|

'Hasta hakları birimi' 852 sağlık tesisinde hizmet veriyor

Vatandaşların hasta haklarından faydalanabilmesi, hak ihlallerinden korunabilmesi ve hukuki korunma yollarını fiilen kullanabilmesi için Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne bağlı 852 sağlık tesisinde hasta hakları birimi faaliyet gösteriyor.

Yeni Şafak
14:24 - 26/10/2018 Cuma
Güncelleme: 15:02 - 26/10/2018 Cuma
AA
Türkiye'de hasta hakları birimi 852 sağlık tesisinde hizmet veriyor.
Türkiye'de hasta hakları birimi 852 sağlık tesisinde hizmet veriyor.

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne bağlı 701'i hastane, 151'i ağız ve diş sağlığı merkezi olmak üzere 852 sağlık tesisinde hasta hakları birimlerinden hizmet alınabiliyor.

Anayasa ve diğer mevzuatlarda yer alan insan haysiyetine yakışır şekilde herkesin hasta haklarından faydalanabilmesine, hak ihlallerinden korunabilmesine ve gerektiğinde hukuki korunma yollarını fiilen kullanabilmesine ilişkin düzenlemeler, Hasta Hakları Yönetmeliği ile düzenlenen usul ve esaslar çerçevesinde yürütülüyor.

Hasta hakları birimi nasıl işliyor?

Bu kapsamda hasta hakları birimince yürütülen çalışmalarda, hasta ve hasta yakınlarının başvurularıyla değerlendirme, çözümleme, raporlama, Hasta Başvuru Bildirim Sistemi (HBBS) iş ve işlemleri takip ediliyor.

Hasta hakları, "sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı", "sağlık durumu ile ilgili bilgi alma hakkı", "hasta haklarının korunması", "tıbbi müdahalede hastanın rızası", "tıbbi araştırmalar" olarak sınıflandırılıyor.

Sağlık hizmetlerinin kapsamı

Sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı; hizmetten adalet ve hakkaniyete uygun faydalanma, bilgi isteme, sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme, personeli tanıma, seçme ve değiştirme, öncelik sırasının belirlenmesini isteme, tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım, tıbbi gereklilikler dışında müdahale yasağı, ötanazi yasağı ve tıbbi özen gösterilmesini kapsıyor.

Kayıtları inceleme, bilgi vermenin usulü, bilgi verilmesi uygun olmayan ve tedbir alınması gereken haller ile bilgi verilmesini yasaklama ise "hastanın sağlık durumuyla ilgili bilgi alma hakkı"nın düzenlediği konu başlıkları arasında yer alıyor.

Hasta haklarının içeriği

"Hasta haklarının korunması"nın içeriğini mahremiyete saygı gösterilmesi, rıza olmaksızın tıbbi ameliyata tabi tutulmama, bilgilerin gizli tutulması oluşturuyor.

Tıbbi müdahaleye hastanın rızası ve izin, tedaviyi reddetme veya durdurma, rıza formu, alışılmış olmayan tedavi usullerinin uygulanması, rızanın şekli ve geçerliliği, organ ve doku alımında rıza, aile planlaması hizmetleri ve gebeliğin sona erdirilmesi ise "rızanın kapsamı ve aranmayacağı haller" konularını kapsıyor.

Rıza, gönüllünün korunması ve bilgilendirilmesi, rıza alınmasının usulü ve şekli, küçüklerin mümeyyiz olmayanların durumu, ilaç ve terkiplerin araştırma amacıyla kullanımı, "tıbbi müdahalede hastanın rızası hakkı"nın alt başlıkları arasında yer alıyor.

Hastanın, güvenliğin sağlanması, dini vecibeleri yerine getirebilme ve dini hizmetlerden faydalanma, insani değerlere saygı gösterilmesi ve ziyaret, refakatçi bulundurma, hizmetin sağlık kurum ve kuruluşu dışında verilmesi gibi hakları da bulunuyor.

Hasta Başvuru bildirim Sistemi'nden başvuruluyor

Hasta ve yakınları, bu konudaki başvurularını toplam 852 sağlık tesisinde bulunan hasta hakları birimlerine yapabileceği gibi "https://hastahaklari.saglik.gov.tr/" internet adresi üzerinden HBBS aracılığıyla da başvuruda bulunabiliyor.

Dilekçeyle ve bilgi edinme mevzuatı kapsamında posta aracılığıyla Bakanlığın merkez teşkilatı ve taşra teşkilatına da müracaat edilebiliyor.

Hasta hakları birimlerine yapılan şikayetler içinde hizmetten genel olarak faydalanamama, bilgi edinememe, rahatlık ve saygınlık görememe ile mahremiyet başlıkları öne çıkıyor.

#Hasta hakları birimi
#Hasta hakları
#Sağlık Bakanlığı
6 yıl önce