|

Cambaz’ın anısına 5 bin fotoğraf yarıştı

Şehit Mustafa Cambaz adına bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmaya yarışmacılar 5 bin fotoğrafla katıldı. “2021’e Damgasını Vuran Haber Fotoğrafları” kategorisinde birinciliği Elif Öztürk, “Kültürel ve Tarihî Fotoğraflar” kategorisinde birinciliği Ümmü Kandilcioğlu ve “Yeni Nesil Fotoğraflar” kategorisinde birinciliği İsmail Coşkun kazandı.

00:00 - 11/06/2022 Cumartesi
Güncelleme: 00:11 - 11/06/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Mustafa Cambaz
Mustafa Cambaz

15 Temmuz şehidimiz Mustafa Cambaz, tam bir fotoğraf aşığıydı. Kendini “kayıt fotoğrafçısı” olarak adlandıran Cambaz, 2000 yılından itibaren makinesi ile Türkiye’yi karış karış dolaştı.

10 binin üzerinde fotoğraf çekip ulu camileri kayıt altına alan Cambaz, fotoğraf arşivini bir web sitesi açarak bedelsiz olarak araştırmacılara ve meraklılara sundu. Türkiye’nin 118 ulu camisini yeniden gezerek fotoğrafladı.

Gittiği her camide önce şadırvanda abdest alıp minberin kenarında iki rekat mescit namazı kılan Cambaz, sonra hem içeriden hem de dışarıdan neredeyse her taşı tek tek fotoğrafladı.

HERKESE REFERANS OLDU

Çektiği fotoğrafları internet sitesinde ücretsiz olarak herkesin kullanımına da açan Cambaz’ın sayfası öğrenciler, akademisyenler ve kültür-sanat meraklıları tarafından ilgiyle takip edildi.

Pek çok kitapta Cambaz’ın fotoğrafları boy gösterdi, Paris’te, Louvre Müzesi’nde bile kendine yer buldu. “Türkiye Ulu Camileri” adlı kitap projesi Mustafa Cambaz’a teklif edildiğinde aslında elinde ülkedeki ulu camilerin neredeyse tamamının fotoğrafları vardı. Ancak Cambaz bir kez daha yollara düştü.

ŞEHADETİNDEN ÖNCE KİTAPLAŞTIRILDI

İlk yolculuğu tam 30 gün, ikinci yolculuğu ise tam 45 gün sürdü. Sonrasında iki ay boyunca her hafta sonu bir şehre giderek ulu camileri ziyaret etti. Böylece 4 ayda 41 il ve 77 ilçeyi dolaşarak 118 ulu camiyi yeniden fotoğrafladı.

Cambaz’ın objektifinden çıkan 10 bin fotoğraftan 700 fotoğraf seçilerek T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından ‘Türkiye’nin Ulu Camileri’ olarak şehadetinden kısa bir süre önce 2016 yılında albümleştirildi. Cambaz’ın en büyük hayallerinden birisi fotoğraflarını sergilemekti. Bu hayal, Albayrak Medya Grubu tarafından yerine getirildi ve Cambaz’ın fotoğrafları Ayasofya-i Kebir Camii’nde sergilendi.

EMANETİ YARIŞMA OLDU

Cambaz’ın emaneti Albayrak Grubu tarafından bir adım daha öteye taşındı. Cambaz’ın anısına “Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması” düzenlendi. Bu yıl ilki düzenlenen yarışma için 17 Kasım 2021 - 17 Ocak 2022 tarihleri arasında online olarak başvurular alındı. Yarışma “2021’e Damgasını Vuran Haber Fotoğrafları”, “Kültürel ve Tarihî Fotoğraflar”, ve “Drone Çekimi - Serbest Haber” olmak üzere 3 kategoride düzenlendi.

TOPLAM 90 BİN TL ÖDÜL

Gazeteci ve Fotoğrafçı Coşkun Aral, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Vekili Fırat Yurdakul, Fotoğraf Sanatçısı Süleyman Gündüz ve Yeni Şafak Foto Muhabiri Sedat Özkömeç’in yer aldığı jüri üyeleri gönderilen 5 bine yakın fotoğrafı tek tek inceledi. Zorlu değerlendirme süreci sonrasında 9 kişi ödüle layık görüldü. Yarışmayı kazanan birincilere 15.000 TL, ikincilere 10.000 TL, üçüncülere ise 5.000 TL olmak üzere, 9 kişiye toplam 90 bin TL ödül takdim edildi.


Göğsünde iki kurşunla şehadete yürüdü

15 Temmuz darbe girişimine göğsünü siper eden şehitlerden biriydi Yeni Şafak Foto Muhabiri Mustafa Cambaz. Batı Trakya’da doğup genç yaşta "Yunan'a askerlik yapmam!" diyerek Gümülcine'deki köyünü terk edip İstanbul'a hicret eden Cambaz, geri kalan ömrünü ‘resmi bir kimliği olmadan’ haymatlos olarak geçirdi.

DARBE OLUYOR HABERİMİZ YOK

  • Cambaz’la sevenleri FETÖ’cü hainler ayırdı. 15 Temmuz akşamı arkadaşlarıyla Çengelköy'de oturan Cambaz, eve döndüğünde Beylerbeyi'nde askerlerin yol kestiğini öğrendi. Cambaz başta ciddiye almadı olanları, bunu da arkadaşlarını arayarak “Abi yanımızda darbe oluyormuş haberimiz yok” ifadeleriyle dile getirdi.

BAŞ KOMUTANIN EMRİYLE

Gelişmeleri televizyondan izlerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Meydanlara inin" çağrısını gördü. Önce sosyal medya hesabından “Kalkışmayı yapanlar kalktıkları gibi oturamamalı. Hatta hiç oturamamalı. Başkomutan Erdoğan’ın isteği ve emriyle sokağa çıkıyoruz” yazarak kendini sokağa attı.

EN ÖN SAFTAYDI

  • FETÖ’cü hainlerin işgal etmeye çalıştığı Çengelköy Polis Karakolu'nun önüne giden Cambaz, darbecilere ön saflarda meydan okudu. Hainler vatandaşlara kurşun yağdırmaya başlayınca bir duvarın ardına saklanan Cambaz, oğlu Alparslan’ı aradı. "Asker karakolu bastı, halka ateş ediyorlar" dedi. O kısa bir görüşme daha sonda yerini derin bir sessizliğe bıraktı. Sevdikleri bir daha ona ulaşamadı.

ACI HABER SABAH GELDİ

Cambaz’ın ısrarla çaldırılan telefonu saatler sonra Çengelköy'deki hastaneden bir görevli açtı. Cambaz’ın yaralı olarak hastaneye getirildiğini, oradan da Ümraniye Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı anlattı. Ailesi sabah saatlerinde Cambaz’ın şehit olduğu bilgisi geldi. Oğlu Alparslan babasının acı haberini sosyal medya hesabından şöyle duyurdu: "Şehide en yakışan yerinden vurulmuş. Göğsünden. İki kurşunla. İnşallah ben de bir şehit evladıyım."


#15 Temmuz
#şehit
#Mustafa Cambaz
#fotoğraf
#yarışma
#Albayrak Grubu
#Çengelköy
#FETÖ
2 yıl önce