|

KOBİ’ye alacak sigortası geldi

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) alacaklarını tazmin edememeleri halinde zararlarını karşılamak için getirilen Devlet Destekli Alacak Sigortası, 1 Ocak’ta devreye giriyor. Şirketlere tahsilat riski teminatı sunacak alacak sigortasıyla, tahsilat ve risk yönetimleri de sigorta şirketlerine devrediliyor. Ticareti canlandıracak uygulamayla, KOBİ’ler finansmana daha kolay erişecek.

Yeni Şafak
04:00 - 25/12/2018 Salı
Güncelleme: 01:40 - 25/12/2018 Salı
Yeni Şafak
KOBİ'lerin alacaklarını tahsil edememeleri durumunda, alacaklarının önemli bir kısmı havuz tarafından karşılanacak.
KOBİ'lerin alacaklarını tahsil edememeleri durumunda, alacaklarının önemli bir kısmı havuz tarafından karşılanacak.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) alacaklarını tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için Devlet Destekli Alacak Sigortası, 1 Ocak'tan itibaren devreye alınacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Resmi Gazete'de yayımlanan KOBİ'lere yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası tebliğlerine ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Sistemin işleyişine ilişkin bilgi aktaran Albayrak, buna göre, Bakanlığın oluşturacağı yeni sigorta modelinde KOBİ'lerin alacakları garanti altına alınacak. Bakanlıkça milli bir sistem olan Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu kurulacak. Bu sigortayla KOBİ'lerin alacaklarını tahsil edememeleri durumunda, alacaklarının önemli bir kısmı havuz tarafından karşılanacak.

TEMİNAT İÇİN KRİTER ŞARTI

Sistem, ilk aşamada mikro ve küçük ölçekli KOBİ'leri kapsayacak. Teminat sunulacak KOBİ'ler, risk değerlendirmesi sonucunda belirlenecek.

Sigorta modelinin işletilmesine yönelik operasyonel süreçler Halk Sigorta AŞ tarafından yürütülecek. İşlemlerin yönetileceği bilgi işlem altyapısı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından oluşturulacak. Poliçelerin satışı ise sisteme dahil sigorta şirketleri tarafından yapılacak. Sigorta şirketleri ve KOBİ'ler, SBM tarafından altyapısı sağlanan skorlama sisteminden prim ve teminat tutarlarına dair bilgiye erişebilecek. Sistem kapsamında, 120, 180 ve 360 güne kadar vadeli satışlar için teminat sağlanacak. Primlerin taksitli ödenmesi de mümkün olacak. Peşin ödeme halinde ise yüzde 10 indirim uygulanacak. Kurulacak milli sisteme ilişkin usul ve esaslarla sistem kapsamında sunulacak ürüne ilişkin tarife ve talimatlar Bakanlıkça düzenlenecek.

TİCARETE KATKI SAĞLAR

Temel amacı, müşterilerin aldıkları mal ve hizmet bedelini çeşitli nedenlerle ödememeleri sonucunda mal satan firmanın zararının tazmin edilmesi olan ticari alacak sigortası, vadeli mal ve hizmet satışlarının sigortalanmasıyla ticaretin büyümesine katkıda bulunan bir ürün olarak değerlendiriliyor. Söz konusu sigortanın, talep ve arz ayağında yaşanan sorunlar nedeniyle KOBİ ölçeğinde yaygın olmadığı görülürken, şirket bilançolarının ortalama yüzde 30-40'ını oluşturan alacakların etkin yönetimi, KOBİ'ler için hayati önem taşıyor. Alacakların tahsilatında yaşanan problemler, şirketlerin likiditesini ve karlılığını olumsuz etkilerken, bazı durumlarda iflaslarına neden oluyor. Şirketlerin iflas nedenlerine bakıldığında, yaklaşık 4'te 1'inin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleşmesi dikkati çekiyor.


  • Alternatif bir finansman
  • Faktoring, çek, ipotek gibi alternatif bir ticaret finansman yöntemi olan alacak sigortası, aynı zamanda KOBİ’lerin ticaretini büyütmesi için gerekli finansmana erişimi sağlıyor. Alacak sigortasıyla şirketler, alacaklarının tahsilat tehlikesine karşı teminat sağlıyor ve aynı zamanda da tahsilat ve risk yönetimlerini bu alanda uzman sigorta şirketlerine devretmiş oluyor.
  • Kararlılıkla sürmeli
  • Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan, söz konusu uygulamayı, küçük işletmelerin ayakta kalabilmesi adına çok önemli bir adım gördüklerini ve kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Turan, “Israrla dile getirdiğimiz Devlet Destekli Alacak Sigortası’nın hayata geçirilmesi, ekonomimizin lokomotifi olan KOBİ’lerimizi daha dirençli kılacaktır” dedi.
#KOBİ
#Alacak sigortası
#Berat Albayrak
5 yıl önce