|

Can kaybını önlemek için suda batmayan araba yaptı

15 yaşındaki Nazlı Nur Karaboğa, araç sürücülerinin ve yakınlarının canını kurtaracak bir sistem geliştirdi. Sisteme göre; cam seviyesine kadar suya batan arabanın içindeki sensör hava kompresörünü harekete geçirince aracın altında şişen hava yastığı sayesinde araba su yüzeyinde kalıyor.

Yeni Şafak
12:18 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:27 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Nazlı Nur Karaboğa, projesine “Batmayan Araba” ismini verdi.
Nazlı Nur Karaboğa, projesine “Batmayan Araba” ismini verdi.

2 yaşında bir bebeğin hayatını kaybettiği kaza haberinden etkilenen Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencisi Nazlı Nur Karaboğa, denize uçan veya su birikintisinde mahsur kalan araçlarda can kaybı yaşanmaması için “Batmayan Araba” isimli bir projeye imza attı.

Televizyonda izlediği bir haberden etkilendiğini ve bu fikrin oluştuğunu belirten Karaboğa:

Bunun önüne geçilmesi gerektiğini düşündüm ve bunu tasarladım. Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nde öğretmenlerimin de yardımıyla ‘Batmayan Araba’ projesini yaptık. İnşallah bundan sonra kimse üzülmez” dedi.

  • Su içinde yapılan denemelerde başarılı sonuçlar veren “Batmayan Araba” sistemi şu şekilde işliyor: “Aracın içine sensör altına da hava yastıkları yerleştirdik. Suya düşen arabada su cam seviyesine geldiğinde yada belli bir ağırlığa ulaştığı zaman devreye giren sensör hava kompresörünü harekete geçiriyor. Aracın altındaki hava yastığı tüpler yardımıyla şişiyor ve böylece araba yükselerek suyun yüzeyine çıkıyor.”

Projeyi biraz daha geliştirmeyi düşündüğünü dile getiren Karaboğa, “Ters düştüğü zaman arabada bir tehlike yaşanmasın diye üstüne (tavan kısmına) ve çamurluklara da hava yastığı temellendireceğiz. Projeye en çok sürekli araba kullanan babam sevindi. Kimin başına ne zaman ne geleceğini bilemeyiz” diye konuştu.

#Nazlı Nur Karaboğa
#Batmayan Araba
#Bağcılar
5 yıl önce