|

Telefon bağımlılığınız yüzünden parmaklarınızdan olmayın

Çin’de yaşanan bir olay telefon bağımlılığının nasıl kötü sonuçlar doğurabileceğini gözler önüne serdi. Bir hafta boyunca elinden cep telefonunu düşürmeyen kadın, parmaklarını hareket ettiremez hale geldi. Gittiği hastanede tendonları kaplayan zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan tenosinovit teşhisi konuldu. Telefon bağımlılığı üzerine yakın zamanda paylaşılan bir araştırmanın sonucu Türk halkının potansiyel birer tenosinovit hastası olabileceğini gösteriyor.

Yeni Şafak
12:49 - 25/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 13:01 - 25/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Telefon bağımlılarını bekleyen büyük tehlike.
Telefon bağımlılarını bekleyen büyük tehlike.

Telefon bağımlılığı sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın ortak sorunu. Bunun bir örneği geçtiğimiz günlerde Çin’de yaşandı. Çalıştığı kurumdan 1 haftalık izin alan kadın, tatil yapmak için gittiği yerde gezmek yerine telefonu elinden bırakmayınca parmaklarını hissedemez hale geldi.

Gittiği hastanede parmak tendonlarını kaplayan zarın iltihaplandığını öğrenen kadın, yaşadığı bağımlılık yüzünden psikolojik destek alacağını söyledi.


Parmaklarınız kilitlenebilir

Uzmanlar, cep telefonunu aralıksız kullanımının parmaklarda kilitlenmeye ve geri dönüşü olmayan parmak felçlerine neden olabileceğini söylüyor.

Peki, Türkiye’de telefon bağımlılığı ne durumda?

Deloitte araştırma şirketinin gerçekleştirdiği araştırma, ülkemizin telefon bağımlılığı konusundaki içler acısı sonucunu ortaya çıkardı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 33 ülkeden 53 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, ülkemizdeki mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez, yani her 13 dakikada bir cep telefonu ekranına bakmaktan kendini alamıyor.

#ItCanWait 'Bekleyebilir'

Telefon bağımlığının sadece Türkiye'de değil tüm dünyada bir sorun haline geldiğini söylemiştik. Güney Afrika'da geçtiğimiz yıl
#ItCanWait 'Bekleyebilir'
isimli bir kampanya başlatıldı. Bugün de hala devam eden kampanya kapsamında insanların cep telefonu ile uğraşırken yaşadıkları ilginç kazalar bir videoda toplandı.

Son yıllarda meydana gelen kazaların ciddi bölümünün ardında cep telefonu yatıyor. Dikkatlerin bu detaya çekildiği videoda insanların cep telefonu ile uğraşırken canlarını nasıl tehlikeye attığı görebilirsiniz.

Uyumuyoruz

Araştırmalar, Türk insanının yatmadan önceki son 15 dakikasını cep telefonuyla ilgilenerek geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu oran Avrupa’da yüzde 53 iken Türkiye’de yüzde 72 seviyelerinde. Bu durumun uyku kalitemizi olumsuz yönde etkilediğini hatırlatalım.

Maruz kaldığımız mavi ışık tehlikesini de es geçmemek gerek.


Telefonu geceleri neden kullanıyoruz?

Türk halkının %85’i uyku için ayrılan zaman içinde bir şekilde telefonlarını kullandıklarını belirtiyor. Kullanım nedenleri arasında ise %51 ile saate bakmak, %46’ ile sosyal medya bildirimlerini kontrol etmek ve %33 ile anlık mesaj/SMS uygulamalarının kullanılması ilk üçte yer alıyor.


Telefonu fazla kullandığımızı biliyoruz

Türkiye’de mobil kullanıcıların %66’sı telefonlarını gereğinden daha fazla kullandıklarını kabul ederken, yarısı mobil telefon kullanım sürelerini sınırlamaya çalıştığını ifade ediyor.

Sonuç?

Akıllı telefon kullanımını sınırlamaya çalışan kesimin ise ancak yarısı başarılı olduğunu söylüyor.

Telefon bağımlılığından ağaç dikerek kurtulun

Kulağa tuhaf gelebilir ama telefon bağımlılığınızdan ağaç dikerek kurtulabilirsiniz. Bunun için eğlenceli bir uygulama biliyoruz! Akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz Forest: Stay focused isimli uygulama sayesinde bağımlılığın önüne geçebilirsiniz.


Uygulama 30 dakika boyunca büyüyen bir ağacı konu alıyor. Ancak ağacın olgunlaşması için hiçbir şekilde uygulamayı terk etmemeli ve ekrana dokunmamalısınız. Ana ekranda başlayan sayaç 30 dakika devam ediyor ve sonrasında bir ağaç resmi sizi karşılıyor. Eğer süre dolmadan telefonu elinize alırsanız ağaç kuruyor.

#telefon bağımlılığı
#tenosinovit
#melatonin
6 yıl önce