|

Theodor Herzl kimdir?

Siyonizm'in kurucusu olan Theodor Herzl, ilk Yahudi Devleti fikrini ortaya atarak gözünü Osmanlı Devleti sınırları içerindeki Filistin topraklarına dikti. Sultan 2. Abdülhamid Han'dan Filistin'i isteyen Herzl'in teklifi reddedildi.

Yeni Şafak
12:48 - 30/01/2018 Salı
Güncelleme: 14:56 - 30/01/2018 Salı
Diğer
​Theodor Herzl, Yahudiliği sadece inanç değil bir ırk olarak da kabul ederek devlet kurma gerektiğine inandı.
​Theodor Herzl, Yahudiliği sadece inanç değil bir ırk olarak da kabul ederek devlet kurma gerektiğine inandı.

Dünyayı kana boyayan Siyonizm'in kurucusu Theodor Herzl, ilk yahudi devleti fikrini ortaya atmış. Osmanlı'nın yıkılmadan İsrail'i kuramayacağını anlayan Herzl, bunun üzerine Osmanlı'yı yıkma faaliyetleri için çaba harcadı.

Theodor Herzl kimdir?

Budapeşteli orta sınıf bir ailenin ferdi olanTheodor Herzl, 2 Mayıs 1860 yılında doğdu. Viyana Üniversitesinde hukuk eğitimi aldı. Avukat sıfatını taşısa da mesleğinin yerine yazarlık yapan Herzl, 3 temmuz 1904'de öldü.

Siyonizm’in kurucu olan Theodor Herzl, Fransa’da yaşanan Yahudi karşıtlarından etkilendi. Bunun üzerine ‘Yahudi Devleti’ adında kitap yazarak yaptığı çağrıyla 1. Siyonist Dünya Kongresini topladı. Kongrede “Ben bugün burada Yahudi Devleti'ni kurdum, ancak bunu yüksek sesle söylersem bütün dünya güler. Fakat beş sene içinde ya da elli sene sonra bunu herkes böyle bilecektir" dedi. Kongrede sonunda Yahudi Devleti’nin topraklarını belirleyerek destek verildi. Dünya Siyonist Teşkilatı başkanı seçilen Herzl, Yahudiliği sadece inanç değil bir ırk olarak da kabul ederek devlet kurma gerektiğine inandı.

İlk önceleri Uganda’ya devlet kurmayı düşünen Herzl, kararını değiştirerek Filistin’de karar kıldı. İngilizlerle iş birliği yapıp Filistin topraklarına Yahudi Devleti kurmaya çalışıp İngilizlerin desteğini de alarak, Sultan 2 Abdülhamit Han’ın iyi ilişkiler içinde olan Alman imparatoru 2. Wilhem ile temasa geçmiş fakat istediği sonuca varamamıştı. Herzl, Abdülhamit Han’ın yanına gelerek Filistin’e Devlet kuracağını söyler bunun üzerine Abdülhamit Han, kesin bir dille reddetmiş.

  • Her ne kadar o sırada hayallerime nokta koymuş olsa da, Sultan'ın bu hakikaten yüce sözlerinden etkilenmiştim. Ben bir karış dahi olsa toprak satmam diyen Sultan Abdülhamid'in sözü üzerine.
  • Theodor Herzl

Herzl, Abdülhamit Han’ın yanına tekrar gelerek görüşür. Görüşmeden sonra Abdülhamit Han, Yahudilere Mezopotamya’ya yerleşmelerini önerir. Herzl, burayı da kabul etmez. Filistin topraklarının ‘vadedilmiş topraklar’ olması Herzl’in gözünü buraya çevirmesine sebepti.

#Theodor Herzl
#Abdülhamid Han
#Filistin
6 yıl önce