|

Baş döndüren Vertigo nedir?

Son günlerde birçok kişi, baş dönmesi şikayetiyle hastaneye koşuyor. "Vertigo" cevabı alan vatandaşlar, tanı koymakta oldukça zorlanılan Vertigo'nun ne olduğunu merak ediyor? Baş dönmesiyle kendini belli eden Vertigo nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte Vertigo hastalığına dair bilinmeyenler...

Yeni Şafak
14:59 - 12/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 17:05 - 12/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Baş dönmesi ile teşhis edilen Vertigo, toplumda çok sık görülen bir sağlık sorunu haline geldi.
Baş dönmesi ile teşhis edilen Vertigo, toplumda çok sık görülen bir sağlık sorunu haline geldi.

Vertigo, toplumda çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Denge bozukluğu ile kendini gösteren vertigo, her yaşta görülebilir ve tedavi edilmediğinde hastayı yataktan kalkamaz hale düşürebilir. Eğer size etrafınızdaki her şey dönüyormuş gibi geliyorsa bu vertigo olabilir. Uzmanlara göre; vertigo bir hastalık değil, altında yatan nedenin araştırılması gereken bir belirti.

Vertigo nedir?

Vertigo (baş dönmesi), kişinin yaşam kalitesini alt üst eder. Hasta, dairesel dönme şeklinde bir hareket hisseder. Kendisinin ya da tüm çevresindeki nesnelerin döndüğünü hisseder. Kimi zaman şiddetli olan bu baş dönmesi, kişinin acil servise kaldırılmasına neden olabilir. Vertigo, iç kulak ve sinir sistemi hastalıklarında ortaya çıkabilen bir belirtidir. Günde bir kaç defa baş dönmesi yaşıyor ve günlük yaşantınız bozuluyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Vertigo nasıl teşhis edilir?

İç kulak denge organdır. Çoğu baş dönmesi iç kulak kaynaklı sorunlardan meydana geliyor. Bazen kafa travması sonrası, herhangi bir kafatası kırığı olmadan iç kulak yapılarında sarsıntı ya da iç kulak kristallerinde yer değiştirmeye bağlı olarak baş dönmesi oluşabilir. Doğru teşhis için hastaya yeterli zaman ayrılmalı ve şikayetleri ayrıntılı dinlenmeli. Bununla birlikte birçok tetkik gerekebilir. Zira tanıya ulaşmak çok kolay olmayabiliyor. Yaşam kalitesi de çok düşüyor.

Vertigo nasıl tedavi edilir?

Tedavide önemli olan şey; nedenin bulunmasıdır. Örneğin; vertigoya yol açan hastalık meniere hastalığı ise ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda da ameliyat yapılabilir. Ancak vertigonun sebebi tümörse ameliyat gerekir. Herhangi bir enfeksiyon sonucu veya psikojenik nedenlerden dolayı ortaya çıkan vertigolar istirahat ve basit ilaç tedavileriyle tamamen düzelir.

Kulaktan kaynaklı olarak yaşanan baş dönmesinin sebebi büyük çoğunlukla Benin Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)'dur. BPPV, iç kulakta bulunan kristallerin iç kulak sıvısına düşmesi ile oluşur. Kişi özellikle yattığı yerde sağa sola dönmekle, bir şeyi yukardan alırken, aşağı eğilirken veya baş hareketi ile anlık birkaç saniyelik baş dönmesi hisseder. BPPV'nın tedavisi oldukça kolaydır. Kristaller, normalde bulunması gereken yerden kayarak, iç kulak sıvısının içinde oynar hale gelir. Kişi bir sedyeye başı geride duracak şekilde yatırılır ve çeşitli manevralarla o kristaller yerine oturtulabilir. İlaç tedavisine dahi gerek kalmaz. Bu işlem yapıldığı andan itibaren şikayetlerde belirgin düzeyde azalma görülür. Ancak bunun mutlaka hekim tarafından yapılması şart.

VERTİGODAN KORUNMANIN YOLLARI

● Stresten uzak durun.

● Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin.

● Sağlıklı beslenin.

● Kahvaltıda yumurta tüketin, günde toplam bir avuç ceviz, badem, fındık ve fıstık yiyin.

● Günlük süt ve protein içerikli gıdalar tüketin.

● D vitaminini ihmal etmeyin, mümkün olduğu kadar güneşlenin.

● Tuzu azaltın, tuz iç kulaktaki sıvı artışına neden olup vertigoyu tetikleyebilir.

● Bol su için, vücuttaki su tuz dengesini korumak içim bol bol su için.

● Spor yapın, sporun her alanda olduğu gibi vertigoda da önemi büyük. Ancak ani hareketler barındıran ağır sporlardan uzak durun.

● Başınızı sağa ve sola hızlı çevirmeyin.

● Lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun.

● Hızlı araba kullanmayın.


#Vertigo
6 yıl önce