|

Ayasofya Kütüphanesinde bulunan el yazmaları: Hepsi birbirinden değerli

Ayasofya’nın cami olarak yeniden hizmete açılması ile beraber, ihtişamlı yapıda bulunan bazı özel alanlar da dikkat çekiyor. Onlardan birisi de Ayasofya Kütüphanesi. Kütüphanede bulunan çok özel eserler ise yıllardır dikkatli bir şekilde korunuyor. Kütüphanede muhafaza edilen bazı eserler ihtişamı ile göz kamaştırıyor.

09:15 - 21/07/2020 Salı
Güncelleme: 09:24 - 21/07/2020 Salı
Yeni Şafak
Ayasofya Kütüphanesindeki bazı yazma eserlerde bulunan hatlardan biri.
Ayasofya Kütüphanesindeki bazı yazma eserlerde bulunan hatlardan biri.

Araştırmacı yazar İbrahim Göksel Baykan’ın Ayasofya Camii’nin Fatih Sultan Mehmed'in vakfiyesine istinaden yeniden açılmasına ilişkin Ayasofya Kütüphanesinde bulunan bazı eserler paylaştı. Meraklılarının bir hayli dikkatini çeken eserlerdeki estetik gözlerden kaçmadı.

Yazma eserlerdeki estetik dikkat çekiyor

Ayasofya Kütüphanesinde bulunan bazı yazma eserlerin ciltlerindeki mevcut şemse örneklerinin yanı sıra el yazmalarındaki tezhip, hat ve ebru örnekleri göz kamaştırıyor.


Özel eserler de kütüphanede

Cezerî’nin 1205’te tamamladığı el-Cami' beyne’l-ʿilmi ve’l-ʿameli’n-nâfiʿ fî ṣınâʿati’l-ḥiyel adlı ünlü eseri, Sadreddin Konevî'nin Tebsıratü'l-Mübtedî ve Tezkiretü'l-Müntehî adlı eseri ve Coğrafyacı Batlamyus'un Geographike Hyphegesis (Coğrafya Kılavuzu) gibi eserler kütüphanede mevcut.




#Ayasofya
#Ayasofya Kütüphanesi
#Ayasofya Camii
#El yazmaları
4 yıl önce