|

CHP'nin skandalını Yeni Şafak duyurmuştu

50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalınmasının arkasında, CHP'nin seçim sitesindeki hataların yer aldığı ortaya çıktı. Yeni Şafak, 2013 yılında CHP'nin sitesindeki açıkları gündeme taşıyarak, ses getiren bir habere imza atmıştı.

Yeni Şafak
11:40 - 8/04/2016 Cuma
Güncelleme: 13:23 - 8/04/2016 Cuma
Yeni Şafak
Yeni Şafak, 23 Temmuz 2013 tarihli haberinde CHP'nin sitesindeki hatayı okuyucularına duyurmuştu.
Yeni Şafak, 23 Temmuz 2013 tarihli haberinde CHP'nin sitesindeki hatayı okuyucularına duyurmuştu.

Bilgisayar korsanlarınca internete yüklenen bir veritabanından, 49 milyon 611 bin 709 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin servis edildiği belirlenmişti. Bu kimlik bilgilerinin arasında TC kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres yer alıyor. Sözkonusu bilgilerin tüm dünyaya açılmış olması tartışmalara yol açarken, bilgilerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sisteminden ele geçirildiğini düşünen Adalet Bakanlığı, Seçim Kanunu'nda değişiklik yapmak için harekete geçti.



Bilgiler CHP'nin sitesindeki açık nedeniyle sızdı


Yaşanan skandalın göbeğinde ise CHP var. 2000'li yılların başında adrese dayalı nüfus kayıt sistemi MERNİS'e geçilen Türkiye'de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2009 yılındaki yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin seçim çalışmalarını kolaylaştırmak için vatandaşların kimlik bilgilerini parti yöneticileriyle paylaştı.





YSK'nın verdiği seçmen bilgilerini internete yükleyen tek parti ise CHP oldu. CHP Genel Merkezi, 2013 yılı itibarıyla hayata geçirdiği e-seçmen portalıyla vatandaşların seçmen bilgilerini chp.org.tr adresinden yayın yapan sitesinde yayınladı. Seçmen bilgileri önce bilisim.chp.org.tr/Esecmen/ linkinden, sonra esecmen.chp.org.tr linkinden hizmete açıldı.



Vatandaşların mahrem bilgilerini yayınlayan siyasi partiler haricindeki ilk yayınlayan site ise sahtesecmen.org sitesi oldu. Bir süredir yayın yapmayan site, vatandaşların mahrem bilgilerini ele geçirdi. Site, tıpkı CHP'nin sitesinde olduğu gibi, vatandaşların bilgi sorgulamalarını YSK'nın web sitesi üzerinden değil, kendi serverları üzerinden yaptı. Siteyi kuran isim olarak ise Tanju B. kayıtlara geçti. Ancak internette bu isme dair arama yapıldığında herhangi bir sonuç çıkmıyor.



Yeni Şafak 2013 yılında yazmıştı


Kimlik bilgilerinin sızdırılmasında, CHP'nin internet sitesindeki açıkları Yeni Şafak gazetesi bundan

. CHP'nin geliştirdiği E-Seçmen yazılımındaki güvenlik açığına dikkat çekilen haberde, kişisel bilgilerin korunmasız olduğunun altı çizilmişti.



Haberde ayrıca, sitedeki açık nedeniyle CHP'de üst düzey yöneticilerinin de telefonuna ulaşıldığı belirtilerek, Kemal Kılıçdaroğlu, Umut Oran, Gürsel Tekin gibi üst düzey parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu bin 442 parti yöneticisi, milletvekili ve belediye başkanının cep telefonlarını ve e-posta adreslerine kolaylıkla görülmesini sağlayan sistem hatasının sonradan düzeltildiği yazılmıştı.










#kimlik bilgilerinin sızdırılması
#CHP'nin seçim sitesi
8 yıl önce