|

Rüzgârda yerli türbin 2024'te hazır olacak

Türkiye’nin ilk yerli rüzgar türbini Elektrik Üretim AŞ ve ASELSAN tarafından hayata geçiriliyor. İlk etapta her biri 4 megavat gücündeki iki rüzgar türbini Alaçatı RES sahasına kurulacak. Ardından yerli türbinde seri üretime geçilecek.

Nur Banu Aras
00:00 - 24/06/2022 الجمعة
Güncelleme: 18:44 - 23/06/2022 الخميس
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Son yıllarda attığı yerlilik adımlarıyla dikkatleri çeken Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), bunlara bir yenisi de rüzgar türbiniyle eklemek için kolları sıvadı. Türkiye, 25 yıl önce İzmir'de rüzgar enerjisiyle tanıştı. Yurt dışında örnekleri bulunan rüzgar enerjisi santralleri ilk olarak 1998'de İzmir Çeşme'de hayata geçti. Böylelikle ilk defa Türkiye'nin rüzgarından elektrik üretimi yapıldı. Bu ilk santralde kullanılan ekipmanların yüzde 100'ü başta Avrupa olmak üzere yurt dışından getirildi. 1998 yılında İzmir'de başlayan serüven neredeyse Türkiye'nin her iline yayıldı.

100 ÜLKEYE İHRACAT

  • Rüzgar enerji santrali (RES) yatırımlarının zaman içerisinde artmasıyla teknoloji yatırımları da hız kazandı. Rüzgardaki yerlilik hareketi kule üretiminin ardından kanat üretimiyle devam etti. Bu kapsamda dünyanın önde gelen kule ve kanat üreticisi firmaları da Türkiye'ye yatırım yaptı. Türkiye'nin rüzgarına güvenen yabancı yatırımcılar, fabrika sayısını artırdı, istihdamını katladı. Türkiye'de üretilen kule ve kanatlar 100'den fazla ülkede kullanılmaya başlandı.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Kule ve kanat üretiminin ardından sıra yerli türbine geldi. Bu alanda ilk adımı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde EÜAŞ attı. ASELSAN ile anlaşma yapan EÜAŞ, yerli türbin için hazırlıklarını tamamladı. ASELSAN tarafından rüzgar ölçüm direği kurularak, ölçümlerin alınmasına devam edilirken, generatör ve güç dönüştürücü kritik tasarımı tamamlandı. Rüzgar türbinlerinin kurulacağı sahada zemin etüdü yapılarak rapor hazırlandı. Planlama dahilinde Türkiye'nin ilk rüzgar türbini 2024'te Alaçatı RES'e kurulacak. İlk olarak her biri 4 megavat gücünde iki adet rüzgar türbini EÜAŞ’ın işlettiği Alaçatı RES sahasına kurulacak. Ardından yerli türbinde seri üretime geçilecek.

#ASELSAN
#rüzgar türbini
#Alaçatı
#RES
#Elektrik Üretim AŞ
#EÜAŞ
٪d سنوات قبل