|

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Seçim barajı düşebilir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CNNTürk'te gündeme ilişkin mesajlar verdi. Seçim barajı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Yazıcı, "Barajı makul bir orana çekmek gündemde yani yüzde 5 ve olabilir ya da 7 olabilir. Görüşmeler sürüyor" dedi. Seçim sisteminin değişip değişmeyeceği hakkındaki soruyu da yanıtlayan Yazıcı, "Vekilleri seçmene yaklaştırmak gerekiyor. Oy verecek adayı tanıyacak mesafeye taşıyoruz. Dar bölge bunu mümkün kılıyor. Bir bölgeden 5 ya da 7 milletvekili çıkartacak şekilde olabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

11:17 - 11/03/2021 Perşembe
Güncelleme: 12:09 - 11/03/2021 Perşembe
Yeni Şafak
​AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı
​AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CNNTürk'te katıldığı bir televizyon programında gündeme dair önemli mesajlar verdi. Seçim barajının şu an yüzde 10 olduğunu ve bu sayının düşürülebileceğini belirten Yazıcı, "Dünyada en yüksek barajı uygulayan ülke Türkiye. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde çıta yüksek. Barajın çok anlamı kalmamış durumda ama herkesin parti kurması gibi bir gelenek de oluşabilir. Bunların denetlenmesi, takip edilmesi gibi konular Cumhuriyet Başsavcılığı bakıyor. Barajı makul bir yere getirme şeklinde çabamız var. 7 mi olur 5 mi olur, hangisi doğru şeklinde bir çalışmalar yapıyoruz. 5 ile 10 arasında bir şey olacak." dedi.

"Barajı geçen hazineden yardım alabilecek"

Barajı geçenin hazine yardımı alabileceğini söyleyen yazıcı şöyle devam etti: "Seçim barajı ne düzeydeyse hazine yardımı alabilmenin şartı olacak. Barajı geçen hazine yardımı alabilecek. Parti kapatmayı ortadan kaldırıp yada ıskalayıp sadece hazine yardımını kesmek şeklinde bir algı oluşmasın. Parti kapatma anayasal bir düzenlemedir. Bir uslandırma amaçlı olarak, kapatma son ve güçlü bir yaptırım. Kapatma seçeneği bir tarafta kalmak üzere, bazı durumlarda hazine yaptırımının kesilmesi şeklinde bir yaptırım uygulanabilir mi? Hazine yardımının kesilmesine kısmen veya tamamen hüküm verebilir de.
Kapatma istemi olmaksınız hazine yardımı kesilsin şeklinde bir iddianame düzenleyebilir mi cumhuriyet başsavcılığı şeklinde bazı kanaatler var."

Milletvekili transferi düzenlenecek mi?

Milletvekilliği transferiyle ilgili yeni düzenlemelerin yapılıp yapılmayacağına değinen Yazıcı, "Seçildiğin partinden bir başka partiye geçmek 1995 kadar milletvekilliğin düşmesine neden oluyordu. Bu yeniden gündeme gelebilir ancak referandum gerektirir. Diğer partilerle de tabi ki konuşmak gerekiyor." dedi.

Seçim sistemi değişecek mi?

Seçim sisteminde vekillerin seçmene taklaştırılması gerektiğini vurgulayan Yazıcı şunları söyledi: "Türkiye seçim çevrelerini en fazla 3'e ayırıyor. Bir seçim çevresinde 30'dan fazla milletvekili var. Vekilleri seçmene yaklaştırmak lazım. Seçmeni de vekilleri tanır hale getirmek gerekir. Buna en yakın dar bölge olabilir ama sorun da üretmeye yakın gözüküyor. Daraltılmış sistemin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. 5'li ve 7'li şeklinde düşünüyoruz. Vekili seçmene yaklaştırıyoruz, mesafeleri kısaltıyoruz.

  • Millet kime oy verdiğini bilecek ki onu sorgulasın. Daha sonraki seçimde hesap sorsun. Seçim sistemine dokunmadan, daraltılmış bölge yöntemini düşünüyoruz."

Fezlekeler Meclis gündeminde

Dokunulmazlık fezlekelerinin Meclis'te titizlikle incelendiğini ifade eden Yazıcı, "Bu konuda bir çalışmamız yok, doğru olan da bu. Milletvekilleri özgür iradeleriyle buna karar verecektir. Şu partinin dosyalarını böyle yapalım gibi bir bakışımız yok. Arkadaşlarımız her dosyaları bağlantılarını da dikkat almak suretiyle kararlarını vereceklerdir diye düşünüyorum." diye konuştu.

#hayati yazıcı
#Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı
#seçim barajı
3 yıl önce