|

Solunum cihazında yeni adım: 8 saat çalışan sahra tipi ventilatör üretildi

Salgında milli solunum cihazını kısa sürede üreterek yurt içi ve dışında çok sayıda can kurtaran Türkiye’den bu alanda yeni adım geldi. Batarya ile 8 saat çalışabilen sahra tipi ventilatör üretildi.

Muhammed Kurtar
00:00 - 22/11/2021 Pazartesi
Güncelleme: 00:32 - 22/11/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Ekonomi
Ekonomi

Türk sağlık sektörü adımlarına sahra tipi ventilatörü ekledi. Salgında milli solunum cihazını kısa sürede üreterek yurt içi ve dışında çok sayıda can kurtaran Türkiye’den bu alanda yeni adım geldi. Ostim Medikal Kümelenme’sinde Foras Medikal tarafından batarya ile 8 saat çalışabilen sahra tipi ventilatör üretildi. El çantası ebatlarındaki cihaz kolay taşınılabiliyor. Sahra tipi ventilatörün, cephe ve afet bölgelerinin sahra hastanelerinde kullanılması planlanıyor. 25 mühendis ve teknisyenin çalıştığı Foras Medikal, yoğun bakım, ev tipi ventilatörlerin yanında 3 farklı modelde solunum maskesi de üretiyor.


DÜNYANIN HER YERİNE SATIŞ

Yeni Şafak’a konuşan Foras Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Zübeyir Murat, pandemi sürecinde yurt dışına 3 bin adet solunum cihazı, 5 bin adet de oksijen maskesi ihraç ettiklerini söyledi. Murat, “Ürünlerimizin ham maddesinin yüzde 75’ini yurt dışından ithal ediyoruz. Solunum cihazlarının ana kartını, yazılımını atölyelerimizde üreterek kullanıma hazır hale getiriyoruz ve ihraç ediyoruz” dedi. Murat, “Pandemi öncesi de solunum cihazları alanında çalışıyorduk. İhtiyaç duyulan yoğun bakım ventilatörü, yüksek akışlı oksijen terapi cihazı ürettik. Üretimini yaptığımız ev tipi ventilatörler oksijen tedavi modlarını koyduk. Koronavirüsün tedavisinde yoğun olarak kullanılan bazı cihazlarımızı Ag-Ge ile revize edip pandemi de daha etkin kullanılmasını sağladık” ifadelerini kullandı.




Pandemide yeni ürünler

  • Murat, oksijen maskesi alanında da pandemi sürecinde uzmanlaştıklarını belirterek, “Üretimini yaptığımız tam yüz maskeleri var. Ağız, burun ve gözü içine alacak şekilde üretimini yaptık. Ağız ve burunu kapatacak şekilde yarım yüz maskesi de ürettik. Bu ürünleri de pandemiyle birlikte yenileyerek hastanelerde kullanılmasını sağladık. Pandemiye özel kanür ürettik. Kanür sadece burundan oksijen veren bir hortum. Hastaneler de sıkı bir şekilde kullanıldı” dedi.
#ventilatör
#Foras Medikal
#Zübeyir Murat
2 yıl önce