|

TÜRKÖK 2 bin kişiye 'can' oldu

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Sağlık Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirdikleri Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi ile kök hücre bağışlarının arttığını, donör sayısının 400 bine yaklaştığını belirterek, "Eşleşme 3 bin 500'ü aştı, nakil sayımız ise 2 bini geçti" dedi.

Yeni Şafak
16:31 - 30/10/2018 Salı
Güncelleme: 16:42 - 30/10/2018 Salı
AA
TÜRKÖK Projesi, kök hücre bağışçısı kazandırmak için başlayan bir program.
TÜRKÖK Projesi, kök hücre bağışçısı kazandırmak için başlayan bir program.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Türk Kızılayı'nın 150. yılı etkinlikleri kapsamında Antalya'da düzenlenen etkinlikte, gelecek yıl Kızılay'ın, Türkiye'nin en büyük dijital dönüşüm programını hayata geçirmiş olacağını söyledi.

Gelecek yıl "güvenli yaşam seferberliği" kapsamında yeni bir hamle yapacaklarına değinen Kınık, okullarda afet, ilk yardım, sağlıklı yaşam bilinci kazandırılması gibi pek çok alanda farkındalık oluşturmaya yönelik çalışma yapacaklarını bildirdi.

Düzenli kan bağışçılarının sayısının her geçen yıl daha da arttığına dikkati çeken Kınık, şunları kaydetti:

"İhtiyacımız olan kanı toplayabiliyoruz, çok şükür. Artık kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğu toplumda da benimsendi. Bunun dışında kemik iliği, kök hücre nakli bekleyen hastalara yönelik de yaklaşık 4 yıl önce Sağlık Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz TÜRKÖK Projesi ile kök hücre bağışçısı kazandırma programı başlattık. Kök hücre bağışlarımız arttı. Donör 400 bine yaklaştı, eşleşme 3 bin 500'ü aştı, nakil sayımız ise 2 bini geçti. Her geçen gün bu oran artıyor."
  • Kınık, ülke genelindeki afet müdahale noktalarının sayısını artırdıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Kızılay'ın her geçen yıl bütçesel büyüklükleri artıyor. 2015'te 900 milyon lira olan bütçesi, bu yıl 6 milyar liraya ulaştı. Önümüzdeki yıllarda da artan bir bütçeyle devam edeceğiz. Geçen yıl 18,5 milyon insana ulaşmıştık. Bu sene de bu sayının üzerinde kişiye ulaşmaya çalışacağız. Sadece ramazan ayında dünya genelinde 9,5 milyon insana ulaştık. Bunun 6,5 milyonu kendi insanımızdı. Türkiye'de yaşayan 4 milyon mülteciye Kızılay, sosyal uyum desteği veriyor. Onlara bir sosyal güvenlik şemsiyesi sağlamaya çalışıyor. 68 ülkeden 1,7 milyon insana destek veriyoruz. 370 bine yakın olmak üzere yabancıların yavrularına okumak için burs desteği sağlıyoruz. Bunların tamamını AB fonlarından karşılıyoruz."

Ülke içinde, 15 toplum merkezinde kalan yabancıların meslek edinmelerine, sosyal uyum süreçlerine katkıda bulunduklarını aktaran Kınık, bir taraftan da psiko-sosyal anlamda destek verdiklerini, geleceklerini kurtarmaya yönelik çaba harcadıklarını ifade etti.

#Genel Başkanı Kerem Kınık
#kök hücre
#Suriye
#Türk Kızılayı
5 yıl önce