|

Geleceğin ayak sesleri

Son dönemde büyük dünya güçlerinden, savaş teknolojileri konusunda iddialı açıklamalar geldi. Çin ve Rusya’nın harcamalarına karşı ne diyeceği en çok merak edilen ülke olan ABD’nin boş durmadığı aşikar. Bunlar ve diğer uluslararası güçlerin rekabete tutuştuğu yeni savaş ekonomisi hangi teknolojilere gebe? Derin Ekonomi Dergisi Nisan sayısında geleceğin savaş teknolojilerini masaya yatırıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/04/2018 Pazar
Güncelleme: 01:43 - 15/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Dünya güçlerinden, savaş teknolojileri konusunda iddialı açıklamalar geldi.
Dünya güçlerinden, savaş teknolojileri konusunda iddialı açıklamalar geldi.

Gelişen teknoloji, artan savunma harcamaları, küresel güçler arası rekabet derken ger geçen gün yeni bir silah teknolojisi ile karşılaşıyoruz. 1945’te harap olmuş Berlin’den doğu ve batıya yayılan bilgiler, aradan geçen zaman içinde insanoğlunun çok daha karmaşık teknolojilere ulaşılmasını sağladı. Nazi temelli roketlerin geliştirilmesiyle uzay yolculukları gerçekleşti. Ardından balistik füzeler, jet motorları, dünyayı tepeden izleyen uydular, 4. ve 5. nesil savaş uçakları, radarlar, hava savunma sistemleri, insansız araçlar, yapay zeka, kuantum işlemciler ve robotlar peş peşe geldi. İlk Soğuk Savaş’ın bitimi sonrası Müslüman coğrafyayı yeniden dizayn etme çabasına giren küresel güçler, kukla terör örgütlerini kullanarak vekalet savaşlarına girişti.

BİLEK GÜREŞİNE YENİ TEKNOLOJİ

Tarafların karşılıklı olarak adı konulmamış bazı kurallarla hareket ettiği ve ‘haddi aşmadığı’ bu mücadele, geneli itibariyle klasik/konvansiyonel silahlarla yürütüldü. Türkiye’nin coğrafyasında önemli bir aktör olarak öne çıktığı süreç boyunca Sovyet bakiyesi Rusya da çözülmenin etkilerini üzerinden atarak hızla toparlandı ve küresel sahnedeki yerini aldı. Ortadoğu’daki politikalarını sadece İsrail’in güvenliğine endekslemiş ABD ise bir yandan Suriye’de Rusya-Türkiye ile girdiği bilek güreşi, bir yandan da Çin’in önlenemez yükselişinden kaynaklanan panik nedeniyle büyük gelgitler yaşadı. Son 4 yıldır özellikle ABD-İsrail eksenince her kapıyı açan bir maymuncuk işlevindeki DEAŞ’ın son bulmaya yüz tutması, tarafları bundan sonra olacaklara ilişkin tavır almaya yöneltti. Derin Ekonomi Dergisi Nisan sayısında Atilla Diş’in hazırladığı dosyada geleceğin savaş teknolojilerini ve küresel sisteme olası etkilerini inceledi.


BİR SAATTE TÜM DÜNYA!

İlgili değerlendirmeye göre, Washington, Pekin ve Moskova, vekalet savaşlarının ülkeler arası savaşa evrilmemesi için ‘dehşet dengesi’nin ana argümanı olan nükleer gösteriye tekrar soyundu. Balistik füze denemeleriyle Kuzey Kore üzerinden psikolojik savaş yürüten Çin’e ABD’nin cevabı ‘hipersonik saldırı uçakları’ oldu. ‘Dünyanın herhangi bir noktasını bir saatten az bir sürede vurma’ prensibine dayanan hipersonik, Rusya’nın restiyle yeni boyut kazandı.

SÜPERSONİK VE HİPERSONİK NEDİR?

Putin, sınırsız menzilli bir seyir füzesi ile önlenemez hızda balistik füze geliştirdiklerini duyurdu. Dünyanın gözü önündeki bu meydan okumalar, dikkatleri Rusya/Çin ve ABD/Avrupa arasında cereyan edeceği öngörülen İkinci Soğuk Savaş’ta adını en çok duyacağımız silahlardan birine çevirdi: HİPERSONİK SALDIRI UÇAKLARI ya da HGV (Hypersonic Glide Vehicle).

Ses hızı, deniz seviyesinde saniyede 343 metredir. Bu da -yüksek irtifada rakamlar değişse de- saatte ortalama 1220 km’lik bir hız yapar. Yani 1220 km/s hızla giden bir uçak, biraz daha hızlandığında ses duvarını aşmış olur. Ses hızı ‘1 Mach’ olarak ifade edilir. Saatte 1220 km’nin altındaki sürat ‘Mach altı/ses altı’, tersi ise ‘Mach üstü/ses üstü’ diye tanımlanır. Hava aracı eğer 1 Mach’tan daha süratliyse onun hızı artık ‘süpersonik’tir. Savaş jetleri, roketler, balistik füze ya da seyir füzelerinin çoğu süpersonik hızda ilerler. Süpersonik olarak ifade edilen hız aralığı 1 Mach ile 5 Mach arasındadır. Ses hızının 5 katı anlamındaki ‘5 Mach’ın üzerine çıkıldığında ise hızımız artık ‘hipersonik’ olur. İşte dünya devleri arasındaki yeni yarışın konusu da bu hipersonik hızdır; yani saatte en az 6 bin kilometre hızla giden ve bazen 20 bin kilometreyi de geçebilen araçlar…

  • Londra-Sıdney 49 dakika
  • Savunmaya 2016 yılında 610, 2017’de ise 650 milyar dolar harcayan ABD’de Trump, savaş makinelerinin işlemesi için para musluklarını daha da açtı. 2018’de Washington’un silaha ayırdığı paranın 700 milyar doları geçmesi bekleniyor. Dünyanın silaha harcayacağı rakamın bu yıl -2010 sonrası yeni bir rekorla- 1,68 trilyon dolar olması öngörülüyor. Küresel savunma harcamasının yüzde 42’sine tek başına imza atacak ABD, bu paranın önemli bir kısmını yüksek hızdaki füze görünümlü uçakların, yani HGV’lerin üretimi ve AR-GE’sine ayıracak. Pentagon HGV’ler konusunda şimdiye dek önemli mesafeler katetti. Amerikalıların HTV-2 (Hypersonic Technology Vehicle) diye adlandırdığı araç saatte 21 bin km hıza ulaşarak (17 Mach) bir rekor kırdı. Putin’in bile “Stratejik güç dengesini bozar” diyerek geliştirilmesine itiraz ettiği ABD HGV’si (HTV-2), Londra’dan Sidney’e sadece 49 dakikada ulaşabiliyor. Yani, ucuna nükleer başlık yerleştirilmiş bir HGV, bütün ülkeler için temel tehdit haline gelmiş durumda.

#Derin Ekonomi
#Küresel Savaş
#İttifak
6 yıl önce