasifik Bölgesi’nin, dünya nüfusunun yüzde 40’ını, küresel ticaret hacminin yüzde 30’unu ve dünya ekonomik büyüklüğünün yüzde 23'ünü kapsadığını söyledi. Asya-Pasifik Bölgesi’nin, dünya ekonomisinin gidişatını belirleyici bir güce sahip olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, dünya dengelerinin değiştiği bu dönemde, Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’nin Türkiye’de yapılmasının öneminin büyük oluğunu vurguladı.

İŞ ORTAKLIĞI HEDEFİ

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 100 milyar dolar mal, 43 milyar dolar hizmet ihracatına sahip olduğunu, İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesini kurmuş bir ülke konumunda bulunduğunu belirterek, “Türkiye, Avrupa Birliği’nin 6. büyük tedarikçisi haline gelmiş bir ülke. Türkiye’nin bu büyük potansiyelini, Asya-Pasifik iş dünyasına göstermek istiyoruz. Aramızdaki ticareti ve yatırımları artırmayı, yeni iş birliği ve ortaklık kurmayı hedefliyoruz” dedi.

ASYA’DAKİ KADERİMİZİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 60’ını, Asya-Pasifik ülkelerinin sağladığını ifade ederek, “Asya-Pasifik, dünyanın geri kalanından daha hızlı büyümeye devam edecek görünüyor. Yine bölgenin küresel ticaret hacmi içinde payı, 10 sene önce yüzde 28 iken, şimdi yüzde 30’a ulaştı. Yılda 5,2 trilyon dolar ithalat yapıyorlar. Bizim buradan aldığımız pay sadece 12 milyar dolar, yani ancak binde 2,4. Öte yandan Asya-Pasifik ülkeleri, yılda 470 milyar dolar uluslararası yatırım yapıyorlar. Bize gelen ise yılda 1 milyar doları bile bulmuyor. Bugüne kadarda bu ülkelerden ancak 7 milyar dolar FDI çekebilmişiz. Yani ne Asya-Pasifik bizim radarımızda ne biz Asya-Pasifik’in radarına girmişiz. İşte bu tabloyu değiştirmek, eksenimizi genişletmek istedik” şeklinde konuştu.

21. YÜZYIL PASİFİK'İN

2000-2017 döneminde Türkiye’ye, 150 milyar dolar uluslararası yatırımın geldiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Asya-Pasifik ülkelerinin buradaki payı sadece yüzde 5, yani 7 milyar dolar. TOBB olarak, CACCI üyelerini, stratejik ortak kabul ediyoruz. Vizyonumuz, Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki iş dünyasıyla, Türk iş alemi arasında, güçlü ve kalıcı ekonomik entegrasyon sağlamak. CACCI Konferansı'na Türkiye'nin ev sahipliği, Asya-Pasifik Bölgesi ülkelerinin iş dünyası çatı örgütleriyle, şirketlerinin, ilk defa bizlerle bir araya gelmesini mümkün kıldı. Böylece Türkiye’nin bölgedeki görünürlüğü artacak. Bugüne kadar kuvvetli ekonomik ilişki kuramadığımız, Asya ülkelerine yakınlaşmamıza yardımcı olacak. Zira 21. yüzyılın Pasifik Yüzyılı olması öngörülüyor.”

  • Doğrudan yatırım üç katına çıkacak
  • CACCI’nin gelecek dönem başkanlığını alacak CACCI’nin Başkan Yardımcısı Samir Modi, Asya-Pasifik ülkelerinin Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımların bir kaç yıl içerisinde 3 katına çıkacağını düşündüğünü belirtti. CACCI Başkanı Jemal Inaishvili de, söz konusu konferans ile Uzak Doğu ülkelerinin ve CACCI ülkelerinin ilgilerini Türkiye’ye çekmeyi amaçladıklarını belirterek, “Türkiye Asya Pasifik bölgesinin birbiriyle entegre olmasında ulaşım alytapısı ile köprü vazifesi görüyor. Demiryollarının, karayollarının işlevselliğinin yanı sıra yeni faaliyete geçen İstanbul Havalimanı ile de bunu gösteriyor” dedi.
#Türkiye
#Asya-Pasifik
#Jemal Inaishvili
#Bekir Pakdemirli
5 yıl önce