|

İşte yeni sistemin ilk kabinesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini açıkladı. İlk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay oldu. Milletvekilleri Abdülhamit Gül, Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Soylu ve Berat Albayrak kabineye girdi. Kabinenin büyük sürprizi ise Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanlığı’na getirilmesi oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/07/2018 Salı
Güncelleme: 04:01 - 10/07/2018 Salı
Yeni Şafak
Erdoğan, kabinesi ile birlikte Cuma günü Hacı Bayram’da namaz kılacak.
Erdoğan, kabinesi ile birlikte Cuma günü Hacı Bayram’da namaz kılacak.

TBMM’de ettiği yeminle resmen göreve başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk kabinesini de dün akşam açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yabancı misyon seflerine verdiği yemeğin ardından ekran karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan satır başları ile şunları kaydetti:

DEMOKRASİMİZ RÜŞTÜNÜ İSPAT ETTİ

Dünyada yönetim sistemini demokratik yollarla değiştirelibilen az sayıdaki ülke arasına Türkiye olarak girmiş bulunuyoruz. Demokrasimiz 15 Temmuz gecesi milletimizin kanı ve canıyla rüştünü ispat etmiştir. 16 Nisan ve 24 Haziran seçimleri demokrasimizin sandıkta rüştünün en üst düzeyde ispatı olmuştur. Gerek katılım itibariyle gerekse kesin sonuçlara baktığımızda ortaya çıkan tabloyala dünyada eşi ve benzeri olmayan bir seçim gerçekleşmiştir. Bir kez daha hem sonuçların hem de yeni yönetim sisteminin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Şahsımı cumhurbaşkanlığına layık gören 26 milyon 331 bin vatandaşımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Artık 81 milyonun cumhurbaşkanı olarak görevimizi yürüteceğiz. Güçlü Türkiye’nin inşaası için yüreğinde ülke sevdası olan herkesle birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacağız.


BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR

15 Temmuz’dan itibaren bizi destekleyen, yeni yönetim sistemini hayata geçirmemize imkan sağlayan MHP’ye, başta Sayın Bahçeli olmak üzere teşekkür ediyorum. MHP ile işbirliğimizi inşallah Meclis’te de geleceğe yönelik sürdüreceğiz. Bakanlık sayımızı, başkan yardımcımızla birlikte 17’ye indirdik. Başkan yardımcımız dışında 16 bakan var. Bazı bakanlıkları aynı isimleriyle muhafaza edip bazı bakanlıkları birleştirdik, bazılarını da tümden lağvettik. Yeni bakanlıklarımızın daha hızlı icraat yapacağına inanıyorum.” Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kısa açıklamasının ardından bakanları tek tek yanına çağırarak basına tanıttı.

  • 4 eski isimle devam
  • 65’nci Hükümetten dört isim Erdoğan’ın kabinesine girdi. Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanlığı’na, Süleyman Soylu İçişleri Bakanlığı’na, Abdülhamit Gül Adalet Bakanlığı görevine devam ederken, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak da yeni kabinede Maliye ve Hazine Bakanı oldu. 24 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilen bu isimlerin Meclis’ten istifa etmesi gerekiyor. Böylece bu isimler TBMM’den ayrılırsa AK Parti’nin milletvekili sayısı 291’e düşecek.

Birleştirilen bakanlıklar

Yeni sistem ile bazı bakanlıklar birleştirildi. Birleştirilen bakanlıklardan Tarım ve Orman Bakanlığına Bekir Pakdemirli, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına Zehra Zümrüt Sosyal, Ticaret Bakanlığına Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Mustafa Varank getirildi.

13 yeni isim kabinede

Kabine cumhurbaşkanı yardımcısı dahil 13 yeni isimden oluştu. Hulusi Akar, Ziya Selçuk, Fahrettin Koca, Fatih Dönmez, Mehmet Cahit Turan, Murat Kurum, Bekir Pakdemirli, Mehmet Ersoy, Mehmet Kasapoğlu, Zehra Zümrüt Selçuk, Ruhsar Pekcan ve Mustafa Varank yeni isimler oldu.

Güler vekalet edecek

Yeni sistemin en büyük sürprizi Milli Savunma Bakanlığı’nda yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Orgeneral Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı’nda 1 yıl daha görev süresi bulunuyordu. Bu atamayla birlikte Akar’a YAŞ toplantısına kadar Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler’in vekalet etmesi bekleniyor. Milli Savunma Bakanlığı’na Akar’ın atanmasıyla birlikte 1960 darbesinden bu yana ilk kez Milli Savunma Bakanlığı’na asker kökenli bir atama yapılmış oldu.


