|

Çağ açıp çağ kapatan sultan: Fatih Sultan Mehmet

Osmanlı Devlet'inin 7. padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, vefatına kadar 32 sene hüküm sürdü ve hüküm süresince 1000 yıllık imparatorluğa son verdi. Orta çağın bitmesi ve yeni çağın başlamasını sağlayan Fatih Sultan Mehmet, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)'in hadisine vesile olarak İstanbul'u fethetti. Fatih Sultan Mehmet kimdir? İşte detaylar...

Yeni Şafak
13:05 - 7/02/2018 mercredi
Güncelleme: 13:27 - 7/02/2018 mercredi
Diğer
Fausto Zonaro’nun XIX. yüzyılın sonlarında yaptığı İstanbul’un kuşatılması sırasında “Osmanlı Donanmasının karadan Haliç’e indirilmesi” adlı tablosu. Günümüzde Dolmabahçe Sarayı’nda sergilenmektedir.
Fausto Zonaro’nun XIX. yüzyılın sonlarında yaptığı İstanbul’un kuşatılması sırasında “Osmanlı Donanmasının karadan Haliç’e indirilmesi” adlı tablosu. Günümüzde Dolmabahçe Sarayı’nda sergilenmektedir.

Osmanlı Devleti döneminde devlet sınırlarını doğal sınırlara kadar genişleten ve İstanbul’u büyük bir çaba ile fethederek alan padişah Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı tarihinde oldukça önemli bir padişah. Hayatı boyunca ve tahta çıktığı süre içinde Osmanlı Devleti için sayısız bir çok fetih yaptı.

Fatih Sultan Mehmet kimdir?

Sultan 2. Murad'ın 4. çocuğu olan Sultan 2. Mehmet Han, 30 Mart 1432 yılında Edirne'de doğdu. Osmanlı Devlet'inin 7. padişahı olan Sultan 2. Mehmet, 2 yaşından sonra lalalarıyla birlikte Amasya'ya eğitim almak için gitti. Amasya'da Sancakbeyi olan 2. Mehmet, Son derece zeki ve hırçındı. Hocalar 2. Mehmet'in hırçınlığı ile baş edemeyince 2. Murad tarafından heybetli ve otoriter olan büyük âlim Molla Gürânî (Rahmetullâhi Te‘âlâ Aleyh)Hazretleri’ne teslim edildi.

  • Diğer bir hocası olan Akşemseddin'i çileden çıkaran Fatih Sultan Mehmet, Akşemseddin'in kendisine kızması üzerine, "Ben padişah oğluyum bana bir şey yapamazsın" deyince Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmet'in babası olan 2. Murad'ın karşısına çıkıp Sultan Mehmet'in kendisini tehdit ettiğini söyleyerek şikayet eder. 2. Murad ve Akşemseddin bir plan kurarlar. Ertesi gün yine derste yaramazlık yapan Sultan Mehmet Akşemseddin'in uyarısına karşı yine aynı cevabı verir. Ansızın kapıdan giren 2. Murad'a hiddetlenen Akşemseddin, Sultan 2. Murad'a tokat atmış bu şekilde sınıfa giremeyeceğini izin alıp tekrar girmesini söyler. Padişah 2. Murad özür dileyerek içeriye girer. Olaylar karşısında 2. Mehmet, ne diyeceğini bilememiş güvendiği babası da tokat yemiştir. Plan o kadar güzel işlemiş ki 2. Mehmet ise bir daha yaramazlık yapamamış.

Babası 2. Murad'dan bu terbiye ile yetişen Fatih Sultan Mehmet, çağ açıp, çağ kapatan, İstanbul'u fetheden padişah oldu.

Bir çok alanda eğitim alan Fatih Sultan Mehmet, klasik medrese eğitiminin yanında İtalyan hümanisti ve diğer İtalyanlar, Avrupa Tarihi gibi alanlardan da ilerledi. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca dillerine de hakimdi.

