|

Kurucu anlaşmalar dijital arşivde

Dışişleri Bakanlığı Arşiv Binası’nda asılları muhafaza edilen Lozan, Montrö, Gümrü, Kars, Ankara gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu anlaşma ve belgeleri elektronik ortamda erişime sunuldu.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 23:47 - 23/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu anlaşma ve belgeleri elektronik ortamda erişime açıldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu anlaşma ve belgeleri elektronik ortamda erişime açıldı.

Dışişleri Bakanlığı Arşiv Binası'nda asılları muhafaza edilen Lozan, Montrö, Gümrü, Kars, Ankara gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşma ve belgeleri, bakanlığın internet sitesinde, vatandaşların ve araştırmacıların erişimine açık tutuluyor.

Türk diplomatik arşivi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin ardından 11 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle "Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı" olan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bünyesinde korunuyordu. Diplomatik arşivin tamamı, 2012'de hizmete girmesinin ardından Ankara'daki Dışişleri Bakanlığı Arşiv Binası'na nakledildi.


LOZAN'IN ONAYLI SURETİ DE MEVCUT

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu anlaşma ve belgeleriyle bölgeye ve yakın tarihe ışık tutan resmi yazışmaları barındıran arşivde, Lozan, Montrö, Gümrü, Kars, Ankara gibi temel anlaşmalarla sınır anlaşmalarının asılları da var. Bu anlaşma ve haritalar, araştırmacıların hızlı, güvenli ve kolay erişimi için dijital elektronik veri tabanına aktarılarak, elektronik ortamda da erişime sunuldu.

İlk kez 10. Büyükelçiler Konferansı vesilesiyle Türkiye’nin merkez teşkilatında ve dış temsilciliklerinde görevli büyükelçilere Dışişleri Bakanlığı Arşiv Binasında ağustos ayında sergilenen bu kurucu belgelerin dijital kopyalarına, Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde “Kütüphane” bölümündeki “Kurucu Anlaşmalar” başlığından ulaşılabiliyor. Dijital ortama da aktarılaranlaşmalar arasında Lozan Antlaşması'nın onaylı suretinin aslı da var.

#Lozan
#Montrö
#Gümrü
#Kars
#Ankara
#Türkiye
5 yıl önce