Adalet Bakanı Abdülhamit Gül

Gaziantep’in Nizip ilçesinde, 1977’de doğan Gül, Nizip İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi, bir süre serbest avukatlık yaptı. Gül, 25. ve 26. Dönemde Gaziantep Milletvekili olarak TBMM’de yer aldı.AK Parti 5. Olağan, 2. ve 3. Olağanüstü Büyük Kongrelerinde MKYK’de yer alan Gül, AK Parti Genel Sekreterliği görevini yürüttü. 19 Temmuz 2017’de 65. Hükümetin Adalet Bakanlığına getirilen Gül, 24 Haziran’da yapılan 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Gaziantep’ten milletvekili seçildi.


Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

Eski Kültür Bakanı Atilla Koç’un kızı olan Selçuk, 1979’da Ordu’da doğdu. Bilkent Üniversitesi’nde tam burslu ekonomi lisansı öğrenimi gördü. ABD’de çeşitli okullarda eğitim hayıtına devam eden Selçuk, 2007’den itibaren İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde (SESRIC) kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı. KADEM Ankara temsilciliği ve Bilkent Üniversitesi Mezunları Derneği üyeliği bulunan Selçuk, evli ve İngilizce biliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı - Murat Kurum

1976’da Ankara’da doğan Kurum, Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu. 2005-2006 arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığında Uzman olarak görev yapan Kurum, 2006-2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, 2009-2012 arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığında uzmanlık görevlerini üstlendi. 2009 yılından itibaren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlük görevini yürüten Kurum, evli ve 2 çocuk babası.

Dışişleri Bakanı - Mevlüt Çavuşoğlu

1968’de Antalya’da doğan Çavuşoğlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. AK Parti Kurucu Üyesidir. 22., 23., 24., 26. ve 27. Dönem Antalya Milletvekili olarak seçildi. Ocak-Aralık 2013 döneminde AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 2010-2012 yılları arasında AKPM Başkanlığı’na seçilerek bu görevi üstlenen ilk Türk Parlamenter oldu. 2014 yılında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olarak görev yaptı. Çavuşoğlu, 64. ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı - Fatih Dönmez

1965’te Bilecik’te doğan Dönmez, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu. Dönmez, 4 Ocak 2008’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurul üyeliğine atandı. EPDK’nin üyesi olduğu Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliğinde (ERRA) 2008 ve 2010 Genel Kurullarında üye ülkelerin temsilcileri tarafından yönetim kurulu üyesi seçilen Dönmez, 24 Aralık 2015’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atandı. İngilizce bilen Dönmez, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı - Fuat Oktay

1964’te Yozgat’ta doğan Oktay, 1985 yılında Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Beykent Üniversitesi’nde Dekan Yardımcılığı yaptı. 2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları’nda (THY) çeşitli görevlerde bulundu. DEİK, Türk-İngiliz, Türk-Alman ve Türk- İspanyol İş Konseyleri Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulundu. 2012-2016 yılları arasında Başbakanlık AFAD Başkanlığı görevini yürüttü. 19 Haziran 2016 tarihinden itibaren Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüttü.

Gençlik ve Spor Bakanı - Mehmet Kasapoğlu

1976’da İstanbul’da doğan Kasapoğlu, Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü mezun. Kasapoğlu, 2009 yılında Başbakanlık Müşavirliği’ne atanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çeşitli görevler üstlendi. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı döneminde sporun tabana yayılması amacıyla çok sayıda tesisin kazandırılmasına katkıda bulunan Kasapoğlu, gençlik, eğitim ve spor faaliyetlerinin finansmanı ile sportif istihdamın artırılması konularına özellikle odaklanandı.

Hazine ve Maliye Bakanı - Berat Albayrak

1978’de İstanbul’da doğoğan Albayrak, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü lisans mezuniyetinin ardından, yüksek lisansını New York Pace Üniversitesi Lubin School of Business’ta tamamladı. Albayrak, ekonomi, enerji ve finans başta olmak üzere farklı iş kollarındaki birçok farklı girişimlere yönetici olarak öncülük etti. Albayrak, pek çok sivil toplum kuruluşunda aktif görevler aldı.25, 26. ve 27. Dönem İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e giren Albayrak, 64. ve 65. hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı.

