|

Endüstri 4.0’la yeni konut

Dijital dönüşüm inşaat sektörüne de sıçradı. Türk müteahhitleri, robot üreten şirketlerle dirsek temasına başladı. Birçok markalı konut üreticisi, Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdı. Müteahhitler hızlı ve hatasız iş için robotların kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. 3D yazıcı ile ev yapma fikri de sektörde kabul görmeye başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:39 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Profeleri robotlar yapacak
Profeleri robotlar yapacak

Dünyadaki yenilikleri yakından takip eden Türk müteahhitler, yapay zeka ürünü olan ve inşaatlarda hız ve hatasız üretim sağlayan robotları markajına aldı. Şimdiden kolları sıvayan Türk müteahhitler, dünyanın sayılı robot şirketlerinin, ürettiği robotlar hakkında bilgi sahibi olmak için yurt dışı turlarını hızlandırdı. 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, robotlarla üretimin maliyetleri aşağıya çekmesi bakımından da önemli olduğunu söyledi. Dündar, “Türkiye’de birçok sektör robatik üretime geçti. İnşaat sektörü bunun için geç bile kaldı. Biz konu ile ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. Önümüzdeki süreçte robotlarla inşaata başlayabiliriz” dedi.

Ölüm riskini ortadan kaldırır

İnşaatın patronlarının robotik üretimde üzerinde durduğu bir diğer konu da ölümcül kazaların sıfırlanması oldu. Görüşlerine başvurduğumuz birçok müteahhit, riskli bölgelerde robotların çalışmasının hayat kurtaracağını aktardı. İkiel Grup Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ekşi, “Robotik üretimle biz de şirket olarak ilgileniyoruz. Ancak inşaatlarımızda robotların çalışması için belli bir zamana ihtiyacımız var. Bu konunun bizim için en önemli yanı ise ölümcül kazaların sıfırlanması” şeklinde konuştu.

Yerli üretim olsun

Müteahhitler yerli üretimin de kaçınılmaz olduğunu söyledi. Robotların Türk müteahhitler tarafından da üretilebileceğini belirten Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Bunun için gerekli bilgi ve beceriye sahibiz. Türk mühendislerimiz inşaatlarda kullanılacak robotları yaparsa para dışarıya da çıkmaz. Üretimi dünyanın farklı ülkelerine de ihraç edebiliriz” ifadesini kullandı.

Nef'ten 3D ile konut

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur da Endüstri 4.0’la proje yapma heyecanı duyan en yenilikçi müteahhit olarak dikkat çekiyor. Erden Timur, yapay zeka ürünlerini inşaatlarda kullanacaklarını belirterek, “3D ile konut üretmeye başlayacağız. Yerinde 3D ev yapmanın dışında bu teknoloji ile dışarıda bina elemanları üretip yerinde montaj için de çalışma yapıyoruz” dedi.

#Erden Timur
#Tamer Özyurt
#Bilent Dündar
#İsmail Ekşi
6 yıl önce
default-profile-img