|

Doların panzehiri yerel parayla ticaret

Türkiye yerel paralarla ticaret konusunda ısrarlı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmud Vaizi’yi kabulünde doların baskı aracı olarak kullanılmasını ortadan kaldıracak yerel paralarla ticaret konusundaki gelişmeler ele alındı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı kabul dolar ve avronun yükselişine fren oldu. Zirveden dönen dolar/TL 4,39’a kadar geriledi. MB’nin yaptığı açıklama da piyasanın durulmasında etkili oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:49 - 17/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Ekonomik karşılığı olmayan spekülatif döviz hareketlerine Merkez Bankası’ndan müdahale sinyali geldi.
Ekonomik karşılığı olmayan spekülatif döviz hareketlerine Merkez Bankası’ndan müdahale sinyali geldi.

AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya arasında daha önceden planlanmış görüşme dün güne damgasını vurdu. Görüşmenin döviz kurundaki hareketlilikle ilgili olduğu yönünde sosyal medyadaki haberler ile Merkez Bankası’nın görüşme öncesinde yaptığı açıklama döviz kurlarındaki yükselişe fren oldu.

BAKANLARLA YARIM SAAT

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan ile AK Parti Genel Merkezi’nde görüştü. Erdoğan’ın İngiltere dönüşünün ardından yaptığı bu temaslar kulislerde ekonomiye yönelik yeni önlemler olarak yorumlandı. Ancak bakanlarla olan görüşmenin yarım saat gibi kısa sürmesi ekonomiye yönelik yeni önlemleri içermediğini gösterdi. 3 bakan yarım saat sonra AK Parti Genel Merkezi’nden birlikte ayrıldılar.

ÇETİNKAYA VE ZEYBEKCİ DE KATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asıl önemli görüşmesi İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin özel temsilcisi Mahmud Vaizi ile oldu. Bu görüşmeye, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı. Çetinkaya ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmenin önceden planlandığı öğrenildi. Çetinkaya’nın İranlı özel temsilci ile olan görüşmeye de dahil edildiği belirlendi. Vaizi ile yapılan görüşmede İran-Türkiye arasında yerel paralarla ticaret masaya yatırıldı.

ABD dolarının, birçok ülkede baskı aracı olarak kullanılması öteden beri tartışılıyor. Son günlerdeki spekülatif piyasa hareketliliği de; Türkiye’nin İran, Rusya ve Çin ile geliştirdiği yerel paralarla ticaret konusunun önemi birkez daha gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Ankara’da kabul ettiği İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmud Vaizi’yi kabulünde de doların baskı aracı olarak kullanılmasını ortadan kaldıracak yerel paralarla ticaret konusundaki gelişmeler ele alındığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere temasları esnasında Bloomberg’e verdiği röportajda, yerel paralarla yapılacak ticaretin döviz kurunun etkisini kıracağına dikkat çekmişti.

SOSYAL MEDYA ÇALKALANDI

Söz konusu temasların olduğu esnada, Merkez Bankası yazılı açıklama yaparak, 'piyasada oluşan sağlıksız fiyat oluşumlarını takip ettiğini ve gerekli adımları atacağını' duyurdu. Dolar kurunun 4.50 lirayı aştığı esnada gelen bu açıklama ile kur 4.39 liraya kadar geriledi. Daha sonra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, piyasa ekonomisinin tek uygulanabilir seçenek olduğuna ilişkin açıklaması geldi. Tüm bu gelişmeler esnasında söz konusu temasların olması ise sosyal medyada döviz kuruna ilişkin müdahale olarak yorumlandı.

ABD’NİN DOLAR SUÇLAMASI

Ayrıca, ABD’nin İran Merkez Bankası Başkanı Valiollah Seif’i ile ilgili “Devrim muhafızları adına milyonlarca dolar para transferi yapmak”la suçlayarak yaptırım listesine alması da değerlendirildi. Toplantıda ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ile ilgili konunun da özel temsilci ile ele alındığına dikkat çeken kaynaklar, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekildikten sonra İran’a yönelik başlattığı yaptırımlarının da gündeme geldiği belirtti.

  • MÜDAHALE SİNYALİ
  • Ekonomik karşılığı olmayan spekülatif döviz hareketlerine Merkez Bankası’ndan müdahale sinyali geldi. Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip ettiğini açıklayan Merkez Bankası, “Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” dedi. Bu açıklama ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi kurmaylarıyla yapacağı toplantı haberi üzerine döviz kurlarının TL karşısındaki seyrini aşağı yönlü değişti. Görüşme haberin ardından Dolar/TL ‘de düşüş hızlandı ve ilk açıklamanın ardındaki ilk dakikalarda 10 kuruş geriledi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Dolar
#Ekonomi
6 yıl önce