|

e-Devlet soy ağacı sorgulama girişi

e-Devlet soy ağacı sorgulama hizmeti ile aile soy ağacını öğrenmek isteyen vatandaşlar günler geçmesine rağmen merakla aile soy ağacını bulmak için arama yapıyor. e-Devlet ile alt - üst soy bilgisinde herkesin erişebildiği sabit bir yıl söz konusu değil. Herkesin soy kayıtlarının ulaştığı yıllar farklılık gösterebiliyor. İşte e-Devlet soy ağacı sorgulama girişi ve soy ağacı araştırmasının bütün detayları.

Yeni Şafak
10:10 - 22/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:34 - 22/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
E-devlet üzerinden soy ağacı sorgulamasının aktif edilmesiyle soy ağacı öğrenme ve sorgulama işlemleri Türkiye'nin gündemine oturdu.
E-devlet üzerinden soy ağacı sorgulamasının aktif edilmesiyle soy ağacı öğrenme ve sorgulama işlemleri Türkiye'nin gündemine oturdu.

e-Devlet üzerinden bir çok kurumsal hizmete ulaşan vatandaşların son dönemde en çok kullandığı hizmet soy ağacı sorgulama hizmeti oldu. Bu hizmete en kestirme yoldan ulaşmanız da mümkün. Öncelikle internet tarayıcınızdan arama motoruna ‘alt-üst soy bilgisi sorgulama" ya da ‘soy ağacı sorgulama’ yazarak arama yapabilirsiniz. İşte e-Devlet soy ağacı sorgulama girişi ve soy ağacı araştırmasının bütün detayları.


Soy ağacı sorgulama nasıl yapılır?


e-Devlet üzerinden bir çok kurumsal hizmete ulaşan vatandaşların son dönemde en çok kullandığı hizmet soy ağacı sorgulama hizmeti oldu. Bu hizmete en kestirme yoldan ulaşmanız da mümkün. Öncelikle internet tarayıcınızdan arama motoruna ‘alt-üst soy bilgisi sorgulama" ya da ‘soy ağacı sorgulama’ yazarak arama yapabilirsiniz.

Buradaki ekrandan Alt Üst Soy Listesi açıldıktan sonra bu ekrandan ayrıca belge görüntülenmesi de sağlanabiliyor. Belge sorgulama talebi ardından e-Devlet kapısında talepler sıraya konuyor. Sıralama ardından yapmanız gereken tek şey sıranın size gelmesini beklemek. Cep telefonuna gelen mesajın arından soy ağacı sorgulama raporuna e-Devlet kapısında tekrar giriş yaparak erişebilirsiniz. Soy ağacı raporunu isterseniz PDF olarak kaydedip çıktısını alabilirsiniz.



e-Devlet şifresi nasıl alınır?

Profilinizdeki iletişim bilgilerinden cep telefonu ya da e-mail adresinizi doğruladıysanız, e-Devlet şifrenizi unutursanız şifre yenileme işlemlerinden faydalanabilirsiniz.

Bu işlemleri yapmadıysanız tekrar PTT Şube ya da merkezlerine bizzat giderek yeni bir e-Devlet şifresi almanız gerekiyor.

Soyağacında neden soy ismi çıkmıyor

Öte yandan, Alt-üst soy raporu hizmeti çerçevesinde verilen belgelerde 1800’lü yıllarda yaşayanların soyadlarının yer almasının nedeni de belli oldu. İçişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, 21 Haziran 1934’te kabul edilen ve 2 Ocak 1935’te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile ilgili uygulama, 1720 numaralı Soyadı Nizamnamesi ve 20/1 sayılı Soyadı Talimatnamesi’ne göre yapıldı. Her aile reisi il, ilçe ve bucaklarda kurulan “Soyadı Tespit ve Tescil Komisyonları”na soyadını yazılı olarak bildirdi, bu soyadları nüfus aile kütüklerine tescil edildi. 2 Temmuz 1936’da ise bildirim süresi sona erdi.

“Alt-üst soy raporu”nda, Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ölü olduğu halde kayıtlarda sağ görünenlere, ölümleri daha sonraki yıllarda tescil edilen ve ölüm tarihleri itibarıyla Soyadı Kanunu’ndan önce ölen kişilere verilmiş olan soyadları, kendisi ve kanuni mirasçılarının mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla kayıtlarında olduğu gibi muhafaza edildi.

#soy ağacı
#e-devlet
6 yıl önce