İçişleri Bakanlığı - Süleyman Soylu

1969’da İstanbul’da doğan Soylu, İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 5 Eylül 2012 tarihinde AK Parti’ye katılan Soylu, AR-GE’den sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Süleyman Soylu, 15 Nisan 2014 tarihinde Teşkilat Başkanlığı görevine getirildi.7 Haziran ve 1 Kasım Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde Trabzon’dan milletvekili seçilen Soylu, 24 Kasım 2015-1 Eylül 2016 tarihleri arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı, ardından İçişleri Bakanı oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı - Mehmet Ersoy

1968’de İstanbul’da doğan Ersoy, İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Turizm sektöründe 25 yılı aşkın bir geçmişe sahip Ersoy, tur şirketi ve çeşitli otellerin de sahibi. Ersoy, 2012 yılında cruise sektörüne yatırım yaparak, Türkiye’nin tek cruise gemisi işletmecisi oldu. 2017’de online rezervasyon platformunu hayata geçirerek, dünyanın dört bir köşesinden 200 bine yakın tesis için rezervasyon hizmeti sağlamaya başladı.Turizm sektöründe adından söz ettiren isimler arasına yerleşen, binlerce kişiye istihdam sağlayan Ersoy, evli ve iki çocuk babası.

Milli Eğitim Bakanı - Prof. Dr. Ziya Selçuk

1961’de Ankara’da doğan Selçuk, Ankara Üniversitesi Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi mezunu. TED Üniversitesi’nin yanı sıra, çok sayıda özel eğitim-öğretim kurumunun kuruluşunu gerçekleştiren Selçuk, Türkiye Zeka Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜBİTAK Grup Yürütme Komitesi Üyesi. 2003-2006 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yapan Selçuk, müfredat reformunu yürüttü. AB müzakerelerinde de eğitim ve bilim başlığı görüşülürken Türkiye’yi temsil etti. Selçuk’un öğrenme, çocuklarda dikkat eksikliği gibi alanlarda çok sayıda kitabı bulunuyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI - HULUSİ AKAR

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı Akar, 1972’de Kara Harp Okulu’ndan ve 1973’te Piyade Okulu’ndan mezun oldu. 2013-2015’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptıktan sonra 18 Ağustos 2015’te Genelkurmay Başkanlığı görevini devraldı. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları, bu dönemde başarıyla tamamlanırken Akar, Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişiminin karşısında durarak önemli görev üstlendi. Akar, hain darbe girişimi sırasında FETÖ’cü askerler tarafından derdest edilerek Akıncı Üssü’ne götürülmüştü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

1965’te Konya’da doğan Koca, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı tarafından 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesinin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüten Koca’nın, Türk Pediatri Kurumu, Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Derneği, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık Meslek Komitesi, Özel Hastaneler Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) üyelikleri bulunuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı - Mustafa Varank

1976’da Trabzon’da doğan Varank, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 1999 yılında mezun oldu. Varank, eğitimini sürdürmek üzere ABD’ye gitti. 2005 yılında Türkiye’ye dönen Varank, 2011’de Başbakan Başdanışmanlığı görevine getirildi. Varank, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle 2014’te Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevine getirildi. 15 Temmuz kanlı darbe girişiminde ağabeyi Prof. Dr. İlhan Varank, darbeci teröristler tarafından şehit edildi.

Tarım ve Orman Bakanı - Bekir Pakdemirli

1973’te İzmir’de doğan Pakdemirli Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Başkent Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü’nde doktora çalışmalarını yürüttü.Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan bir firmada ve halka açık bir gıda firmasında Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. Turkcell, BİM ve Albaraka Katılım Bankası’nda yönetim kurulu üyesidir. Pakdemirli’nin çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da üyelikleri bulunuyor.

Ticaret Bakanı - Ruhsar Pekcan

Pekcan, 1958’de Manisa’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Fakültesi mezunu olan Pekcan, yüksek lisansını aynı fakültede tamamladı. Pekcan, 1981’de Türkiye Sınai Kalkınma Bankasında başladığı kariyerine, özel sektörde çeşitli firmalarda farklı görevlerin ardından genel müdür ve yönetim kurulu üyesi olarak devam etti. Pekcan, ayrıca Türkiye-Ürdün İş Konseyi Başkanlığı yaptı. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı olan Pekcan, evli ve iki çocuk annesi, İngilizce biliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan

1960’te Trabzon’da doğan Turhan, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu.Çalışma hayatına 1985 yılında İstanbul 17. Bölge Müdürlüğü Kapıkule-Edirne Yolu (Edirne Kent Geçişi) Grup Şefliği emrinde Mühendis olarak başladı. 2002’de İstanbul Bölge Müdürü olarak görevlendirilen Turhan, 2003’te Karayolları Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı. Turhan, 2005’te ise Karayolları Genel Müdürü oldu.Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı da yapan Turhan, 2015’te Danıştay üyeliğine seçildi.

#Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi
#Kabine
#Bakanlık
6 yıl önce