|

Her diş rengi bir sorunun işaretçisi

Aşırı çay, kahve gibi içeceklerin tüketiminin yanı sıra dişte kırık, diş minesinin çatlaması gibi nedenler de dişin sağlıklı rengini kaybetmesine yol açabilir. Uzmanlara göre sağlıklı beyaz rengin dışında her renk dişle ilgili bir soruna işaret ediyor olabilir.

Yeni Şafak
16:16 - 30/10/2018 Salı
Güncelleme: 16:25 - 30/10/2018 Salı
DHA
Diş yüzeyindeki düz çizgi şeklindeki sarılıklar diş minesindeki çatlakları işaret eder.
Diş yüzeyindeki düz çizgi şeklindeki sarılıklar diş minesindeki çatlakları işaret eder.

Birçok faktörün diş rengini etkileyebildiğini belirten diş hekimi Emrah İpek, "Diş rengi, yapılan günlük bakımlar, düzenli muayene, gün içerisinde tüketilen sigara, renkli gıda ve içeceklere bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Günlük bakımı ihmal edilmiş dişler sarı görünümlüdür. Bununla birlikte düzenli doktor kontrolü yapılan, günlük hijyeni sağlanan ağızlarda da dişler bembeyaz olmayabilir. Burada da etkili olan faktörler, kişinin diş yapısı, diş minesinin kalınlığı ya da inceliği gibi genetik faktörler ile diş sıkmaya bağlı olarak dişte bir aşınmanın olup olmamasıdır" dedi.

Lekelenmeler çürüğün belirtisi
Diş renginin dişte gelişen rahatsızlıkları gösteren önemli bir ipucu olduğunu söyleyen İpek, "Diş renginin normalden daha sarı ya da gri olması dişin geçmişte darbe aldığını ve bu darbe nedeniyle canlılığını kaybettiğini ya da köklerde kistlerin oluşturduğu anlamına gelebilir. Bu durumda çekilecek röntgen ile acilen tedaviye başlanması gerekmektedir.

Diş yüzeyinde gözle görülen lekelenmeler ve siyah renkli oluşumlar çürük göstergeleridir. Çekilen ağız içi filmler ile boyutları tespit edilerek, tedavisi gerçekleştirilir.
  • Diş yüzeyindeki düz çizgi şeklindeki sarılıklar diş minesindeki çatlakları işaret eder. Diş minesindeki çatlaklar ihmal edilmemesi gereken durumlardan biridir. Çatlakların oluşum nedeni tespit edilmeli ve bu çatlaklar diş renginde değişime yol açmadan tedavi edilmelidir" diye konuştu.

Dişin sararmasını engellemenin ilk yönteminin günde en az 2 defa doğru fırçalama tekniğini kullanmak olduğuna dikkat çeken diş hekimi İpek, "Diş yüzeyinde yeni oluşan çürükler tespit edilmeli ve temizlenmesi sağlanmalıdır. Kişide bruksizm yani diş sıkma gibi bir hastalık varsa bu tedavi edilmeli ve diş minesinin zarar görmesi engellenmelidir. Çarpık dişlerde diş taşı temizliği yapılmazsa dişlerde kahverengiye doğru giden renklenmeler görülebilir. Düzenli aralıklarla yapılan diş hekimi kontrolleri sonrası diş taşı temizliği yapılması diş renginin korunması için gerekli olan önlemlerdendir. Ancak bazı durumlarda dişler, düzenli ve günlük temizliğe, yüzeydeki hasarlara ve genetiğe bağlı olarak sarı tonlarda olabilmektedir. Bu gibi dişlerde diş tonunun açılması için diş beyazlatma işlemi uygulanmaktadır" dedi.


#Diş
#Diş eti
#Diş rengi
#Diş hastalıkları
5 yıl önce