|

Yıllar sonra Ayasofya'da bir ilk

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde Ayasofya'nın yanına yaptırdığı medrese 1935 yılında İsmet İnönü'nün talimatıyla yıktırılmış ve tamamen ortadan kaldırılmıştı. Bugün ise Fatma Çil Gedik isimli bir Sosyal Bilgiler öğretmeni öğrencilerine müze gezisi yaptırırken Ayasofya'da ders yapmayı da ihmal etmedi. Yıllar sonra gerçekleşen eğitim yaklaşık 85 yıl sonra Ayasofya için bir ilk oldu.

Fatma Çelik
15:45 - 27/02/2019 Çarşamba
Güncelleme: 15:08 - 28/02/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Ayasofya'da ders yapan öğrenciler.
Ayasofya'da ders yapan öğrenciler.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde Ayasofya'nın yanına medrese yaptırmış. 1935 Ayasofya'nın etrafında yapılan düzenlemeler kapsamında, eski eser özelliği taşımadığı iddiasıyla İsmet İnönü'nün talimatıyla yıktırılmış ve tamamen ortadan kaldırılmıştı.

Bugün ise bu gelenek yıllar sonra bir öğretmenin gönüllü bir davranışı ile yeniden canlandırıldı.

Üsküdar Derya Öncü Koleji 7'inci sınıf öğrencileri, Sosyal Bilgiler Öğretmeni Fatma Çil Gedik ile Ayasofya Müzesi'ni ziyaret ettiler. Gezi bittikten sonra yaklaşık 85 yıl önceki gibi Ayasofya'nın içinde ders yaptılar. Gedik'in Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar bir ilki gözler önüne serdi.

Ayasofya için tarihi bir gelişme olan bu etkinliği
öğretmen Gedik
, yenisafak.com'a anlattı.

  • Projenin sadece bir ayağı
  • Müze gezisi yaptırırken Ayasofya'da ders yaptırmayı ihmal etmeyen Gedik, "Bu bizim bir projemiz. Müzelerin etkin olarak eğitime katılabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında bir protokol imzaladı. O protokolün bize verdiği şanslardan birisi bu. Milli Eğitim Bakanlığı bu çalışmaları destekliyor.

Sadece oraya gidip ders yapmak değildi amacımız. Projenin ayaklarından biri buydu. Tabii burada İl Kültür Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katkısı yadsınamaz. Onlar bize kapılarını açtılar. Biz de bugün böyle bir ders yapabildik. Onlar da bizim gibi oldukça heyecanlıydı" ifadelerini kullandı.

Ayasofya ile ilgili öğrenciler bir şey üretmek zorunda

Ayasfoya'yı gezip tarihi mekanda ders yaptıktan sonra projenin bitmediğini dile getiren Gedik,

Beni asıl heyecanlandıran da o çocuklardan ne gibi ürünler gelecek?" dedi.



  • Fatih'in yaptırdığı Ayasofya Medresesi'nin zaman içerisinde değişimi ve yok oluşu ise şöyle:

    Ayasofya'yı, uzun yıllardır müze tartışmalarından dolayı hepimiz biliyoruz. Peki ya medresesini? İstanbul'un fethinden sonra bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından açılan, Molla Hüsrev'lerin, Ali Kuşçu'ların ders verdiği İstanbul'un en önemli medresesi olan
    Ayasofya Medresesi, asırlar boyunca İstanbul'un en önemli bilim merkezlerinden biri olmayı başarmış bir yapıydı.

Ali Kuşçu ders vermişti

Dünyaca ünlü astronom ve matematikçi Ali Kuşçu'nun da ders verdiği medrese sadece bu özelliği dolayısıyla bile bir ilim müzesi olarak tarih boyunca ayakta tutulmayı hak ediyor aslında. 1924 yılına kadar eğitim hizmetine devam eden ve nihayet 1935'te yapılan düzenlemelerle tamamen ortadan kaldırılan medresenin, 1985 yılında temelleri üzerinden yeniden inşa edilme süreci başlatıldı. Fakat uluslararası bürokrasinin engellemeleriyle bu girişim de hayata geçirilemedi.

#Ayasofya
#Medrese
#Fatih Sultan Mehmed
5 yıl önce