|

Bel fıtığı neden olur ve nasıl geçer?

Kişinin hayatını olumsuz etkileyen bel fıtığı genellikle ağrı ile ortaya çıkan ve zamanla ileri safhalara doğru ilerleyen bir hastalıktır. Gün içinde yapılan düzensiz hareketler ve ısınmadan başlanan egzersizlerin neden olduğu, bacak uyuşmasından felce kadar gidebilen oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Peki bel fıtığı neden olur ve nasıl geçer? İşte detaylar...

Yeni Şafak
10:00 - 4/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:34 - 4/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Bel fıtığı, bel ağrısı nedenleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Bel fıtığı, bel ağrısı nedenleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

Hayat kalitesi olumsuz olarak etkileyen bel fıtığı, bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki disk eklemlerinin zamanla hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkar. Yaşlandıkça azalan ve omurların hareket imkanını sağlayan sıvının azalması fıtık problemini de beraberinde getirir.

Bel fıtığı neden olur?

Bel kemikleri arasında bulunan yuvarlak eklemlere disk eklemleri adını vermekteyiz. Tavla puluna benzeyen disk eklemleri omurga kemikleri arasında, yüklerin oluşturduğu şokları emerek amortisör görevi üstlenirler. Disk eklemleri esneklikleri sayesinde bir yandan yük taşırlar, diğer yandan da omurganın dik durmasını, öne ve yanlara eğilmesini sağlarlar.

Disk ekleminin ortasında macun kıvamında bir eklem çekirdeği, dış kısmında ise bir simit ya da bir conta şeklinde eklem kapsülü adını verdiğimiz kılıf bulunur.

En ufak bir yükte ya da ters harekette belde ağrı başlayabilir. Bel fıtığı, bel ağrısı nedenleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

  • Bel fıtığı oluşması için disk eklemi üzerine ani ve ağır bir yüklenme yeterli olabileceği gibi, gün içinde yaptığımız bel sağlığı açısından sakıncalı hareketlerin düzenli olarak tekrarı da disk eklemlerine aynı zararı verebilir. Disk eklemi üzerinde sürekli olarak basınç ve gerilim olması, eklemin yıpranmasını kolaylaştırır.

Bel fıtığı olanların bacakları neden ağrır?

Bel fıtığı ile beraber bacaklarda oluşan siyatik ağrısının nedeni, büyük hasar görmüş disklerden çıkan jel yapı dış çeperi aşarak dışarı çıkar. Bu devreden sonra bel ağrısı dinebilir. Ancak bacak ağrısı çok daha şiddetlenerek siyatik bacak ağrısına dönüşür. dışarı çıkan jelimsi yapı iltihaba yol açarak, sinirlere yaptığı baskı ile beraber bacaklarda uyuşma ve zayıflığa neden olur.


Bel fıtığı nasıl geçer?

Kişiden kişiye göre değişen bel fıtığı tedavisi cerrahi müdahale gerektiren ve gerektirmeyen şeklinde gruplandırılabilir.

Dinlenme:
Şiddetli bel ağrısını dindirmek için genellikle 1-2 günlük yatak istirahati yeterli olacaktır. Uzun süre ayakta kalınmaması gerekir ancak uzun süre oturmak da iyi değildir. Hareketler yavaş ve kontrollü olmalıdır.
İlaçlar:
Doktorun önerdiği kas gevşetici veya ağrı kesici ilaçlar alınabilir.
Fizik tedavi:
Fıtığın nispeten ilerlediği durumlarda başvurulan fizik tedavi; bel fıtığına yönelik belli hareketler bel kaslarını ve karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Epidural Steroid Enjeksiyonu:
Bölgesel ödemi ve yangıyı azaltmak için bölgeye iğne yapılır. Belirtilerin azalmasında en etkili yöntemlerden biridir ancak daha çok şiddetli ağrı olduğu durumlarda tercih edilir.
#Bel Fıtığı
#Sağlık
#Bel
#Bacak Ağrısı
6 yıl önce