|

Sorunlu kredi oranı dip yaptı

Bankacılık sektöründe krediler artmaya devam ederken, varlık kalitesinin göstergesi olan takibe dönüşüm oranı ise yüzde 1,5 ile tarihi düşük seviyelerde. BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Türk bankacılık sektörü 21,8 trilyon TL'lik bir aktif büyüklüğe erişti. Toplam kredileri de 11 trilyon TL'ye ulaştı” dedi.

04:00 - 19/12/2023 Tuesday
Güncelleme: 00:47 - 19/12/2023 Tuesday
Yeni Şafak
BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu
BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türk bankacılık sektörünün; sağlam ve güven veren yapısıyla Türkiye ekonomisi için önemli bir istikrar çıpası rolü oynadığını vurguladı. Kavcıoğlu, bankacılık sektörünün 2023 gerçekleşmeleri ve 2024 beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bu yıl bankacılık sektörünün; küresel ekonomideki belirsizlikler, jeopolitik riskler ve ABD ile Avrupa'da yaşanan banka iflaslarına rağmen güçlü bir performans sergilediğini ifade eden Kavcıoğlu, "Türk bankacılık sektörü 21,8 trilyon TL'lik bir aktif büyüklüğe erişti. Toplam krediler 11 trilyon TL'ye ulaştı. Ekonomi yönetimimizin seçici kredi politikası ile hedeflediği şekilde bankalar, reel sektörü desteklemeye, üretimi ve ihracatı finanse etmeye devam ediyor" dedi.

TAKİBE DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 1,5

Bankacılık sektöründe krediler artmaya devam ederken, varlık kalitesinin önemli göstergesi olan takibe dönüşüm oranının ise yüzde 1,5 ile tarihi düşük seviyelerde seyrettiğine dikkati çeken Kavcıoğlu, söz konusu oranın yüzde 2,3 olan AB ortalamasının da altında olduğunu aktardı. Kavcıoğlu, "Ayrıca, Ekim 2023 itibarıyla 3. Grup krediler için yüzde 84,9, 2. Grup krediler için ise yüzde 23,1 seviyesinde, Avrupa bölgesi ve diğer birçok ülkeye kıyasla daha yüksek oranda ayrılan karşılıklar, bankalarca önemli bir ilave kayıp ihtimalini azaltmaktadır" ifadelerini kullandı. Bankacılık sektörünün uluslararası standartlara göre asgari yüzde 8 olması gereken sermaye yeterlilik oranının yüzde 18,4 seviyesinde bulunduğunu, likidite karşılama oranlarının yasal limitlerin çok üzerinde olduğunu belirten Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜÇLÜ VE SAĞLIKLI

"Bankalarımızın yurt dışı finansman temininin hızlandığı ve yabancı yatırımcı ilgisinin arttığı, gerçekleşen işlemlerden açıkça gözlenmektedir. Son açıklanan verilen itibarıyla sektörün aktif ve öz kaynak karlılığı oranları sırasıyla yüzde 3,2 ve yüzde 41,5 olarak gerçekleşmiş olup anılan oranlar da başta AB ortalamaları olmak üzere pek çok ülkenin ortalamalarından daha yüksek seviyededir. Özetle bankacılık sektörü aktif kalitesi, sermaye yapısı, likidite yeterliliği ve karlılık bakımından oldukça iyi durumda olup mali bakımdan güçlü ve sağlıklıdır."



#Bankacılık Sektörü
#Ekonomi
#Kredi
6 months ago