1444 yılında II. Murat, tahtı, oğlu Fatih Sultan Mehmet’e bıraktı. 12 yaşında tahta Fatih Sultan Mehmet çıktı. Bu duruma bazı devlet adamları itiraz ettilerse 2. Murat kabul etmedi. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet babasına mektup yolladı. Mektupta;

  • "Baba, eğer padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz. Yok eğer padişah ben isem size emrediyorum gelip ordunun başına geçiniz."

Bu mektup üzerine 2. Murad tekrardan Osmanlı tahtına geçti. Varna Muharebesin'de haçlıları yenilgiye uğratan 2. Murad, Fatih Sultan Mehmet'i Manisa'ya Sancakbeyliğine atadı.

21 yaşında tekrar tahta çıkan Fatih Sultan Mehmet,

  • İstanbul'u yani Konstantinapolis'i feth etmeden önce ordusuna katacağı halkına bakmaya çıkar. Genel kıyafetlerini tanınmamak için giyer. Dolaşmaya çıkan Fatih Sultan Mehmet, gezerken gözüne bir dükkan takılır ve oradan biraz erzak alır. Biraz sonra tekrardan aynı dükkana girip biraz daha erzak alacağını söyleyince satıcı, Fatih Sultan Mehmet'e şu sözleri söyler:
  • Ben sana satış yaparak siftahımı açmış oldum. Erzak almak istiyorsan şuradaki dükkandan al. O henüz siftah yapmadı, diyerek Fatih Sultan Mehmet'e erzak satmayı kabul etmez. Bunun üzerine Sultan Mehmet Han, satıcının dediği yere gider ve erzak alır. Girdiği bir çok yerde aynı hadiseyi yaşayan Sultan Mehmet Han, şu duayı eder:
  • "Allah'ım sana şükürler olsun. Bana böyle birbirini düşünen insanların olduğu bir millet ihsan ettin. Ben böyle bir milletle değil İstanbul'u dünyayı bile fethederim."


Padişah II. Mehmet, hocası Akşemsettinin de teşvikiyle İstanbula yeni bir saldırı düzenlemeye karar verdi. Önce, Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarının karşısına Rumeli hisarı yaptırdı. Edirnede döktürdüğü balyemez adı verilen büyük toplarla savaşa hazırlandı. 6 Nisan 1453 günü, Osmanlı ordusu Bizans surları önüne geldi. Bizans İmparatoru Konstantin, Haliçi zincirle kapatarak Osmanlı Ordusunun şehre denizden girmesini önledi. 11 Nisan günü kuşatma tamamlandı ve top ateşi başladı. Yirmi gün süren top ateşinden kesin bir sonuç alınamadı. Şehrin denizden de kuşatılması gerektiğini düşünen II. Mehmet, bir gece yetmiş parça gemiyi karadan yürüterek Haliçe indirdi.

Hocası Akşemsettin II. Mehmete cesaret veriyor;

  • Hz. Peygamberin, Konstantin elbet fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne iyi komutan ve onun askerleri ne güzel askerlerdir sözüyle müjdelenen komutanın kendisi olduğunu söylüyordu. Bu inançla 29 Mayıs günü son taarruz başladı. Çok kanlı ve zorlu bir savaştan sonra birçok şehit verildi. Bu şehitler arasında, Bizans surlarına Türk bayrağını diken Ulubatlı Hasan da vardı. Nihayet, Mayıs 1453 Salı günü, İstanbul fethedildi.

"Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında tarihe çağ açan padişah olarak adını yazdırdı"

Fatih Sultan Mehmet, 1481 senesinde yeni bir sefere çıktı. Sefer sırasında çadırındayken, ani bir şekilde hastalandı. Hastalığının gut olduğu sanılsa da, zehirlendiği görüşünde olanlarda var.

Bu rahatsızlık sonucunda henüz 49 yaşındayken hayatını kaybetti. Fatih Sultan Mehmet’in mezarı günümüzdeki İstanbul'un ilçesi olan Fatih’te yer alan Fatih Sultan Mehmet Camii ve Külliyesinde bulunmaktadır.







#Fatih Sultan Mehmet Han
#Osmanlı Devleti
il y a 6 ans