|

Sanayide çarklar hızlı dönüyor

Para piyasaları üzerinden Türkiye’yi hedef alan spekülatif dalgalanmaların aksine Türkiye ekonomisinde çarklar dönmeye devam ediyor. Sanayi üretimi martta yüzde 7,6 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 artarak 121 değerine ulaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:37 - 17/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye ekonomisinde çarklar dönmeye devam ediyor.
Türkiye ekonomisinde çarklar dönmeye devam ediyor.

Büyümenin en önemli ayaklarından biri olan sanayide çarklar hızla dönmeye devam ediyor. Para piyasalarındaki spekülasyonların aksine sanayi üretimi martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi martta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 arttı.

6,8 ARTIŞ GÖSTERDİ

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 artış gösterdi. Bu dönemde 121 olarak hesaplanan endeks, 2017'nin mart ayında 113,3 seviyesinde bulunuyordu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, martta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,4 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,9 artış kaydetti.


ÜRETİM %0,8 YÜKSELDİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, söz konusu ayda bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 2,6 ile dayanıklı tüketim malı sektöründe gerçekleşirken, en fazla düşüş ise yüzde 1,1 ile ara malı sektöründe görüldü. Bu yılın birinci çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 0,8 yükseldi.

#Sanayi
#Üretim
6 yıl önce