|

Doğal akvaryum cazibe merkezi

Muğla’nın Ula ilçesindeki doğal akvaryum görünümündeki dereyi, tekne ve kanolarla gezen turistler, değişik bitki ve hayvan türlerini görme fırsatı buluyor. Muğla Valisi İdris Akbıyık, “Akyaka, dağcılık, doğa yürüyüşü, bisiklet, tarih, kültür ve mimari değerler yönünden de önemli potansiyel barındırıyor” dedi.

04:00 - 13/04/2024 Cumartesi
Güncelleme: 05:29 - 13/04/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Muğla'nın Ula ilçesi
Muğla'nın Ula ilçesi

Uluslararası Sakin Kentler Birliği (Cittaslow) Genel Sekreterliği tarafından “sakin kent” ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’ndeki Kadın Azmağı Deresi, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde doğayla baş başa kalmak isteyenlerin uğrak yeri oldu. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) sosyal medya hesabından 2021 yılında Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Kadın Azmağı Deresi görüntülerini yayınlamasıyla bölgeye olan ilgi her yıl artıyor. Görünümüyle doğal bir akvaryumu andıran Kadın Azmağı Deresi’nde teknelerle ve kürek sörfüyle gezintiye çıkan turistler, sazlıkların oluşturduğu labirentlerde doğayla baş başa kalma imkanı buluyor.


HER SENE 1 MİLYONU AŞKIN TURİST GELİYOR

Doğal güzellikleriyle ünlü Gökova Körfezi’ne dökülen dere, su samurundan deniz kaplumbağasına kadar onlarca hayvan türü ile bazıları tropikal iklimlerde yetişen farklı bitki türlerine de ev sahipliği yapıyor. 20 yıl öncesinde mütevazı bir balıkçı köyü olan Akyaka, Kadın Azmağı ve Akçapınar Azmaklarında yapılan tekne gezileriyle yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Doğal akvaryum görünümündeki Kadın Azmağı Deresi, her sene 1 milyonu aşkın yerli ve yabancı turisti çekiyor.


ÖNEMLİ POTANSİYEL BARINDIRIYOR

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla’nın turistik mahallelerinden “sakin şehir” Akyaka’nın, son yıllarda mavi bayraklı sahilde güneşlenmek, Gökova Körfezi’nde maviyle yeşilin birbirini sarmaladığı kıyıda gün batımını izlemek, balık tutmak, su sporları yapmak ve orman içinde bisiklet kullanmak isteyen turistlerin uğrak yeri olduğunu ve Akyaka, dağcılık, doğa yürüyüşü, bisiklet, tarih, kültür ve mimari değerler yönünden de önemli potansiyel barındırdığını söyledi. Akbıyık, Akyaka’nın bünyesindeki güzelliklerinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çaba gösterdiklerine işaret ederek, 1,5 kilometre uzunluğundaki doğa harikası dereyi teknelerle ziyaretçilere gezdirdiklerini anlattı.


SU SOĞUK, SODALI VE İÇİLEBİLİR

Kadın Azmağı Deresine Tekne Turu yapan Şadi Durmaz ise deredeki suyun soğuk, sodalı ve içilebilir olduğunu aktardı. Burada gezinti yaparken çıplak gözle deredeki tüm canlıların görülebildiğini belirten Durmaz, “Özellikle bölgede bulunan yılan balığı ve kefalleri görebilirsiniz. NASA’nın Akyaka’nın önemli bir değeri Kadın Azmağı Deresi’ne geçtiğimiz yıllarda yer vermesiyle birlikte bölgeye olan ilgi her geçen yıl daha da arttı. Özellikle Ramazan Bayramı tatilinde gelen günübirlik ziyaretçi yoğunluğu bizleri de mutlu ediyor” diye konuştu.


#Muğla Büyükşehir Belediyesi
#Ula
#doğa
17 gün önce