|

Milyon dolarlık vurgun yaptılar

Google, reklam dolandırıcılığı yaparak milyon dolarlık vurgun yapan 125’ten fazla Android uygulamayı Google Play Store’dan kaldırdı.

Yeni Şafak
10:34 - 26/10/2018 Cuma
Güncelleme: 10:57 - 26/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
Google, veri hırsızlığı yapan uygulamalara göz açtırmıyor.
Google, veri hırsızlığı yapan uygulamalara göz açtırmıyor.

Google, çoğunluğu çocuklara yönelik olan 125’ten fazla oyun ve uygulamayı reklam dolandırıcılığı yaptığı ve kişisel bilgileri çaldığı gerekçesiyle Play Store’dan kaldırdı.

Dolandırıcılık olayı Android yazılım geliştiricisi Steven Schoen’ın We Purchase Apps isimli şirketten aldığı bir mail ile ortaya çıktı. Schoen’ın yaptığı uygulamayı satın almak istediklerini söyleyen şirket yetkilileri, daha sonra bu uygulamayı kullananların bilgilerini toplamaya başladı.


Paravan şirket kurdular

Program geliştiricisi sıfatıyla kullanıcıların davranışlarını ve alışkanlıklarını izleyen şirket, satın aldıkları uygulamaları takip edilmemek adına Kıbrıs, Malta, İsrail ve Bulgaristan'da kurduğu paravan şirketlere aktarıyor.

Bot kullanarak uygulamalarda sahte trafik oluşturan ve uygulama içi reklamlardan elde edilen gelirleri katlayan dolandırıcılar, gerçek kullanıcıların davranışlarını taklit eden botlar sayesinde uzun süre kimliklerini gizlemeyi başardı.

Yapılan incelemelerin ardından harekete geçen Google, söz konusu uygulamaları Play Store’dan kaldırmaya başladı.

EverythingMe hala Play Store’da

Reklam dolandırıcılığının ilk tespit edildiği Pixalate uygulamasının dahi 75 milyon dolarlık reklam geliri olduğu tahmin ediliyor.

Üstelik 20 milyondan fazla kullanıcısı olan ve reklam dolandırıcılığında kullanıldığı iddia edilen EverythingMe hala Play Store’da yer almaya devam ediyor.


Google Play Store'da 10 milyon fazla indirilen uygulama, reklam dolandırıcılığı yapan sahtekar uygulamalar arasında yer alıyor.


#Google
#Android
#Play Store
#dolandırıcılık
6 yıl önce