|

Katil rejim ateşkes dinlemedi

Esed rejimi, BMGK tarafından önceki gece alınan bir aylık ateşkes kararını hiçe sayarak Doğu Guta’ya saldırmaya devam ediyor. Rejim güçleri, dün Doğu Guta’da 8 bölgeye hava ve karadan saldırdı. Sivil halk ise gıda ve ilaç yardımı ulaştırılamayan ölüm sığınaklarında yaşama tutunmaya çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:23 - 26/02/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Esed rejimi, BMGK’nın Suriye’de bir aylık ateşkes kararının üzerinden 24 saat geçmeden Doğu Guta, İdlib ve Hama’da sivil yerleşimleri hedef aldı.
Esed rejimi, BMGK’nın Suriye’de bir aylık ateşkes kararının üzerinden 24 saat geçmeden Doğu Guta, İdlib ve Hama’da sivil yerleşimleri hedef aldı.

Katil Esed rejimi, BMGK’nın Suriye’de bir aylık ateşkes kararının üzerinden 24 saat geçmeden Doğu Guta, İdlib ve Hama’da sivil yerleşimleri hedef aldı. Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarına göre, Esed rejimi, önceki gece BMGK’nın Suriye’de bir ay “insani ateşkes” kararına rağmen Doğu Guta’da dün sabah saatlerinden itibaren 8 bölgeye havadan ve karadan saldırdı.

Açlıktan ölecekler

Esed rejiminin havadan ve karadan yürüttüğü saldırılarda, Doğu Gutalıların tek kurtuluş şansı ise apartmanların altında bulunan sığınaklar. Ne var ki, bu sığınaklara da yiyecek ve gıda yardımı ulaştırılma şansı bulunmuyor. Doğu Guta’lı bir anne, yaşadıkları çaresizliği, “Çocuklar saldırılarda ölmezse açlıktan ölecek” sözleriyle ifade ediyor. Esed rejiminin, Rusya ve İran desteğiyle 18 Şubat’ta başlattığı katliam sonucunda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 500’den fazla sivil hayatını kaybetti. Rejim güçleri, dün sabah saatlerinde Doğu Guta’nın Duma, Haresta, Şifoniyye ve Kefer Batna, Hammuriye, Sakba, Baeyt Sava ve Merc bölgelerine hava ve kara saldırıları düzenledi.

Kimyasal da kullandı

Hammuriye beldesine düzenenlen topçu saldırıları sonucu bir kadın hayatını kaybetti. Şifoniyye bölgesindeki saldırıda ise kimyasal silah kullanıldı. Klor içerikli bombadan etkilenen 16 kişi tedavi altına alındı.



Rejim güçleri İdlib ve Hama’da da saldırılarını sürdürdü. Sabah saatlerinden itibaren İdlib’in Cisr eş Şuğur ilçesindeki sivil alanları topçu atışlarıyla hedef aldı, ülkenin orta kesimlerindeki Hama ilinin Kefer Zita bölgesine ise havadan vuruldu. Rejim ve destekçisi Rusya ile yabancı terörist gruplarının son bir haftadır sivil yerleşim alanlarına düzenlediği şiddetli saldırılar sonucu harabeye dönen bölgedeki siviller yerin altına inmek zorunda kaldı. Sivillerin yaşadığı yer altı sığınaklarında hiçbir gıda ya da barınma imkanı bulunmuyor. Hava ve kara saldırılarından korunmak için daha fazla sivilin yerin altına inmesi gerekiyor, bu nedenle bir yandan tünel kazma çalışmaları hızla devam ediyor. Sığınakların çoğu, yıkılan binalar ile birlikte çökme tehlikesi barındırıyor.

'Neden sessizsiniz?'

Çocuklarıyla yerin altına sığınan Gade Üm Bessam, Doğu Guta’da yaşanan insanlık dramını, “Sabahtan bu yana 200 roket attılar. Çocuklar yemek istiyor. 7 gündür buradayız, yiyecek bir şey yok” sözleriyle vurgularken, yaşadıkları terkedilmişlik duygusunu, “Nerede dünya ülkeleri onlara sesleniyorum! Arap ülkeleri nerede, neden sessizler, neden sessizler?” sorusuyla dile getiriyor.

  • İran’dan
    katliama
    onay
  • İranlı Tesnim Haber Ajansı da, İran Silahlı Kuvvetleri Komutanı Muhammed Bakeri’nin açıklamalarına dayan- dırdığı haberine göre, rejimin Doğu Guta’ya saldırılarının, BMGK tarafından kabul edilen ateşekese rağmen de- vam edeceğini belirtti. Muhammed Bakeri, Şam’ın muhaliflerin kontrolündeki banliyölerine yönelik Esed rejiminin katliam boyutuna varan saldırılarını sürdüreceğini belirtti.

Devrim Muhafızları öldürüldü

Esed rejimine bağlı Şebbihalar ve İran Devrim Muhafızları'nın da Doğu Guta’da katliamlarda rol aldığı ortaya çıktı. Muhalifler, bölgeye yönelik saldırılarda çoğunluğu Devrim Muhafızları'ndan oluşan 20 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.


#Muhammed Bakeri
#Şam
#Suriye
6 yıl önce