|

Böyle dönemlerde yatırım iştahı artar

Para piyasalarındaki hareketliliği değerlendiren MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, gelgitlerin aşırı olduğu dönemlerde yabancı yatırım iştahının arttığını söyledi. Kaan, “Döviz arttıkça bizim paramızın değeri düşerken, özellikle yabancı yatırım iştahının da arttığını görüyoruz. Daha sonra baktığımız zaman çok ciddi yatırım yaptıklarını da görüyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/04/2018 Pazar
Güncelleme: 01:31 - 15/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
MUSİAD’ın şube açılışını Başkan Abdurrahman Kaan, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü ve Türkiye’nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile birlikte yaptı.
MUSİAD’ın şube açılışını Başkan Abdurrahman Kaan, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü ve Türkiye’nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile birlikte yaptı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Brüksel'de gerçekleştirilen MÜSİAD Belçika Şubesi açılışının gala programı öncesinde, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Döviz kurlarındaki artışın Türkiye'deki fırsatları değerlendirmek isteyenler tarafından yapıldığına dikkati çeken Kaan, "Döviz arttıkça bizim paramızın değeri düşerken, özellikle yabancı yatırım iştahının da arttığını görüyoruz. Bu sayede de daha sonra baktığımız zaman çok ciddi yatırım yaptıklarını da görüyoruz" dedi.

BU YIL YÜZDE 6 BÜYÜRÜZ

Enflasyonu daha ön planda tutacak tedbirler alınması gerektiğine işaret eden Abdurrahman Kaan, Türkiye'de üretimin daha fazla arttırılması gerektiğini, enflasyon mücadelesi yapıldığı sürece kur etkisinin de azalacağını söyledi. Abdurrahman Kaan, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 7,4 büyüdüğünü, 2018 yılında ise büyümenin yüzde 6 civarında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

YÜZDE 25’İNİ MÜSİAD SIRTLIYOR

MÜSİAD'ın ekonomik bir sivil toplum kuruluşu ve iş adamları derneği olarak artık bir sermaye platformu konumuna geldiğini anlatan Kaan, MÜSİAD'ın 10 binin üzerinde üyesi bulunduğunu ve Türkiye Gayrisafi Yurt İçi Hasılası'nda (GSYH) yüzde 25'lik bir paya sahip olduğunu anlattı. Kaan, Türkiye'de 86 noktada faaliyet gösterdiklerini, yurt dışında 73 ülkede 194 noktada bulunduklarını hedeflerinin ise yıl sonuna kadar 100 ülke olduğunu dile getirdi.

BELÇİKA İLE YENİ TİCARET KAPISI

Belçika'dan 2002-2017 döneminde Türkiye'ye yapılan toplam yatırım miktarının 8,4 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kaan, 2016 sonu itibarıyla Türkiye'de 595 Belçikalı işletme faaliyet gösterirken Belçika'da da yaklaşık 5 bin Türkiyeli şirketin bulunduğu bilgisini verdi.

25’İNCİ HİZMET KAPISI BRÜKSEL’DE

MÜSİAD Brüksel Şube Başkanı Hayri Apaydın iseTürkiye’deki tecrübe ve güçlerini buraya aktarmak istediklerinin altını çizdi. MÜSİAD Yurt Dışı Komisyon Başkanı İbrahim Uyar da, Brüksel Şubesi’nin lobicilik faaliyeti sürdüreceğini kaydetti.

  • “Bize yüklenen vazifenin farkındayız”
  • MÜSİAD Belçika Başkanı Hayri Apaydın da “Bize yüklenen büyük vazifenin farkındayız. Dünya çağında güçlü bir sivil toplum kuruluşu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi. Türkiye ve Belçika’nın güçlü tarihsel bağları bulunduğunu anlatan Apaydın, Belçika’nın Türkiye’ye gerçekleştirilen doğrudan yatırımlarda üst sıralarda yer aldığını söyledi. Apaydın, Brüksel’in çeşitli AB kurumlarına ev sahipliği yaptığını, bu nedenle MÜSİAD’ın da şehirde etkin biçimde temsil edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

AB’den birtakım haksızlıklar yapılıyor

Türkiye- AB ilişkilerine de değinen Kaan şöyle konuştu: “Türkiye’nin tarihsel süreçte kaydettiği aşamalar ve bu süreçte verdiği emek hiçe sayılarak, AB tarafından birtakım haksızlıklar yapılıyor. AB buna son vermeli. Tek taraflı kazancı işaret eden Gümrük Birliği Anlaşması da her iki tarafın kazanmasını sağlayacak şekilde revize edilmeli.“


MÜSİAD olarak ticaret diplomasisine önem verdiklerini vurgulayan Kaan, mahalli idareciler ve ticari aktörlerin, mevcut ilişkileri daha derinleştirmeleri gerektiğini dile getirdi.

#MÜSİAD
#Abdurrahman Kaan
#Yatırım
6 yıl önce