|

Yatırım bankası çağrısı

Çoğu bankanın aracı yatırım şirketi olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yatırım bankası çağrısında bulundu. Şimşek, “Gerçek anlamda niye yatırım bankası kurmuyorsunuz? Gelin biz size yardımcı olalım. Yatırım bankaları kurun” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:49 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek aracı kurumlara dikkat çekti
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek aracı kurumlara dikkat çekti

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuştu. Küresel verimlilikte aşağı yönlü bir trend söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, dünyanın büyük bir borç batağında olduğuna dikkat çekti. Şimşek, “Bunu abartmıyorum. Çünkü dünya toplam borcunun milli gelire oranı neredeyse yüzde 320’lere yaklaşmış durumda. Şimdi bugün bir sorun yok, ama faizler yükselirse bu borçların geriye ödenmesinde sıkıntı olacak” diye konuştu.

YATIRIM BANKASI KURUN

Bankalara bir çağrısı olduğunu söyleyen Şimşek, şunları kaydetti: “Aslında her bankanın bir aracı kurumu var ama yetmez. Gerçek anlamda niye yatırım bankası kurmuyorsunuz? Gelin biz size yardımcı olalım. Yatırım bankası kurun. Mevduata dayalı bir modelden geniş toptan kaynağa dayalı bir modelle geçmek için biz size yardımcı olalım. Özellikle start-up’lara, gelecek vadedecek şirketlere yatırım yapın. Daha çok kazanırsınız. Gelecek orada. Geleneksel sektörlerde kar marjları düştü, geleneksel sektörlerde rekabet çok yoğun.”

AB GELİR ORTALAMASINI 14 YILA KADAR YAKALARIZ

Türkiye’nin çok hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Şimşek, “Türkiye’ye baktığınız zaman kişi başına milli gelirde Amerika ile arayı 20 puan, AB ile arayı 28 puan kapatmışız. Böyle giderse Türkiye Avrupa Birliği milli gelirde kişi başı ortalamasını 14 yılda yakalayacak. Dolayısıyla gerçekten uzun bir süredir Türkiye’nin en önemli hedefi olan Avrupa ile arayı kapatma hedefi gerçek oluyor. Bir rüya gerçeğe dönmüş oluyor. Şu anda Türkiye gördüğünüz gibi gerçekten Amerika ile arayı yıllık 3,6 puan gibi çok yüksek bir dozda arayı kapatıyor” şeklinde konuştu.

10 YILDA 8,7 MİLYON KİŞİ İŞ BULDU

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin son 10 yılda 8,7 milyon vatandaşına iş bulduğunu belirterek, “Dile kolay, büyük bir rakam. Avrupa’nın nüfusu 512 milyon yaklaşık olarak ve net bazda 2007 sonrasında Avrupa’daki 28 ülke sadece 5,2 milyon iş buldu. Bu hakikaten muazzam bir başarı. Sadece Avrupa ile karşılaştırılınca değil bütün dünya ile. İç talep iç turizm toparlanıyor. Dış talep de toparlanıyor” ifadelerini kullandı.

  • DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
  • Doların yanı sıra dövizdeki yükselişi de değerlendiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Liradaki değer kaybı tamamen ekonomiyle bağlantılı mı? Kısmen bağlantılı. Ama kısmen de bizde ve dışarıdaki siyasi gelişmeler. Sebebi ne? Kürsel ilişki ağımızda bizim haklı davalarımızda yanlış bir şekilde bize karşı tutumlar da var. Örneğin Suriye’de bizim ciddi bizim kaygılarımız var ama bunu anlamakta zorlanan müttefiklerimiz, dostlarımız var. Bu bizim küresel ilişki ağımızı olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Trump, önceki gün imzaladığı genelgeyle Çin’e ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamaları getirme direktifi verdi. Bu gelişmeler “ticaret savaşları” endişelerini artırdı. Analistler, buna bağlı olarak Türk lirası üzerinde satış baskısı oluştuğunu söyledi.

Dövizle borca yasak doğru karar

Türkiye’nin aşırı borçlu bir ülke olmadığını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: “Türkiye’nin bütün borcunun milli gelire oranı yüzde 41. Aslında kamunun netini almanız lazım. Kamunun neti yüzde 8 olduğu için yüzde 28 yerine onu 20 puan daha düşürebilirsiniz. Dolayısıyla kamuya baktığınız aman yüzde 28,5’luk brüt borç var. Hane halkının yüzde 18, finans sektörünün yüzde 24 civarında bir tek reel sektörün borcu nispeten yüksek. Bizim varlıklarımız borçlarımızdan yüksek. Hane halkının çok büyük bir döviz fazlası var çünkü biz hane halkının döviz ile borçlanmasını yasakladık. Çok doğru yapmışız. Reel sektörün açığı 213 milyar dolar.”

#Mehmet Şimşek
6 yıl önce